nordea

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Nordea fyrer chef og mister endnu et mandat – Bitcoin cash blev halveret på en time 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Nordea fyrer chef og mister endnu et mandat 

Nordeas nu forhenværende chef for corporate finance, Harald Grøn, fik ikke ligefrem en ønskeexit fra den nordiske storbank. 

Tirsdag i sidste uge fik han at vide, at han ikke længere skulle stå i spidsen for det hold, der tidligere har sendt giganter som Nets og Dong på børsen. Torsdag blev Harald Grøn så sendt af sted til Netcompany for at pitche på sagen i håb om at sikre storbanken et plaster på såret, efter at man tabte noteringen af Nykredit til ærkerivalen Danske Bank. Dagen efter meldte Nordea ud, at han var fortid som chef for noteringer og virksomhedshandler. 

I denne uge stod det klart, at Harald Grøns anstrengelser havde været forgæves, for Netcompany, flankeret af FIH Partners og ejeren FSN Capital, valgte også rivalerne på Holmens Kanal til at stå i spidsen for it-selskabets børsambitioner.  

Spørgsmålet er dog, hvorfor i alverden Nordea sender en mand af sted, der få dage forinden mere eller mindre er blevet fjernet fra sin post?  

I Netcompanys ejerkreds og hos FIH må man undre sig noget over, at storbanken sender en mand af sted for at sælge banken vel vidende, at selvsamme mand er fortid. I disse rød-hvide landsholdsdage svarer det omtrent til at fyre træneren forud for en vigtig playoffkamp blot for at lade ham stå i spidsen for holdet alligevel. En noget hovedrystende beslutning, som langt de fleste i den danske finansverden i dag har mere end svært ved at se logikken i, så selv om Harald Grøn er denne uges taber, kunne Nordea i næsten lige så høj grad være kvalificeret til titlen. 

 

Bitcoin cash blev halveret på en time 

Bitcoin og andre såkaldte cryptovalutaer er noget af det mest volatile, man kan sætte sin penge i. Det blev natten til søndag understreget igen-igen, denne gang i markederne for bitcoin og lillesøsteren bitcoin cash. 

I en vanvittig udvikling søndag, som øjeblikkelig ville have fået alarmklokkerne til at ringe på de traditionelle børser, blev værdien af bitcoin cash mere end fordoblet til 2.500 dollar per mønt. Markedsværdien af bitcoin cash, som er rival til den mere kendte bitcoin, sendte kortvarigt nogle heldige spekulanter i ekstase. Men glæden varede kort, for bare få timer senere var værdien af bitcoin cash mere end halveret og lå på et tidspunkt omkring 1.120 dollar. 

Markedsværdien gik søndag fra 23 milliarder dollar til 41 milliarder dollar og derpå tilbage til 21 milliarder på mindre end 7 timer. 

Samtidig faldt den oprindelige bitcoin til 5.500 dollar, før den genvandt det tabte og steg til omkring 6.700 dollar. 

Ifølge flere medier var uroen et koordineret angreb, der havde til formål at drive kursen på bitcoin cash så højt op, at det kunne betale sig at ’mine’ bitcoin cash frem for bitcoin. På den måde ville bitcoin cash blive den ægte bitcoin. Men spekulanterne løb tør for penge.