Mærsk - Investorerne er fortsat ikke imponerede af Søren Skous store opsplitning af Mærsk

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: M&A-rådgiver rammer jackpot med købsmandat – Mærsk-topchef går på vandet 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Vindere 

M&A-rådgiver rammer jackpot med købsmandat 

I en tid, hvor der er noget længere mellem de store milliardmandater, som kapitalfondene tidligere ellers var flittige til at drysse ud over landets investeringsbanker, må EQT’s køb af Chr. Hansen-divisionen Natural Colors (NC) siges at være lidt af en fjer i hatten for Nordea. 

Sammen med JP Morgan har den nordiske storbank nemlig rådgivet den gigantiske kapitalfond i forbindelse med opkøbet for 6 milliarder kroner. 

Koblingen mellem Nordea og EQT skal findes tilbage i foråret, hvor EQT helt til slut var med kapløbet om at sikre sig den ombejlede ingredienskoncern Glycom. Her var Nordea også rådgiver for den nordiske storfond, men anstrengelserne endte som bekendt uden resultat og ikke mindst honorar. 

Det får Nordeas corporate finance-afdeling imidlertid i denne omgang, men mindst lige så vigtigt er det, at bankens prestigeafdeling høster en vigtig skalp, der kan bruges til både at markedsføre egne evner fremover og knytte tættere bånd til EQT. 

Selv må fonden også siges at have bevaret optimismen trods flere udfordringer på det danske marked, men som bekendt vil det først være passende at rose EQT, såfremt kapitalfonden om nogle år har haft held med strategien om at konsolidere NC via opkøb og sikre investorerne et solidt afkast. 

 

Mærsk-topchef går på vandet 

Søren Skou, administrerende direktør i A.P. Møller-Mærsk, er i den grad en mand, der har kunnet bade sig i ros i løbet af ugen. 

Først og fremmest er der aktiekursen, som siden marts er fordoblet. Ja, fordoblet. En Mærsk-aktie, der kostede 5.050 kroner i marts, koster nu 9.986 kroner – og det er tilmed sket under en krise, som blev spået at ville ramme shippingbranchen som en lægtehammer. Den udvikling kan direktøren godt tillade sig at være stolt af. 

Men som om det ikke var nok, har han også formået at vinde den indflydelsesrige amerikanske investeringsbank Goldman Sachs gunst. Selv om Søren Skou ikke selv lægger skjul på, at Mærsk ”er i god gænge”, har han nu også amerikanernes ord for, at det er tilfældet. 

Goldman Sachs har således løftet anbefalingen til ”køb” og ved samme lejlighed rost Mærsk-strategien og ikke mindst eksekveringen af den. 

Søren Skous dristige strategi om at trække kæmperederiet ind på land har vist sig at give pote indtil videre. Cashflowet er i dag så stærkt, at der ser ud til at være råd til flere aktietilbagekøb til gavn for aktionærerne. På den måde bliver aktionærerne måske også i fremtiden belønnet for, at Søren Skou for tiden ligner en mand, der kan gå på vandet.