BM web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Regeringen satte iværksættere på dagsordenen – Entreprenørgigant giver håb til trængt branche

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere. 

Vindere 

Regeringen satte iværksættere på dagsordenen 

Der var linet op til det helt store pr-stunt, da erhvervsminister Brian Mikkelsen, finansminister Kristian Jensen og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll tog imod pressen hos firmaet Trustpilot i København K. Nu skulle der gives til iværksættere og investeres i en dansk aktionærkultur, hed det på pressemødet. 

InsideBusiness giver ministrene og deres rådgivere topkarakter for præsentationen af pakken ’Sammen om fremtidens virksomheder’ med den længe ønskede aktiesparekonto, som på overfladen er det stærkeste kort.

Men kigger man dybere ned i præsentationen, er der en risiko for, at man bliver skuffet. For de tre ministre pegede især på svenskernes succes med den ene børsnotering efter den anden og på nabolandenes evne til at skabe nye såkaldte vækstvirksomheder, hvor Danmark ligger nummer sjok efter Sverige, Storbritannien og Norge.  

Trods de gode tanker er det dog langtfra sikkert, at for eksempel en aktiesparekonto vil få danskerne og succesfulde iværksættere til at flokkes om fondsbørsen. Hvad er garantien for, at kapitalen ikke bare fløjter ind i kendinge som Novo, Vestas og Mærsk eller Apple og co.? Det er småt med opmærksomheden om de mindste børsnoterede selskaber i Danmark. Her er der også brug for en kulturændring, der får folk til at se ud over C25. Man kunne få den tanke, at aktiesparekontoen snarere vil sende bankernes depotindtjening i vejret end øge iværksætterlysten. 

Mere kød er der på den lavere skat på aktieindkomst og investorfradraget for indskud i små og mellemstore virksomheder. Her er der reel kontakt mellem iværksætteren og de mennesker, der ønsker at skyde penge i opstarten, og det er det, der er brug for. Der er nemlig masser af risikovillig kapital i det danske system takket være nulrenter, kapitalfonde, pensionspenge og diverse fonde til virksomheder, som er kommet i gang.  

Kunsten er at gøre det nemt, sjovt og givtigt at starte egen virksomhed på bekostning af et attraktivt og vellønnet lønmodtagerjob i en økonomi i fremmarch. Og det er en virkelig vanskelig opgave i Velfærdsdanmark, som planen næppe for alvor vil løse, men de tre ministre skal have ros for lanceringen. Den var veludført. 

 

Entreprenørgigant giver håb til trængt branche 

Mens langt de fleste, herunder især de københavnske boligkøbere, har glemt alt om den finansielle nedsmeltning i 2008, husker landets entreprenører den alt for godt. Konkurser og en presset indtjening er stadig hverdag for en dansk byggebranche, der nu snart har været i knæ i ti år. Senest blev TD Development hårdt ramt af en underleverandørs konkurs, og også MT Højgaard har i den grad kæmpet med både indtjening, sure investorer og ballade i baglandet.  

I denne uge viste børsnoterede Per Aarsleff og topchef Ebbe Malthe Iversen, at det er muligt at tjene penge i den problemfyldte branche, hvis blot man har styr på sin forretning og de mange projekter, entreprenørerne altid jonglerer rundt med. Det er ikke mere end nogle måneder siden, at selskabets anlægsforretning var medvirkende til en skuffende nedjustering, men efter mandagens stærke regnskab er entreprenørkoncernens aktie steget med næsten 13 procent. Dermed har Aarsleff både sat en tyk streg under, at man igen har styr på risikoen i de mange byggeprojekter, der tidligere på året gav både koncernen og investorerne hovedbrud.  

Netop udfordringen med at styre uden om de mange faldgruber i de store kontrakter har altid været entreprenørernes helt store udfordring, og især Aarsleff-rivalen MT Højgaard har efterhånden stået bag den ene skuffelse efter den anden, netop fordi koncernen gang på gang har vist manglende evne til at styre uden om projekter, der påvirker bundlinjen negativt.