kettelnationalbanken

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Lynexit sikrer kapitalfond solidt afkast – Ny nationalbankdirektør stod rank i orkanens øje

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Lynexit sikrer kapitalfond solidt afkast

Selv om frygten for recession hænger som en sort sky over de finansielle markeder, er kapitalfondenes opkøbslyst trods alt ikke slået ud endnu.

I denne uge var det tyske Findos, der med opkøbet af det digitale bureau Obsidian atter en gang havde tegnebogen fremme på det danske marked. Vel at mærke blot få måneder efter at kapitalfonden opsnappede en anden dansk virksomhed: Nordiq. På salgssiden står denne gang den danske kapitalfond Capidea, der dermed kan notere sig sin tredje exit i Capidea III, der blev etableret i 2017 og indtil videre tegner lovende.

Salget af Obsidian sker, under to år efter at Capidea købte den danske it-virksomhed, og vel at mærke til en pris, der er omtrent dobbelt så høj som det, fonden selv betalte i april 2021.

Ganske vist havde Obsidian foretaget opkøb i perioden, hvorfor der naturligvis er optaget mere gæld, men det ændrer ikke ved, at investorerne i Capideas tredje fond, der blandt andre tæller Nykredit, Vellix og Jysk-familien i ejerkredsen, kan se frem til en årlig forrentning, der ligger langt over de 25 procent, fonde normalt stiler efter.

Samtidig er salget særdeles veltimet, idet Capidea p.t. arbejder på højtryk for at etablere sin fjerde fond. Her viser al erfaring, at netop solide afkast altid spiller en nøglerolle, når investorerne i sidste ende skal sætte en underskrift på det endelige tilsagn.

 

Ny nationalbankdirektør stod rank i orkanens øje

En tid med amerikanske bankkrak, heftig inflation, mulig lavkonjunktur og udsigt til upopulære rentestigninger, så langt øjet rækker. Jo, det er næsten den perfekte storm, den nye nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen er endt i.

Samtidig er det nogle store sko at fylde ud, for hans forgænger, Lars Rohde, var ikke alene garvet, han var også en fremragende kommunikator. Derfor var det med nogen spænding, at pressen mødte nationalbankdirektøren i den første rigtige offentlige fremtræden i forbindelse med et pressemøde onsdag formiddag.

Overordnet set må man sige, at Christian Kettel Thomsen gjorde det godt. Men allerede nu kan man se, hvor hans styrker og svagheder befinder sig fagligt set: Hvad han har nået at sætte sig ind i, og hvad han ikke har nået.

Først og fremmest var han på pressemødet stærkt kommunikerende om nationaløkonomi, lønstigninger og inflation, som var omdrejningspunktet for det meste af samtalen. Men da han blev spurgt til f.eks. klimabelastningsberegninger i Nationalbankens regnskab, måtte han ærligt indrømme, at det var han ikke nået til.

Heller ikke det potentielt ømtålelige tema, hvor hårdt boligejere og realkreditinstitutter bliver ramt af den potentielt yderst giftige cocktail af faldende boligpriser, stigende renter, mulige krav om afdrag og kraftig forøgelse af arbejdsløsheden, ville han forholde sig til.

På InsideBusiness’ spørgsmål på området var svaret blot, at realkreditinstitutterne jo lever af bidragssatser, og at man endnu ikke har set tvangsauktioner og stigende restancer. Jo, jo, Christian Kettel Thomsen. Det er sandt, men med tanke på boligmarkedets enorme betydning for dansk økonomi og de gigantiske salg af realkreditobligationer og den korte rentes betydning for hundredtusindvis af boligejere og virksomheder er det et område, man måske godt kan dyrke lidt mere.

Nuvel, der skal være tid til at komme ind i jobbet. Uanset hvad, må man sige, at Christian Kettel Thomsens første offentlige fremtræden som nationalbankdirektør gik rigtig godt, om end det kommer til at tage noget tid at opbygge den sikre kommunikation, som Lars Rohde formåede med et langt arbejdsliv med fingrene helt nede i finanssektorens bolledej.