Milliardsalg sikrer EQT stærkt afkast
For trofaste læsere af InsideBusiness kommer det næppe som en overraskelse, at EQT-virksomheden Ellab nu er blevet solgt. Og at det er den stenrige Novo-ejer, Novo Holdings, der endte med at løbe med Hillerød-virksomheden, er heller ikke helt uventet.
Lidt over 6,5 milliarder kroner lykkedes det Nordens største fond at få for det veldrevne selskab, som man overtog fra kollegerne i IK for nogle år siden for 2,2 milliarder kroner. Handlen sikrer EQT et afkast på omkring 3,5x, hvilket må siges at være særdeles tilfredsstillende.
Især i et marked, hvor der er langt mellem de store handler, blandt andet på grund af bankernes stigende forsigtighed, der resulterer i lavere gearing og højere priser.
Det kan en aktør som Novo Holdings heldigvis blæse på, da de modsat mange kapitalfonde ikke behøver at låne penge og samtidig heller ikke skal stå til regnskab for nogen investorer, der kræver et vist afkast.
Midt i alle skåltalerne er det dog værd at bemærke, at EQT oprindelig havde sat næsen op efter en væsentlig højere pris, og flere af de banker, der oprindelig pitchede på opgaven gjorde det da også ud fra en betydeligt højere salgspris på over 7,5 milliarder kroner.
Hvorfor det ikke lykkedes EQT og Morgan Stanley at opnå den pris, vides endnu ikke, men meget tyder på, at processen ikke har kørt snorlige. Fortsættelse følger …
Store skiftedag i Finanstilsynet og datacentralen SDC
Der er sket store ting på topposterne i denne uge. Først og fremmest er Louise Mogensen valgt som afløser for den detroniserede Jesper Berg, der som bekendt kom gruelig galt af sted i et opgør med en parkeringsvagt. Episoden førte til optøjer og nu en retssag, hvori Jesper Berg står anklaget for at have spyttet på parkeringsvagten, hvilket han dog selv afviser at have gjort.
Men Louise Mogensen synes at være et fremragende valg som ny topchef for Finanstilsynet. Hun har mange års erfaring fra stillinger i Nationalbanken, som kontorchef for det finansielle område i Erhvervsministeriet under departementschef Michael Dithmer, ligesom hun kender sektoren indefra som vicedirektør i Finans Danmark og senest som direktør for Forenet Kredit. Hun er fagligt stærk, hun har finanserfaringen, og hun er kvinde. Det er ikke nogen dårlig kandidat i disse år. Så kan man så diskutere, om hun skulle have lagt navn til et pro-Nykredit læserbrev i Avisen Danmark for nylig, men det er næppe noget, som ikke kan håndteres i den nye stilling.
I øvrigt har Finanstilsynet en særdeles stærk vicedirektør i form af Kristian Vie Madsen, så der er ikke tale om en voldsom forandring i ledelsesopgaverne. Louise Mogensens opgave bliver nok i høj grad at tegne Finanstilsynet udadtil. Hun får en ugens vinder for den centrale nye jobfunktion.
I denne uge kom det også frem, at datacentralen skifter direktør, efter at Jesper Scharff har valgt at gå på pension. Det er en branchens stærke profiler, der dermed siger farvel efter mere end 10 år på posten.
Han afløses den 1. september af Torben Finnemann, som kommer fra en rolle som områdedirektør for SDC, hvor han i dag er ansvarlig for hele rådgivningsområdet, inklusive kernebankplatformen.
Torben Finnemann har været hos SDC i 10 år og har været i berøring med de fleste forretningsområder i SDC. Han har derfor et indgående kendskab til SDC’s kunder og forretning, lød det i pressemeddelelsen.
Det bliver spændende at følge udviklingen i SDC, der trods nogen modvind på aktiviteterne i Norge lader til at være i rimelig god gænge – det ser ud til, at man nu får Totalbanken ind som kunde, og situationen i Norge lader til at være under kontrol.
Torben Finnemann får en ugens vinder for den nye toppost i landets næststørste bankdatacentral efter BEC og Bankdata.