saxo bank

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Lego-familie sikrer kapitalfond solidt afkast – Presset formand køber sig tid

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Lego-familie sikrer kapitalfond solidt afkast

Mens mange kapitalfonde holder på pengene og nervøst ser tiden an, virker landets mange private pengetanke ikke synderlig skræmte af udsigten til en potentiel recession.

For nylig var det Lundbeckfonden og dennes nye chefkøbmand, Arne Due Hansen, der sammen med ATP betalte omkring 5 milliarder kroner for at overtage en stor aktiepost i Ferrosan Medical Devices fra Impilo. Her er Lego-familiens pengetank Kirk Kapital medinvestor, og netop sidstnævnte overtog i denne uge udlejningsvirksomheden Mobilhouse, der lever af at udleje midlertidige boliger til blandt andre store offentlige kunder.

Sælgeren er den svenske kapitalfond Adelis, der blot nåede at eje den danske virksomhed i godt tre år. Da man med hjælp fra investeringsbanken Carnegie fik omkring en halv milliard kroner for Mobilhouse, tegner der sig et billede af en ganske solid handel for fonden.

Selv betalte Adelis omkring 240 millioner kroner for selskabet, og dermed har fonden knap tredoblet sin oprindelige investering, samtidig med at man nu kan rette fokus mod nyere og markant større investeringer.

Også for Adelis’ tidligere chef i Danmark Steffen Thomsen er der grund til at finde en flaske champagne frem fra kælderen, for den garvede købmand investerede selv i Mobilhouse for egne midler sidste år, og ud over at få del i en solid værdistigning fortsætter han nu videre på rejsen som formand for selskabet.

 

Presset formand køber sig tid

Kriseramte GN Store Nord har været højt på lystavlen hos de fleste investorer, siden rivalen William Demants storaktionær købte sig ind i GN.

Især for den magtfulde formand Per Wold-Olsen kunne Demant-pengetankens indtog meget vel ses som et signal om, at nordmandens dage var talte.

Wold-Olsen har af mange investorer været set som lidt af en stopklods i forhold til at gennemføre de nødvendige ændringer af den todelte koncern, som mange anser for at være en forældet struktur.

Det ser dog ikke ud til, at Per Wold-Olsen har tænkte sig at forlade GN foreløbig. Først blev den mangeårige topchef for GN Audio, Rene Svendsen-Tune, skiftet ud med svenske Peter Karlstromer, der tiltræder i midten af januar.

Ganske vist har Svendsen-Tune længe haft et ønske om at stoppe, men med hans exit vil det være stort set umuligt at smide formanden på porten foreløbig. Det vil simpelthen give for meget uro. Selv om det er noget usædvanligt at skifte direktør, før man skifter formand, kan det træk dog meget vel vise sig at blive Per Wold-Olsens redning, for han er nu nødt til at blive hængende for at køre den nye direktør i stilling.

Samtidig købte den norske oliefond, alias Norges Bank, i denne uge en betydelig aktiepost i GN. Den norske investor kan meget vel ende med at blive en tæt allieret med Per Wold-Olsen, der kan være med til at blokere for nye tiltag og samtidig fungere som modvægt til William Demants pengetank.

Så ugens vinder går til den snu GN-formand.