søren schriver web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Oprejsning til fyret Hummel-chef – Aarhusiansk milliardær overrasker som ny SAS-ejer

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Oprejsning til fyret Hummel-chef

Det var med våde øjne og bævende læber og ikke uden et anseeligt teatralsk element, da Christian Stadil for rullende kameraer beskyldte den fyrede Hummel-direktør Søren Schriver for alverdens økonomiske uhyrligheder.

Dengang blev det bizarre optrin mødt med stor undren hos de fleste dele af det etablerede erhvervsliv, og holdningen hos de fleste var, at selv om der skulle være foregået uregelmæssigheder under Hummel-direktørens 20-årige lederskab, så kunne man snildt have tacklet det på en mere passende facon.

I kølvandet på Stadil-familiens beskyldninger fulgte dengang en politianmeldelse af Søren Schriver, hvis karriere ikke umiddelbart led skade, idet blandt andet flere kapitalfonde gerne ville lege med den detroniserede topchef.

Nu mere end seks år senere kan Søren Schriver endegyldigt lægge sagen bag sig, idet Østjyllands Politi i denne uge skrinlagde sagen og ikke kommer til at forfølge den videre, selv om man oprindelig rejste tiltale.

En kæmpe sejr for Søren Schriver og et pinligt punktum for Stadil-familien, hvis gøren og laden de senere år tegner et billede af et kynisk dynasti, der ikke har meget med etik og moral at gøre. Og da slet ikke den karma, Christian Stadil selv taler så meget om.

Det fejlslagne korstog mod Schriver, en opsigtsvækkende rederikonkurs med lidt for mange finter og senest et kontroversielt forsøg på at snuppe børsnoterede Brødrene Hartmann for næsen af selskabets mange småaktionærer efterlader et billede af en familie, der ser ud til at være klar til at tromle enhver, hvis der blot er en økonomisk gulerod for enden.

Men en ugens vinder går til Søren Schriver.

 

Aarhusiansk milliardær overrasker som ny SAS-ejer

Det var oprindelig handel med el og gas, der gjorde aarhusianske Henrik Lind til en af Danmarks rigeste med en formue på over 9 milliarder kroner. Men rigmanden må efterhånden også siges at have udviklet en særdeles fin næse for at gøre en god forretning.

Efter salget af livsværket Danske Commodities til norske Equinor for 3 milliarder kroner i kølvandet på flere år med voldsom vækst har rigmanden flere gang vist, at han formår at spinde guld på noget, som de færreste andre vil røre med en ildtang.

Et af de mest lysende eksempler er Molslinjen, som Henrik Lind gik ind i på et tidspunkt, hvor kapitalfonden Polaris var på nippet til at overtage færgerederiet. Det kastede Henrik Lind ud i en budkrig med Polaris, inden parterne begravede stridsøksen og dannede parløb for senere at sælge Molslinjen til kapitalfonden EQT i en de mest guldrandede handler i årevis.

Siden har rigmanden investeret i blandt andet infrastrukturkæmpen Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), ligesom Henrik Lind er ved at opbygge en solid ejerandel af den hårdtprøvede husbygger Huscompagniet.

Noget mere overraskende er rigmandens seneste træk.

Henriks Linds investeringsselskab, Lind Invest, er nemlig blandt det nye investorkonsortium i SAS, der samlet set indskyder 8,5 milliarder kroner i det pressede flyselskab. Lind Invest står i den nye ejerstruktur til at eje 8,6 procent af egenkapitalen og 10 procent af den konvertible gæld i SAS, hvilket indebærer, at selskabet investerer 775 millioner kroner i SAS.

Spørgsmålet er dog, om Henrik Lind i lige dette tilfælde er for opportunistisk? Historisk har det nemlig vist sig, at det er en ualmindeligt svær opgave at tjene penge på luftfart.

Spørg bare den nordjyske erhvervsmand Eigild B. Christensen, som i 2019 blev hovedejer af flyselskabet Great Dane Airlines lige før det kollapsede og i den forbindelse leverede et legendarisk citat: ”Hvis man er milliardær og vil være millionær igen, skal man bare købe et flyselskab.”

Om Henrik Lind ender med at gøre sig samme erfaring som Eigil B. Christensen, vil kun tiden vise.

Modet og opportunismen giver dog den aarhusianske milliardær en plads på denne uges liste over vindere i danske erhvervsliv.