polack-web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: PFA-boss imponerer  – EQT gør klar til endnu et frasalg 

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Vindere

PFA-boss imponerer  

Trods en noget hektisk start for Allan Polack som topchef i PFA efter en lidet ønskværdig afsked for sin forgænger, Henrik Heideby, har Polack fået rigtig godt styr på landets største pensionsselskab.  

På mange måder er PFA i en ønskesituation. Ikke alene har man qua sin størrelses deraf følgende stordriftsfordele gode muligheder for at underbyde konkurrenterne med lavere priser. Man har også med ejerstrukturen mulighed for at sende overskuddet retur til kunderne. Det er en konkurrencefordel, som Nordea Liv & Pension med de nye ejere i Norliv forsøger at kopiere.  

2,2 milliarder kroner sendes tilbage til kunderne efter 2017-regnskabet. Allan Polack er tillige stolt af sit investeringsafkast på 13,5 procent i markedsrente. Dog så afkastet ikke helt så rosenrødt ud i InsideBusiness-sammenligningen fra AFPR fra starten af året 

Allan Polack fortjener en vinder i denne uge for evnen til diskret, men effektivt at levere varen for PFA. Så kan man til gengæld diskutere hans evne til at dukke sig lidt for meget for pressen.  

 

EQT gør klar til endnu et frasalg 

For blot et år siden lignede EQT’s detailkæde Flying Tiger langtfra noget oplagt salgsemne. Store problemer med salget på de modne markeder sendte selskabet til tælling, akkurat som den svenske fond så småt var begyndt at ane muligheden for en exit. 

Siden blev daværende Berlingske-topchef, Mette Maix, hentet til koncernen under stor furore, og efter en omfattende oprydning i kæden er Flying Tiger nu igen kommet tilbage på vækstsporet i en sådan grad, at et salg er nært forestående. 

Bloomberg kunne således tidligere på ugen berette, at EQT har hyret storbanken Morgan Stanley til at undersøge mulighederne for et salg af kæden eller en børsnotering. Med en pris på omkring 6 milliarder kroner er der udsigt til en endnu en solid gevinst for EQT og fondens nye danske chef, Mads Ditlevsen. Da EQT købte sig ind i Lennart Lajboschitz’ livsværk, lød værdien af virksomheden på 1,5 milliarder kroner.  

Alt tyder derfor på, at EQT nu igen kan høste et særdeles godkendt afkast, hvilket man også gjorde med salget af Færch Plast. Også det forestående salg af Huscompagniet ser ud til at få en pris, der nok skal give investorerne lidt at varme sig på.  

EQT er derfor igen en oplagt vinder, ligesom Mette Maix også kan tillade sig at glæde sig over, at hun valgte Tiger-kæden til fordel for det gamle avishus sidste år. For Tante Berlingske er, som det beskrives andetsteds i denne uges InsideBusiness, fortsat udfordret.