Mras nykredit web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Kronede dage for ærkerivalerne Michael Rasmussen og Anders Dam – Tiltrængt oprejsning til hårdtprøvet brintselskab

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Kronede dage for ærkerivalerne Michael Rasmussen og Anders Dam

Der har ikke været den bedste stemning mellem Jyske Banks topchef, Anders Dam, og Nykredits topchef, Michael Rasmussen, de sidste par år. Alle venter nemlig fortsat på en afklaring af de konkurrenceforhold i Totalkredit-aftalen, som Anders Dam klagede over for snart to år siden. Men der er fortsat intet nyt.

Til gengæld går det overraskende godt i begge virksomheder. Nykredit har netop opjusteret til det bedste resultat i virksomhedens historie, mens Jyske Bank i denne uge ligeledes efter en opjustering passerede milepælen kurs 500 på aktien efter flotte kursstigninger. Opjusteringen kom på grund af højere renter, højere aktivitetsniveau og tilbageførsler af nedskrivninger samt en god udvikling på finansmarkederne.

Mens Anders Dam så småt kan øjne et godt pensionstidspunkt med en god aktiekurs og et velgennemført opkøb af Handelsbanken, har Nykredits Michael Rasmussen lidt andre politiske udfordringer. Nykredit er nemlig et politisk ejet dyr – og man risikerer at skubbe til den igangværende debat om, at Nykredit er en for dominerende spiller på markedspladsen, ligesom der er en risiko for, at græsrødderne i baglandet vil tale for at lempe bidragssatserne på danskernes realkreditlån.

Uanset hvad, er det dog gode nyheder for begge parter, så de to rivaler må deles om en ugens vinder.

 

Tiltrængt oprejsning til hårdtprøvet brintselskab

Under stor opmærksomhed og med store investorer såsom Mærsk-pengetanken A.P. Møller Holding, venturefonden Nordic Alpha Partners og ATP blev brintselskabet Green Hydrogen Systems børsnoteret sidste år.

I en periode, hvor det danske børsmarked ellers stod stille, fik Green Hydrogen Systems hurtigt prædikatet ’grøn komet’, og forventningerne var store, da selskabet blev børsnoteret til en markedsværdi på 3 milliarder kroner.

Der gik dog ikke længe, før de store forhåbninger led alvorlige knæk med store følger for aktiekursen. Allerede få måneder efter børsnoteringen måtte Green Hydrogen Systems nedjustere sine forventninger på grund af udskudte ordrer, mens tekniske problemer med selskabets elektrolyseenheder senere har voldt store problemer.

Alt sammen har sat aktiekursen under massivt pres. Ved indgangen til 2023 blev aktien således handlet til under 10 kroner – et fald på næsten 80 procent siden børsnoteringen.

Denne uge har dog budt på en uvant, men yderst glædelig nyhed fra selskabets side.

Her kunne Green Hydrogen Systems nemlig fortælle, at det i december leverede A-serie-systemer til to kunder. Produkterne kan derfor indtægtsføres. Samtidig har selskabet fået ordrer på samlet 2,25 MW i fjerde kvartal, som skal leveres i 2023.

For de trængte investorer er det noget, man kan bruge. Aktien er således braget i vejret og er i skrivende stund steget med over 75 procent i denne uge. En tiltrængt oprejsning for investorerne, der dog stadig må konstatere, at aktien handles over 50 procent lavere end ved børsintroduktionen.

Alligevel kommer man ikke uden om Green Hydrogen Systems som en af denne uges helt store vindere i dansk erhvervsliv.