;
andre roga web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Netcompany-aktier udsolgt på én dag – Bank stormer mod børsen

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Vindere 

Netcompany-aktier udsolgt på én dag 

Kapitalfonden FSN og de tre stiftere bag it-virksomheden Netcompany ser ud til at få en stærk modtagelse på børsen. Allerede torsdag morgen måtte emissionsbankerne med Danske Bank i spidsen meddele investorerne, at man havde ordrer nok til at sælge samtlige 23 millioner aktier i Netcompany, der bliver sendt i omløb, når koncernen går på børsen i begyndelsen af juni. 

Den store interesse vidner om, at investorerne trods et noget lunkent børsmarked ser et stort potentiale i it-selskabet, der – hvis alt går vel – får en markedsværdi på over 8 milliarder kroner.  

En decideret superinvestering for den norske kapitalfond, der købte sig ind i virksomheden i kølvandet på, at koncernens tre ejere nogle år forinden havde brugt med Axcel efter en strid om, hvorvidt Netcompany skulle fusioneres ind i KMD. 

I dag kan selskabets stifterkreds med direktør André Rogaczewski i spidsen glæde sig over, at man dengang stillede sig på bagbenene, for takket være voldsom vækst de senere år er prisen på firmaets aktier skudt markant i vejret siden 2015. 

For FSN og bankerne bag emissionen gælder det nu om at fortsætte momentum og sælge yderligere aktier, så man sikrer en overtegnet emission og dermed øger muligheden for både at få den bedst mulige pris for aktierne, ligesom man også får bedre mulighed for at skabe så stor efterspørgsel, at kursen på Netcompanys aktier vil stige også efter noteringen. 

Især udsigten til en kursstigning vil være kærkommen for både Netcompany og selskabets ejere samt ikke mindst den danske børs, der om nogen trænger til en succeshistorie efter en serie af lunkne børsnoteringer. 

 

Bank stormer mod børsen 

Alt tyder på, at Den Jyske Sparekasse rammer en børsnotering sidst i november. Det er lykkedes takket være de rige onkler i Nykredit, som ikke overraskende har valgt at understøtte sin egen salgskanal, der samtidig er et af landets større pengeinstitutter. Men Arbejdernes Landsbank og AP Pension er også med i den rettede kapitalforhøjelse, som skæpper med 200 millioner kroner i kassen. 

Selv om omdannelsen først sker senere på året, så indfries en stor del af Den Jyske Sparekasses ansvarlige gæld. Og det giver en årlig rentebesparelse på 45 millioner kroner.  

Løsningen falder på plads få dage inden det traditionsrige årsmøde i brancheforeningen Lokale Pengeinstitutter på fredag, og det må være lidt af en lettelse for Claus E. Petersen, der både er direktør i Den Jyske Sparekasse og formand i Lokale Pengeinstitutter. Lykkes børsnoteringen som planlagt, må man sige, at det er en stor sejr for Claus E. Petersen, som i årevis har kæmpet i en bank, der har fået klø på grund af især dårlige landbrugsengagementer.  

Så venter blot en kamp for at sikre fortsat rentabilitet i den svækkede bank, der også fremover kommer til at slås mod de svære tider i landbruget.