larsmørch

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Rekordstigning til dansk medicinalselskab – Jyske Bank-topchef serverer en guldhøne, og der er mere i vente

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Rekordstigning til dansk medicinalselskab

Det har ganske vist haft et noget længere tilløb end ventet, men langt om længe begynder Zealand Pharma nu at indfri det potentiale, mange investorer altid har håbet lå gemt i virksomheden.

Selskabet, der oprindelig blev set som en mulig konkurrent til giganten Novo Nordiske, kunne i denne afsløre meget lovende data for det potentielle fedmemiddel Survodutide.

Resultater, der i denne uge fik medicinalselskabets aktie til at stige med over 35 procent. Den største stigning på en enkelt dag i C25-indeksets historie.

Med det massive rygstød er kursen i den tidligere noget omtumlede biotek-aktie næsten tidoblet på under to år, og dermed har Zealand Pharma nu for længst distanceret andre hjemlige medicinalselskaber i størrelse, heriblandt Bavarian Nordic, ligesom man nu er større end Lundbeck målt på markedsværdi.

Som altid inden for udvikling af nye lægemidler skal man naturligvis vente med den endelige fejring, til man har styret sikkert uden om potentielle faldgruber. Forude venter nemlig de sidste og afgørende fase-3 forsøg, som partneren Boehringer Ingelheim forhåbentlig kan køre sikkert i mål.

Herefter venter der et yderst lukrativt marked for den danske virksomhed, hvis lægemiddelkandidat Survodutide indtil videre har vist sig yderst effektiv i behandlingen af betændt fedtlever samt fedme generelt.

Zealand og selskabets aktionærer behøver blot at skele til storebror Novo Nordisk for at se, hvad en entré på det guldrandede fedmemarked kan betyde.

 

Jyske Bank-topchef serverer en guldhøne – og der er mere i vente

Den gode Lars Mørch kunne næsten ikke få en bedre start efter i november at have overtaget fra Anders Dam med leveringen af et flot årsregnskab fra Jyske Bank i denne uge med pæne kursstigninger for banken. Det var da også et respektindgydende resultat med basisindtægter, der steg 66 procent, og en bundlinje, som endte med et resultat efter skat på 5,9 milliarder kroner, mens resultat pr. aktie endte på 89,3 kroner mod 55,4 kroner sidste år.

Samtidig fastlægger Jyske Bank, at man fremover vil udbetale 30 procent af resultatet som udbytte, mens det øvrige overskud bruges til aktietilbagekøbsprogrammer afhængigt af bankens kapitalposition.

Som den yderst erfarne bankdirektør Lars Mørch er, spiller han også spillet og melder ret konservative forventninger ud med et resultat i intervallet 4,3-5,1 milliard kroner i 2024, svarende til et resultat pr. aktie i intervallet 64-76 kroner. Man forstår, at banken forventer faldende nettorenteindtægter, fordi kunderne flytter over i højrentekonti i stedet for de rentefri lønkonti, ligesom renten forventes at falde, og der kan komme øgede nedskrivninger fra det nuværende meget lave niveau.

På InsideBusiness vil vi dog gerne tage det væddemål, at bankerne over en bred kam kommer til at opjustere igen og igen i 2024. Blandt andet fordi rentefaldet lader vente på sig.

Men uanset hvad, er det klogt af Lars Mørch at gå konservativt frem – også af politiske hensyn. For politikerne skulle nødig vågne alt for meget op og stille flere krav om rådgivning i forhold til optimalt valg af indlånsprodukt og så videre. Det kan nemlig hurtigt nok blive et giftigt rum at bevæge sig i for bankerne. Se bare erhvervsminister Morten Bødskov (S), der over for DR opfordrer til, at bankerne ændrer kurs:

“Det er fint, at bankerne tjener penge. Men det gør jo ikke noget, at det også kommer bankkunderne til gode. Man kan sænke gebyrerne, man kan hæve indlånsrenten. Det synes jeg, at bankerne bør gøre.”

Men der er trods alt et stykke vej til flere indgreb. Så uanset hvad, får Lars Mørch en ugens vinder for det flotte resultat og for dygtigheden i forhold til at holde lav profil og sætte forventningerne og lavt.