Nature Energy web3

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Pensionskasse spinder guld på milliardsalg – Headhunter støvsuger rival for partnere

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Pensionskasse spinder guld på milliardsalg

De danske pensionskassers nærmest ubegrænsede appetit på alternative investeringer de senere år er langtfra altid endt med det resultat, kasserne og deres medlemmer selv havde håbet på.

Der har bestemt været masser af uheldige sager, hvor både PFA’s investering i Genan samt kollegerne i PKA’s skandaleinvestering Genan begge hører blandt de mest opsigtsvækkende.

Det går dog også heldigvis ofte godt, når en pensionskasse vælger at gå hånd i hånd med en privat forvalter og eksempelvis investerer direkte i en virksomhed.

Det er Natur Energy, der tidligere Naturgas Fyn, et slående eksempel på. Da Sampension købte en markant aktiepost i energiselskabet i slutningen af 2017, lød den samlede markedsværdi af koncernen på lidt over 1 milliard kroner. Siden er der ganske vist investeret yderligere i selskabet, men det ændrer dog ikke på, at pensionskassen og de to øvrige ejere i form af Davidson Kempner og Pioneer Point Partners med salget af samtlige aktier i Nature Energy til Shell for over 14 milliarder kroner i denne uge, ser ud til at have lavet et vaskeægte homerun.

Det er især de voldsomt stigende gaspriser, der har fået prisen til at eksplodere det seneste års tid, men koncernen har samtidig investeret markant i biogasanlæg både herhjemme og i udlandet.

En vaskeægte succeshistorie for Sampension. Men hvis man nu endelig skal smide lidt malurt i bægeret, kan man da godt bemærke, at vi atter en gang ser en offentlig ejer, der vælger at skille sig af med en virksomhed blot for efterfølgende at se dens værdi mangedoble.

 

Headhunter støvsuger rival for partnere

Den enes død, den andens brød. Det gamle ordsprog kunne ikke være mere velvalgt, når talen falder på nedsmeltningen på den internationale headhunter Spencer Stuarts danske kontor.

For mens det kriseramte firma har mistet samtlige partnere, så har konkurrenten Korn Ferry og dennes snu danske chef, Kai Hammerich, på kløgtig vis formået at lukrere på de mange frafald.

Først var det den internationale profil Henrik Mårtensson, man slog kløerne i efter dennes exit fra Spencer, siden drog også grundlæggeren af firmaets succeshold Kåre Sand samme vej. Og i denne uge blev trekløveret så fuldendt, da Mette Aagaard onsdag annoncerede, at hun sørme også bliver en del af Korn Ferry.

Dermed har Korn Ferry og Kai Hammerich på kort tid oprustet med tre slagkraftige profiler, der betyder, at de om kort tid burde kunne måle sig med de største herhjemme målt på omsætning.

Samtidig sikrer de mange nye partnere, at firmaets får en langt mere synlig tilstedeværelse blandt toppen af dansk erhvervsliv. Her kan Mette Aagaard nemlig udfylde det hul, som Korn Ferry har haft i forhold til den finansielle sektor, efter at Folke Friis-Frederiksen gik til Russell Reynolds for nogle år siden.

Samtidig sikrer de tre nye partnere, at Korn Ferry en gang for alle kan lukke munden på de kritikere, der mener, firmaet er for afhængigt af Kai Hammerich og hans stærke kontakter i toppen af dansk erhvervsliv, ligesom man nu får endnu bedre muligheder for at blande sig, når de helt store prestigeopgaver i dansk erhvervsliv skal løftes.

Så Korn Ferry og Kai Hammerich er ikke til at komme udenom i denne uge.