Norlys web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Lille M&A-hus bag kæmpehandel – Kapitalfondsejet klenodie endelig på rette spor

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Lille M&A-hus bag kæmpehandel

Selv om tunge udenlandske rådgivere i stigende grad blander sig i kampen om de lukrative M&A-opgaver herhjemme, lykkes det fra tid til anden en af de uafhængige små aktører at stjæle overskrifterne.

Tidligere har eksempelvis MHS Corporate Finance i to omgange spundet guld på at rådgive ved salget af Nets, og også Nordic M&A har flere gange gjort sig bemærket ved at stå bag nogle store bemærkelsesværdige handler.

I denne uge var det så det lille, relativt anonyme M&A-hus SCF Advisers, der kunne annoncere, at man havde assisteret den hollandske pensionsfond PGGM og den franske energikoncern EDF’s investeringsselskab med at købe 35 procent af fiberselskabet Norlys Tele.

Prisen for aktierne er ikke offentliggjort, men ifølge InsideBusiness’ oplysninger betaler de to udenlandske investorer over 8 milliarder kroner for at få del i den ombejlede fiberforretning, der blev skabt, da de to jyske energiselskaber Eniig og SE slog sig sammen.

Ud over SCF er det naturligvis også værd at fremhæve tidligere SE- og nuværende Norlys-direktør Niels Duedahl, der i en årrække måtte lægge ryg til hård kritik for sine mange tvivlsomme investeringer. Hans bet på fiber har nu givet pote i en sådan grad, at andelshaverne nok for længst har glemt de øvrige fejltrin.

 

Kapitalfondsejet klenodie endelig på rette spor

Det danske smykke- og designikon Georg Jensen ser langt om længe ud til at have fundet fodfæste efter en række turbulente år. Selskabet blev i 2012 overtaget af den Bahrain-baserede kapitalfond Investcorp, efter at Axcel i årevis havde forsøgt at skabe et fornuftigt afkast på selskabet.

Det lykkedes ikke for den danske kapitalfond, og længe, så det ud til, at det ville gå den udenlandske investor på samme måde, hvis ikke værre. Så sent som under pandemiens første bølge var Georg Jensen sendt helt i knæ og beskrev i egne regnskaber en reel frygt for at måtte lukke og slukke.

Det truende scenario er dog forsvundet i horisonten, og den gamle sølvsmeds årsregnskab viste i denne uge en historisk stærk vækst på 20 procent samt et EBITDA-resultat på 231 millioner kroner.

Uden tvivl er coronaen endt som en uventet gevinst for Georg Jensen, der ligesom mange andre har lukreret massivt på forbrugernes ændrede adfærdsmønstre under pandemiens nedlukninger. Ikke desto mindre tyder meget også på, at en del af udviklingen af båret frem af en langt bedre produktudvikling samt et stringent fokus på at styrke salget over nettet.

Med fortidens strabadser in mente er Georg Jensen en klar vinder i denne uge, og det bliver nu uhyre interessant at se, om Investcorp kan udnytte medvinden til at skabe et fornuftigt afkast på sin grimme ælling.