kentdamsgaard

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Pensionsbranchen gør sig til over for politikere og statslige interessenter – Kapitalfond henter milliarder til ny satsning

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Pensionsbranchen gør sig til over for politikere og statslige interessenter

Det har været en vild uge for Forsikring & Pensions direktør, Kent Damsgaard. Han og organisationen er sammen med Tænketanken Europa for første gang vært ved et såkaldt investeringstopmøde. Her trådte både finansminister Nicolai Wammen (S), nationalbankdirektør Christian Kettel og Finanstilsynets direktør Louise Mogensen frem. Så selv om topmødets agenda forekom en smule flagrende, var deltagelsen fra myndighedssiden overbevisende nok.

Den politiske scene er da også et område, som Kent Damsgaard trives på. Her slås han om opmærksomheden med Finans Danmarks direktør, Ulrik Nødgaard, men i reglen vinder Kent Damsgaard, da pensionsbranchen bare har bedre branding bag sig, mens bankerne fortsat slås mod en aura af grådighed. Alle kan derimod lide pensionerne med 4.000 milliarder kroner til at lege med, for det er jo ’vores alle sammens penge’. Ja, selv skadesforsikringsselskaberne undgår som regel dårlig omtale, selv om forretningsmodellen over tid har udviklet sig langt mere lukrativt end bankernes.

Men sådan er der jo så meget. Det er dog værd at bemærke, at Forsikring & Pension også var ude med et andet forslag om ”at etablere et strategisk vækstteam, der kan bidrage til, at Danmark også i fremtiden kan få størst muligt afkast og samfundsgavn af vores investeringer.”

Det har utvivlsomt ligget på Kent Damsgaards bord noget tid, men det er for så vidt også en god idé. Især fordi man jo igen-igen kan slå på den grønne omstilling:

”Danmark står over for massive investeringer i vores forsvar og udbygningen af vedvarende energi, klimatilpasning og infrastruktur. Der er ingen tvivl om, at branchen med de rigtige rammer kan være en del af løsningen – og samtidig sikre et godt afkast til opsparerne. Både gennem direkte investeringer og OPP-samarbejder,” siger Kent Damsgaard og tilføjer:

”Pensionsbranchen leverer solide afkast til opsparerne og store indtægter til statskassen, men tænk, hvad samfundspotentialet ville være, hvis politikerne aktivt satte fokus på gode vækstvilkår for danske investeringer.

Jo, jo, Kent Damsgaard, du får en ugens vinder for forsøget og for vel gennemført lancering af det nye ’investortopmøde’.

 

Kapitalfond henter milliarder til ny satsning

Efter at have tilhørt den konservative del af branchen er de nordiske kapitalfonde i den grad kommet med på noderne, når det handler om at søsætte nye strategier ud fra et mål om at øge de samlede midler, man har at gøre godt med.

I mange år sværgede stort set samtlige nordiske fonde til den traditionelle PE-model, hvor man konstant rejser nye og større fonde, mens især de amerikanske konkurrenter gennem mange år har excelleret i at etablere specielle fonde med henblik på opkøb af mindre selskaber eller inden for specielle industrier.

De senere år har både IK, Triton, Nordic Capital fulgt denne trend og typisk lanceret small cap-fonde ud fra det argument, at ens klassiske fonde, de såkaldte flagship funds, er blevet for store til at rumme de mange spændende mindre og mellemstore selskaber, som man med jævne mellemrum støder på.

I denne uge kunne norske FSN Capital så løfte sløret for, at de nu ikke står tilbage for konkurrenterne og lancerer deres eget første forsøg på at skabe et nyt forretningsben i form af fonden FSN Capital Compass Fund.

Den nye fond får et samlet tilsagn på 2,9 milliarder kroner, som skal bruges til at opsnappe spændende selskaber i Norden og Tyskland. Set i lyset af det svært udfordrede fundraisingmarked må man rose FSN for at have en så tilpas stærk opbakning fra investorerne, at man nu kommer i mål med første milepæl.

Spændende bliver det at følge både den norske fond, men også alle de andre nordiske spillere, der de senere år har lanceret nye strategier. Og kunne danske Axcel måske blive fristet til at prøve det samme?