Pengetank lander nyt rekordresultat
De store formuende pengetanke herhjemme var i årevis støvede familiekontorer, hvor en pensioneret bogholder havde fået til opgave at styre finanserne som tak for mange års tro tjeneste.
Sådan lød fordommen i hvert fald.
Og den ’lille’ Lego-familiegren Kirk Johansens pengetank, Kirk Kapital, var længe indbegrebet af netop den fordom.
Det ser den tidligere Nordic Capital-mand Kim Gulstad dog ud til at have ændret radikalt på. En målrettet strategi baseret på minoriteter i solide, danske virksomheder har igen i 2022 vist sit værd.
Det står klart i den årsrapport fra Kirk Kapital, der blev offentliggjort i denne uge. Her runder resultatet 1,6 milliarder kroner, hvilket betyder, at pengetanken for andet år i træk leverer et afkast på over 20 procent.
Det resultat er især drevet af de mange investeringer i unoterede minoriteter, der sidste år genererede et forrygende afkast på 38 procent, blandt andet drevet af salget af Scanmetals og ikke mindst Ferrosan Medical Devices, som Kirk Kapital oprindelig investerede i sammen med kapitalfonden Impilo.
Resultaterne i Kirk Kapital vidner om, hvor stærkt de langsigtede og ofte stærkt likvide pengekasser kan nå, hvis de formår at få nedfældet den rette strategi og ikke mindst hyrer de rette folk til at udføre den. Og vigtigst af alt giver fondens medarbejdere og daglige ledelse frihed til at forfølge strategien uden konstant at skulle afvente godkendelse højere oppe i systemet.
Træerne vokser dog ikke ind i himlen, og Kirk Kapital anført af direktøren understreger, at 2023 ikke nødvendigvis tegner lige så stærkt. Forventningen om et overskud på 450 millioner kroner eller højere vidner dog om, at Kirk Kapital trods de senere års mange investeringer ser ud til at stå stærkt rustet.
GN åbner for frasalg
De investorer, der havde håbet, GN-ledelsen langt om længe ville efterkomme deres store drøm om en opsplitning af den kriseramte koncern, blev skuffet torsdag.
For her slog koncernen anført af topchef i GN Hearing Gitte Aabo atter en gang fast, at man ser store styrker i at holde sammen på selskabets to forretningsben, selv om mange ellers har haft svært ved at se logikken i det.
Ikke desto mindre kunne de hårdtprøvede investorer alligevel ånde lettet op torsdag, hvor GN langt om længe lod til rent faktisk at have lyttet til sine ejere, der tidligere på året forkastede en storstilet emission på 7 milliarder kroner.
I stedet vil den danske audiokoncern nu satse på at frasælge mindre forretningsområder, herunder et selskab i Portugal samt virksomhedens bygninger rundtomkring i verden.
En løsning, som vi her i InsideBusiness allerede tegnede konturerne af for nogle dage siden.
Kombineret med et mindre aktiesalg og de penge, GN selv kan generere via driften, vil løsningen sandsynligvis give GN den finansielle styrke, der betyder, at man står bedre rustet til at refinansiere omkring halvdelen af selskabets ganske betydelige gæld på knap 15 milliarder kroner, der forfalder næste år.
Investorerne tog da også godt imod nyheden og sendte indledningsvis aktien op med næsten 10 procent, da det ser ud til, at den tidligere så stædige ledelse i GN nu rent faktisk har taget bestik af aktiemarkedets ønsker.
Selv om den endelige plan endnu ikke er helt på plads, lader det danske selskab nu trods alt til at have fået lavet en rimelig spiselig plan, som ikke vil ødelægge værdierne yderligere.
Den store opgave for ledelsen i GN er nu rent faktisk at levere, hvad der skal til for at komme helt i mål.