Lars-Fruergaard-Joergensen--LFJ--UJ_0090--hi-res smal

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Kapitalfondens talerør snupper Løkkes tidligere højre hånd – Endnu en sejr for Novo-topchef

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Kapitalfondens talerør snupper Løkkes tidligere højre hånd

Kapitalfondens lobbyorganisation, Aktive Ejere, får nu tilført endnu en profil med et ganske imponerende politisk cv.

I denne uge kunne foreningen således offentliggøre, at man nu henter den tidligere Venstre-minister Peter Christensen ind til fremover at udgøre ledelsen i foreningen sammen med direktør Henrik Sass Larsen.

Peter Christensen var i årevis en af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen mest betroede allierede på Christiansborg, og det var samtidig den elektrikeruddannede sønderjyde, der ofte var hovedforhandler i de år, hvor den borgerlige regering ofte var ude i hårde forhandlinger med den forhenværende SR-regering.

Ud over den rolle har Peter Christensen også tidligere været både skatte- og forsvarsminister, så det er uden tvivl en mand med markant politisk erfaring, der nu skal tjene de kapitalfonde fra ind- og udland, der fylder stadig mere i dansk erhvervsliv.

Han overtager direktørstolen efter Jonathan Schacht Halling Nielsen, der er rykket videre til en stilling som vicedirektør i De Danske Bilimportører.

Midt i de rosende ord og Aktive Ejeres formands, Christian Frigasts, store begejstring over, at han fået fingrene i en tidligere minister, er det dog endnu en gang værd at spørge, hvad foreningen egentlig skal bruge to så skarpe profiler til.

Under Sass Larsens-lederskab har Aktive Ejere mere eller mindre været usynlig i den offentlige debat, og selv om hans primære opgave har været at påvirke de ofte kritiske politikere på Christiansborg, så er det fortsat noget tvivlsomt, hvor godt det egentlig er gået.

 

Endnu en sejr for Novo-topchef

På et noget usikkert børsmarked synes der i øjeblikket især at være en dansk aktie, som investorer trygt kan sætte deres lid til.

For mens store dele af erhvervslivet fortsat kæmper med eftervirkningerne fra Putins invasion i Ukraine og frygten for en større recession, spurter Novo Nordisk fortsat ufortrødent af sted.

Torsdag opjusterede insulinkæmpen forventningerne til salgsvæksten i indeværende år til mellem 24 og 30 procent, mens koncernens driftsresultat nu forventes at lande på mellem 28 og 34 procent.

Der er tale om en markant opjustering af de tidligere udmeldte forventninger, og det er især Novos fedmemiddel Wegovy, der driver den markant fremgang.

Den flotte udvikling i Novo Nordisk afspejles tydeligt i koncernens aktiekurs, for mens mange andre store selskaber herhjemme fortsat døjer med halvsløj kursudvikling, så er Novo-aktien steget med næsten 20 procent alene i år.

Samtidig er det værd at bemærke, at da topchef Lars Fruergaard overtog hjørnekontoret, skete det efter længere tids modvind på aktiemarkedet, hvor især stigende pres fra store amerikanske kunder havde givet en del mislyde i den normalt så velsmurte maskine fra Bagsværd.

Med den seneste stigning er værdien af Novo Nordisk mere end firedoblet på børsen, så selv om koncernens bestyrelse med rette har fået en del kritik for sin klodsede håndtering af Lars Rebien Sørensens exit, så ser det i den grad ud til, at man i sidste ende valgte den helt rigtige mand.