;
Lars Petterson spk sjælland

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Sparekassen leverer lyspunkt blandt skuffende børsnoteringer – Kæmpe overskud i Maj Invest

Peter Nyholm og Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens videre og tabere i dansk erhvervsliv.

Ugens vindere

Sparekassen leverer lyspunkt blandt skuffende børsnoteringer

Ikke alle børsnoteringer leverer over forventning på det danske marked – se bare skuffelsen Nets. Men en af dem, der virkelig leverer varen, er Sparekassen Sjælland-Fyn, som siden sin børsnotering er steget med 54 procent.

Torsdag var så regnskabets time, da det første børsnoterede årsregnskab kom. Her ligger banken og direktøren Lars Petterson rigtig fornuftigt med et resultat på 216 millioner kroner, hvilket er en spids over det tidligere udmeldte spænd på 190-210 millioner kroner. Det indikerer en sund indstilling til, at en børsnotering både skal gavne eksisterende og nye ejere samt sikre en langsigtet aktionærtillid til virksomheden.

Sparekassen Sjælland-Fyn har da også mange fordele i forhold til mere pressede institutter, der har mange landbrug i bøgerne. Holbæk-banken har godt greb om kunderne på Sjælland uden for København, hvor der endelig er ved at komme gang i tingene, efter at boligpriserne har ligget underdrejet i forhold til de københavnske prisstigninger. Samtidig har mange større banker valgt at lukke filialer i lokalområderne, så der er også kommet flere kunder i butikken, idet forretningsomfanget er steget med 9 procent, og nedskrivningerne er faldet med 28 procent.

Det er dog stilhed før storm for lokalbankerne. For som beskrevet i InsideBusiness er det lidt af en gyser, der venter lokalbankerne, hvis Finanstilsynet får NEP-kravene igennem.

 

Kæmpe overskud i Maj Invest

2016 må siges at være et godkendt år for Maj Invest. 180 millioner kroner tjente det danske finanshus på bundlinjen, og det er en fremgang på godt 100 millioner kroner i forhold til året før.

Der er især to årsager til fremgangen.

For det første har Maj Invest formået at få betydelig flere kunder ind i sin asset management-forretning, hvor formuen voksede med 34 procent til 58 milliarder kroner. Det har givet anledning til betydelig stigende indtægter, da Maj Invest kan bogføre et fee, hver gang en ny pensionskasse eller storinvestor overlader en del af sin formue til selskabet.

For det andet var 2016 også et år, hvor Maj Invests kapitalfond Maj Invest Equity nåede to milepæle i form af det yderst succesfulde salg af KK Wind Solutions. Desuden formåede man at rejse sin seneste og femte kapitalfond i rækken.

Dermed er der god grund til tilfredshed hos både direktør og storaktionær Jeppe Christiansen samt ledende partner i kapitalfonden Erik Holm, der for alvor har formået at få Maj Invest Equity tilbage på sporet, efter at han overtog styringen i 2011.