;
Ambu web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Kontroversiel direktør lukker munden på spekulanterne – Nordea-direktør vender stemning om låneindgreb 

Peter Nyholm og Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Ugens vindere 

 

Kontroversiel direktør lukker munden på spekulanterne 

Medikoselskabet Ambu har længe været en varm kartoffel på den danske fondsbørs. Mens nogle investorer såsom Nykredit og den magtfulde Augustinus Fonden elsker virksomheden, har flere andre investorer og analytikere et noget anstrengt forhold til især selskabets direktør, Lars Marcher. Den selvsikre Ambu-boss har da også ofte vist sig som en yderst bramfri herre, der ikke er bange for at bruge store ord, når han skal beskrive Ambus muligheder. Nogle mener, han er alt for positiv og overoptimistisk, mens andre elsker stilen og især den massive kursoptur, selskabets aktionærer har været vidne til de senere år. 

Det er dog ikke kun herhjemme, at Lars Marcher deler vandene.  

Flere store udenlandske hedgefonde har nu gennem længere tid spekuleret massivt i, at Ambus aktieoptur var en boble, der ville briste før eller siden. Det skete dog på ingen måde i forbindelse med Ambus kvartalsregnskab i denne uge. Tværtimod viste selskabet tegn på, at der ville komme yderligere turbo på væksten, og det fik aktiekursen til at stige massivt. Tilbage sidder hedgefondene nu med et tab på 400 millioner kroner, mens Ambu nærmer sig en markedsværdi på 23 milliarder kroner.  

Alligevel kan man dog godt forstå, hvis nogle investorer har svært ved at tro på eventyrhistorien om Ambu. Virksomheden handles netop nu til en pris på 80 gange driftsindtjeningen, og dermed er det danske medikoselskab et af Europas dyreste.  

Vi lader i denne uge tvivlen komme Lars Macher til gode, og indtil andet er bevist, må den fremadstormende direktør siges at være en af de lysende stjerner på den danske fondsbørs. 

 

Nordea-direktør vender stemning om låneindgreb 

Det var lidt af et korstog, som Nordea Kredits direktør, Peter Smith, kastede det ret usynlige realkreditselskab ud i. Den ret unge direktør havde ikke den store erfaring med store pressesager, før han for et par uger siden gik i brechen mod erhvervsminister Brian Mikkelsens og Det Systemiske Risikoråds indgreb mod det danske realkreditsystem, som skulle have været indført i søndags. 

Både i Finans Danmark, i Realkredit Danmark og i markedslederen Nykredit var direktionerne meget tilbageholdende med at udtale sig negativt om indgrebet mod boligboblen, som jo ikke rigtig er i realkreditselskabernes og bankernes interesse.  

Men sammen med BRFKredits Carsten Tirsbæk Madsen, der også var meget kritisk, lykkedes det faktisk Peter Smith at vende stemningen, og i weekenden udskød Brian Mikkelsen så indgrebet. 

Den dag i dag ved vi ikke med sikkerhed, hvad der fik ministeren til at bremse tiltaget, som ville have fået store konsekvenser for danskere med høj gældsfaktor og hang til afdragsfrihed og variable lån. Men både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er som beskrevet i InsideBusiness stærkt kritiske over for indgrebet, og der er trods alt grænser for, hvad den i øvrigt ret bankvenlige erhvervsminister Brian Mikkelsen kan holde til. 

Uanset hvad, må man sige, at Peter Smith fik en fremragende debut som formidler af realkredittens budskaber.