Anders Dam WEB

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Mesterstrateg tjener sin årsløn gange 100  – Ny Velux-boss vækker giganten 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Mesterstrateg tjener sin årsløn gange 100 

Den mangeårige Jyske Bank-direktør, Anders Dam, står skarpere end nogensinde her i sin karrieres efterår.  

For uden at foregribe begivenhederne tror vi på InsideBusiness, at Ringkjøbing Landbobanks fusion med Nordjyske Bank går igennem, hvorefter Nykredit køber Jyske Banks aktiepost for ca. 1,2 milliarder kroner. Dermed får Jyske Bank en gevinst på 600 millioner kroner, svarende til en kurs 185 mod kurs 115, da Jyske Bank købte sig ind i Nordjyske Bank.  

Man kunne fristes til at tro, at Jyske Bank-direktøren hellere ville sikre sig kontrollen over den gæve Nordjyske Bank. Men nævnte konstellation er hvert fald næsten lige så god, og det er pragtfuldt manøvreret fra Silkeborg. Bemærk, hvad Jyske Bank havde før det fjendtlige overtagelsesforsøg: en ubrugelig og usælgelig aktiepost på 40 procent i en bank med en fastfrossen aktiekurs på ca. 115.  

Nu får Anders Dam alle sine penge ud plus 600 millioner kroner ekstra. Det er fornemt – Anders Dam fortjener i den grad at være denne uges vinder.  

 

Ny Velux-boss vækker giganten 

Den danske vinduesproducent Velux, som hidtil udelukkende er vokset organisk, begynder at røre på sig.  

Med en ny topchef og en ny vækststrategi, som er væsentlig mere aggressiv end tidligere, gør den nye direktør, David Briggs, klar til at tage en større bid af det amerikanske marked. David Briggs blev ansat i januar, og hans mål er at vække den søvnige kæmpe og sparke gang i væksten. Det bekræfter han med både ord og handling. 

”Ingen vil arbejde for en sovende virksomhed, der kører på autopilot,” som han siger til Børsen.  

Velux har nemlig netop købt Wasco Products, som er en mindre amerikansk virksomhed, der ligesom Velux producerer ovenlysvinduer. Men hvor Velux har fokus på det private marked, har Wasco et stort salg til den kommercielle sektor.  

Det er ifølge Børsens oplysninger det første opkøb, Velux har foretaget i 20 år. Det er lykkedes den nye Velux-topchef at vække giganten fra dens tornerosesøvn.