RGS web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Michael Rasmussen får kongeløn trods kundeejerskab – Tidligere EQT-chef rammer jackpot med gylden exit

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Michael Rasmussen får kongeløn trods kundeejerskab

21,2 millioner kroner er unægtelig en pæn løn i dagens Danmark. Især når pengene tjenes i et af de mere røde realkreditinstitutter, Nykredit. Ret skal være ret. Nykredit fremstår som en ekstremt succesfuld og veldrevet aktør på markedspladsen med masser af vækst og indtjening. Det er i høj grad Michael Rasmussens fortjeneste.

Omvendt må man også sige, at det er lidt af et paradoks, at Michael Rasmussen får mere i løn end Carsten Egeriis i Danske Bank, som tjente 20 millioner kroner ifølge en opgørelse i Finans. For skal en Nykredit-direktør virkelig have mere i årsløn for at være topchef i et realkreditselskab, som sidste år tjente 10,9 milliardet kroner efter skat, mens Egeriis i Danske Bank tjente  21 milliardet kroner efter skat?

Desuden er Danske Bank en bank, som har en langt højere risiko end et realkreditselskab. Danske Bank er repræsenteret flere steder i Norden og har været ramt af den ene møgsag efter den anden. Så den omdømmemæssige risiko for Egeriis er langt, langt større end for Nykredit. Bare se, hvordan Thomas Borgen blev detroniseret.

Så tallene hænger ikke sammen, Michael Rasmussen er for højt lønnet i forhold til topchefen i Danske Bank. Så kan man måske tale om, at Michael Rasmussen har mere erfaring, anciennitet og leverer resultater.

Fra aktionærerne i pensionsselskabet PKA, som organiserer blandt andre socialpædagoger og sygeplejersker, lyder det i FinansWatch, at Nykredit er inden for rammerne, fordi lønnen ikke er i den høje ende i forhold til andre store danske virksomheder, selv om den er høj i forhold til andre banker. Her må man sige, at PKA dummer sig.

PKA skal varetage sine medlemmers interesser, og de er ikke højtlønnede. Det er ikke PKA’s opgave at forsvare Nykredit-topchefens privatøkonomi, og man er ikke sin opgave bevidst, hvis man ikke benytter lejligheden til at signalere offentligt, at den lønpakke er og bliver i overkanten i forhold til Danske Bank, som er drevet ud fra rene børsnoterede værdier, mens Nykredit er mere kundeejet via Forenet Kredit.

I stedet vælger PKA at blåstemple lønpakken – og giver dermed carte blanche til, at direktørerne i andre banker kan presse lønnen op. Måske skulle man lige vende den kommunikationsstrategi i PKA’s bestyrelse.

Øjensynlig ved man godt i Nykredit lønpakken er lige i overkanten, og over for Finans forsvares den med, at Michael Rasmussen på 59 år fremover vil have kortere aftrædelsesvilkår.

Uanset hvad, får Michael Rasmussen en ugens vinder for sin lønpakke.

 

Tidligere EQT-chef rammer jackpot med gylden exit

Det er muligt, at Peter Korsholm aldrig blev den store stjerne i EQT.  Og han blev heller ikke hovedrig som mange af fondens øvrige partnere, der de senere år har nydt godt af den svenske sværvægters børsnotering.

Til gengæld må Peter Korsholm siges at have næse for en god handel. Efter sit exit fra EQT har Korsholm investeret egne penge i en stribe selskaber, og flere gange er det endt med at give et yderst solidt afkast til den erfarne købmand.

Ingen af de salg står dog mål med den exit, Peter Korsholm og makkeren Kent Arentoft i denne uge stod bag, da de solgte det tidligere så kriseramte RGS Nordic (billedet) for over 2 milliarder kroner til Blue Phoenix Group. Duoen overtog oprindelig det danske genanvendelsesselskab, i forbindelse med at kapitalfonden Triton måtte smide nøglerne til DSV Miljø, som RGS er en del af.

Sølle 10 millioner kroner investerede de to erhvervsfolk hver især, hvilket kan synes underligt, i lyset af hvad der siden er sket. Dengang var der dog i høj grad tale om en risikabel investering, idet DSV Miljø i årevis havde kæmpet med store økonomiske udfordringer og en voldsom gæld, der var ved at kvæle selskabet.

Siden lykkedes det dog Korsholm og den tidligere DLH-direktør at få trimmet koncernen og solgt fra, ligesom de økonomiske konjunkturer ligeledes arbejdede for RGS.

Ejerne har dog tidligere uden held forsøgt at sælge koncernen, men denne gang lykkedes det endelig, og ud over de godt 2 milliarder kroner til deling kan man hertil lægge udbytte på omkring 400 millioner kroner gennem årene. En helt igennem fantastisk exit, som uden tvivl også giver anledning til en ekstra løssluppen fredagsbar hos både Carnegie, der rådgav RGS-ejerne, samt Danske Bank, der rådgav køberne. Hvis man altså stadig må den slags i den finansielle sektor.