Vinder
Handlekraftig Mærsk-chef
En freudiansk fortalelse, lød det fra Mærsk-topchef Søren Skou ved selskabets kapitalmarkedsdag tirsdag, hvor topchefen ved en ’fejl’ kom til at udnævne rivalen Hapaq-Lloyd til et rederi, som Mærsk havde overtaget.
Men trods latter fra salen og direktøren selv var Mærsks årlige seance med analytikere og investorer en klar understregning af, at Søren Skou er shippingmand, og at det derfor er det blå erhverv, der fremover skal spille førsteviolin i det tidligere konglomerat.
Mærsk vil af med olien og i stedet skabe en logistisk kæmpe ikke blot til vands, men også til lands, hvor man i bedste DSV-stil nu skal til at kigge på, hvordan man får fragtet varerne det sidste stykke fra havnene ud til forbrugerne.
Trods skepsis fra især danske analytikere og investorer har de nye toner fra Esplanaden og Skou indtil videre været sød musik i ørerne på aktiemarkedet, og Mærsk ligger nu og slås med biotekhåbet Genmab om at være årets mest indbringende aktie i C20.
Mange ser Skous lederskab af Mærsk og hans visioner som et symbol på, at Mærsk nu igen vil satse på det gode gamle købmandsskab, der gennem tiden har gjort selskabet så succesrigt.
Første tegn på det sås for nylig, da Mærsk annoncerede opkøbet af konkurrenten Hamburg Süd, og nu bliver det spændende at se, hvem Skou næste gang kaster sin kærlighed på.
Vinder
Nets, Bo Nilsson og dankortet
Vi har i disse spalter gentagne gange været efter Nets, en svag aktiekurs og stigende pres fra Danske Banks MobilePay, som tilkæmper sig en plads i betalingsuniverset. Men Nets og dankortet ser ud til at vinde en vigtig sejr i disse dage. Det skyldes det kontaktløse dankort, som hastigt vinder frem blandt danskerne.
I juni var andelen af kontaktløse transaktioner med Dankort bare 5 procent, men i november steg tallet ifølge Berlingske Business til 14 procent. Den hurtige vækst er ekstremt vigtig for dankortets fremtid, for ellers risikerer Nets at få baghjul af en ny smartere walletfunktion i mobiltelefonen.
At danskerne i den grad tager det kontaktløse kort til sig, indikerer, at dankortet vil blive sværere at erstatte med mobiltelefoner. I betalingsverdenen handler alt nemlig om kundevaner og convenience – har danskerne først taget det nye kort til sig, bliver det svært at få dem til at bruge mobiltelefonen og MobilePay til det samme.