vestjysk

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Lukket fond scorer igen jackpot – Vestjysk Bank nærmer sig normalisering

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Vindere

 

Lukket fond scorer igen jackpot

I en tid, hvor langt de fleste kapitalfonde efterhånden har indset, at det ikke nytter noget at gemme sig for hverken medierne eller omverdenen, hører Erhvervsinvest til den gamle skole. Et stærkt industrielt netværk i form af en række tunge erhvervsfolk og en skarp managing partner i form af Thomas Marstrand er opskriften på succes hos kapitalfonden, der på ingen måde gør noget stort nummer ud af hverken sig selv eller sine investeringer.

I denne uge stod Erhvervsinvest og Thomas Marstrand imidlertid bag endnu en succesfuld exit med salget af jyske Tresu til svenske Altor, der betalte op imod 800 millioner kroner for trykmaskineproducenten.

Salgsproccessen omkring Tresu, som InsideBusiness kunne løfte sløret for umiddelbart efter nytår, blev styret af Danske Bank og kommer, kun et par måneder efter at selvsamme bank og Erhvervsinvest solgte kattegrusproducenten Damolin, ligeledes til en rigtig stærk pris.

For Erhvervsinvest har de to exits været stærkt medvirkende til, at kapitalfondens anden fond nu også nærmer sig en afkastmultipel på 3, hvilket ikke mange af kollegerne blandt de hjemlige fonde kan prale af.

Salget af Tresu må samtidig siges at være en sejr for ikke blot Danske Bank, der virkelig har erobret mange M&A-mandater og med adskillige længder har distanceret rivalen Nordea på det prestigefyldte corporate finance-område, men også for Handelsbanken, der rådgav Altor i forbindelse med købet af Tresu. Tilbage i 2014 stod mange kolleger ellers på spring med en dødsdom over Peter Olesen og hans team, men banken har alligevel formået at hente en lang række spændende opgaver siden, blandt andet salget af Ellab sidste år og nu altså købet af Erhvervsinvests guldæg.

For headhunter Frank Halborg fra Amrop, der skal hjælpe Jacob Bastholm med igen at få Carnegie tilbage på sporet, efter at man for nylig mistede yderligere to profiler, ville det være oplagt at snuppe Olesen og hans bedste folk for dermed virkelig at sætte et stærkt hold i Carnegie og samtidig effektivt sætte en konkurrent ud af spillet.

 

Taber

Vestjysk Bank nærmer sig normalisering

Meget er gået galt for Vestjysk Bank, og dens to hovedpersoner, bankdirektør Jan Ulsø Madsen og bestyrelsesformand Vagn Thorsager, har haft svære job. Men banken nærmer sig nu så småt en normalisering. Basisindtægterne stiger, mens nedskrivninger og omkostninger falder. Resultatet endte på 55 millioner kroner i første kvartal godt hjulpet af lavere nedskrivninger på landbruget.

En afgørende hæmsko for banken er, at staten er hovedaktionær efter en række redningsmanøvrer under finanskrisen, der fik staten til at konvertere ansvarlig gæld til banken. Det kan sagtens være, at denne konstruktion bliver erklæret ugyldig af EU. Derfor kæmper vestjyderne for at rejse en aktieemission, der kan reducere statens ejerandel. På den måde er der en chance for, at banken går en lidt lysere fremtid i møde. Spørger man i finanssektoren, er strategien den helt rigtige.

Spørgsmålet er blot, om aktierne kan sælges, uden at staten køber ind.