Søren Skou

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Medvind til presset Mærsk-forretning – Kapitalfond scorer gyldent afkast på designklenodie

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Vinder: Medvind til presset Mærsk-forretning

Det ligner måske ikke en gamechanger, men for topchef i A.P. Møller Mærsk Søren Skou er det nye Mærsk-Vestas partnerskab et vigtigt skridt i den rigtige retning for salget af det pressede selskab Maersk Supply Service.

Søren Skou satte nemlig alle de energirelaterede aktiviteter i Mærsk til salg i 2016 og gav sig selv en deadline til udgangen af 2018. Men køberne står ikke ligefrem i kø til Maersk Supply Service, der har svært ved at tjene penge, og hvor fremtidsudsigterne på kort sigt heller ikke er lyse.

Med knap et halvt år tilbage at løbe på mangler Søren Skou derfor stadig at afhænde Maersk Supply Service, ligesom heller ikke Maersk Drilling er solgt endnu, og derfor er det godt nyt, at der nu endelig sker noget, som kan gøre Supply Service appetitlig for mulige købere. Ved at indlede et samarbejde med den danske vindmøllegigant Vestas håber Maersk Supply Service at snuppe en bid af markedet for vindenergi.

Vestas har brug for at reducere omkostningerne på havvind, og Maersk Supply Service har bare brug for mere aktivitet, som er uafhængig af olieprisen. Der skal nok mere til, før Søren Skou skal hente champagneflaskerne op fra køl, men partnerskabet er et skub i den rigtige retning for den salgsivrige topchef.

 

Vinder: Kapitalfond scorer gyldent afkast på designklenodie

Den danske kapitalfond Polaris har fået sin helt egen Nycomed. Medicinalselskabet sikrede i sin tid Nordic Capital et gyldent afkast, da fonden købte og solgte virksomheden to gange.

Det samme har Polaris netop nu gjort med designvirksomheden Louis Poulsen, som man oprindelig solgte til italienske Targetti i 2007. Siden købte man det udsultede aktiv tilbage igen for 700 millioner kroner, og nu har den danske fond så netop solgte lampefirmaet til Investindustrial, der blandt andet ejer Aston Martin.

Prisen lyder på omkring 2 milliarder kroner, men her skal man tage forbehold for, at der stort set ingen gæld er i den danske virksomhed. Dermed er der tale om et salg, hvor Polaris har fået sin oprindelige investering mangedoblet, så der er for alvor grund til at juble blandt kapitalfondens investorer.

De nye italienske ejere vil skabe et luksuskonglomerat, hvilket i sig selv er en spændende tanke, men set med de rød-hvide briller, kan man da godt ærgre sig over, at det ikke lykkedes at få enderne til at mødes med kollegerne Fritz Hansen. Ifølge InsideBusiness’ oplysninger var det længe på tale at fusionere de to virksomheder med hjælp fra kapitalfonden Nordic Capital, men den løsning blev dog droppet, da hverken fonden eller Fritz Hansens ejere, Augustinus Fonden, havde lyst til at betale over 2 milliarder kroner for Louis Poulsen.