;
Genmab web1

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Novo-guldæg tegner godt – Ny sejr til Genmab-boss

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Vindere: 

 

Novo-guldæg tegner godt 

Patienter foretrækker piller frem for kanyler, og derfor har topchef Lars Fruergaard Jørgensen fra Novo Nordisk al mulig grund til at rose diabetesgigantens dyre forskere for deres seneste gennembrud. 

Torsdag kunne Novo Nordisk nemlig meddele, at det første af ti studier med pilleudgaven af det blodsukkerregulerende stof Semaglutid var en succes – og det fik med det samme aktien til at stige med 3,7 procent til kurs 325. 

Hvis de positive takter fortsætter for Novo Nordisk, sidder Lars Fruergaard Jørgensen på en potentiel blockbuster med omkring 15 millioner pillespisende kunder alene i USA. 

Der er dog stadig lang vej endnu, til Semaglutid kan ramme markedet, men stoffet kan på sigt vise sig at blive ikke bare værdifuldt, men en sand guldgrube for aktionærerne. Et studie fra 2017 viser nemlig også, at stoffet kan føre til vægttab hos mennesker, og det åbner for endnu en indgang til fedmemarkedet – et marked, som Novo Nordisk i mange år har satset stort på. 

 

Ny sejr til Genmab-boss 

Det er langtfra første gang, vi har kåret den kontante Genmab-chef Jan van de Winkel til vinder i disse spalter. Men der er ingen vej uden om den optimistiske hollænder i denne uge, hvor en stærk udmelding fra selskabets absolutte håb, Darzalex, alene torsdag gav biotekaktien vinger. Igen.  

Genmab-investorerne kunne glæde sig over en kursstigning på næsten 18 procent, efter at Genmab-partneren Janssen kunne melde om et årligt salg af Darzalex på 2-2,3 milliarder dollar i indeværende år. Næsten en fordobling i forhold til sidste år og en klar sejr for Genmab og van de Winkel, der blot for nogle år siden var det sorte får i C25.  

I dag er situationen vendt på hovedet, og samtlige danske investorer flokkes om det fremadstormende biotekselskab, der er en af de absolutte solstrålehistorier i et nervøst aktieindeks. Det store spørgsmål er nu, hvorvidt det bliver Genmab eller topchefen, der først er bud efter. Hollænderen, der selv har været med til den spæde start, er uden tvivl kommet på lystavlen hos de globale biotek- og medicinalselskaber, og det er nok kun et spørgsmål om tid, før biotekbossen lader sig friste af en ny, lukrativ udfordring.