Ugens vindere
Mærsk sejler mod bedring trods kæmpe hackerregning
Næsten 2 milliarder kroner kommer det til at koste A.P. Møller-Mærsk, at den danske virksomhed for nogle måneder siden blev ramt af et omfattende hackerangreb. De cyberkriminelle formåede at lamme en lang række af koncernens vigtigste forretningsområder, herunder Maersk Line og selskabets mange havne rundtomkring i verden.
Trods det store tab og ridser i renommeet må Mærsk-topchef Søren Skou siges at have været en succes i det år, han nu har stået i spidsen for det danske erhvervsklenodie. Aktien er steget med mere end 40 procent, siden den tidligere chef for Maersk Line overtog efter den fyrede Nils Smedegaard, og selv om der fortsat er masser af udfordringer i horisonten, er Skou hjulpet mere end godt på vej af, at konjunkturerne langt om længe ser ud til igen at være med Mærsk.
Koncernen holder således fast i troen på et overskud i år, og optimismen skyldes primært, at de hårdtplagede rater igen er på vej op, samtidig med at der nu ikke sættes nær så mange nye skibe i søen til at presse markedet. Søren Skou har således vinden i ryggen, hvilket Smedegaard aldrig fik, selv om den tidligere Carlsberg-chef i årevis forsøgte at trimme Mærsk til at modstå de enorme udsving.
Søren Skou må derfor siges at have været en succes i det lyseblå flagskib, og selv de kræsne danske investorer har taget Skou og Mærsk til nåde igen. Nu er det op til den erfarne shippingmand at vise, at man igen kan vinde markedsandele og udnytte sin størrelse, uden at det giver negative overraskelser på bundlinjen.
Spar Nord-direktør vil være stor i slaget
Nordjyllands svar på storbankerne, Spar Nord, lever ofte lidt stille. Men nu tør banken godt træde ud af skyggen. For nu vil Spar Nord ind i gruppen af storbanker, som har et såkaldt SIFI-stempel, altså store og så systemisk vigtige banker, at de vil blive reddet af staten og Nationalbanken, hvis der opstår en krise.
Men den ellers så beskedne jyske bankdirektør Lasse Nyby har ikke fået storhedsvanvid. For som andre mindre banker frygter Spar Nord de kommende NEP-krav, som med strenge krav til kapitalens størrelse ventes at ramme de mindre banker hårdt. Kravene skal komme fra Finanstilsynet, men bankerne har virkelig stillet sig på bagbenene over for dem, og det samme har Nationalbanken sjovt nok. Vi venter stadig på en afklaring på det, der ligner et ret penibelt problem for de mindre banker.
Til gengæld kan Lasse Nyby glæde sig over, at det går godt i Spar Nord. Ugens regnskab bød på en opjustering til basisindtjeningen på op til 150 millioner kroner – og samtidig nedjusteres forventningerne til nedskrivningerne. Cocktailen giver et af de bedste halvårsregnskaber i Spar Nords historie på 575 millioner kroner efter skat; det svarer til en egenkapitalforrentning på 14,4 procent. Kursen steg med beskedne 1,2 procent på regnskabsdagen.