Så skete det igen. Kongen af fusionerne i småbankerne slog til igen.
Vagn Hansen, topchef i Sparekassen Danmark, har slået kløerne i Totalbanken efter flere måneders snak i korridorerne. Med opkøbet lukker Sparekassen Danmark sit geografiske hul på Fyn og åbner samtidig en fastlåst position på Fyn, hvor forskellige topchefer flere gange har forsøgt at skabe en samlet fynsk storbank, men uden held.
I korridorerne forlyder det, at Totalbanken har været til salg længe, og at konkurrencesituationen er benhård med Sparekassen Sjælland Fyn, som ejer 30 procent af Nordfyns Bank og Fynske Bank med Sydbank som aktionær. Samtidig er det velkendt, at både Danske Bank og Nordea også kæmper indædt om de fynske kunder. Så det er ikke et let marked.
Men Vagn Hansen og Sparekassen Danmark er tydeligvis den bedste køber, og han anser det nok som en billigere måde at gøre sin entré i det fynske på, hvilket Vagn Hansen da også selv fremhæver som en væsentlig årsag til, at sparekassen endte med at gå fusionsvejen.
Fusionen cementerer samtidig Vagn Hansens rolle som sparekassernes fusionskonge.
Siden det første opkøb i 2001 har han samlet set foretaget 16 opkøb, som har gjort sparekassen til landets 8.-største pengeinstitut. Det viser, at Vagn Hansen er en mester i at få enderne til at gå op og sikre, at alle er glade – ikke mindst aktionærerne.
Derfor går ugens vinder til Vagn Hansen og Sparekassen Danmark. Sekundært får datacentralen SDC en juniorvinder, da man får flere ressourcer til at betale regningerne.
Formand sikrer livline til presset GN
Den gældstyngede audiokoncern GN Group havde under tidligere formand Per Wold-Olsen fået gravet dybe grøfter mellem selskabet og de frustrerede investorer.
Og mange af koncernens aktionærer frygtede i høj grad, at den stædige nordmands efterfølger, Jukka Pertola, blot var mere af det samme. Den skepsis fik ny næring tidligere på året, da GN med den finske formand i spidsen præsenterede en omstridt kapitaludvidelse på 7 milliarder kroner.
Planen blev mødt med vrede blandt investorerne, der mente, at den tonedøve bestyrelse atter en gang tænkte mere på egne taburetter end på at skabe værdi for aktionærerne.
I denne uge fik GN og især den nye formand så tiltrængt oprejsning, da man som led i en ny redningsplan fik hentet omkring 2,5 milliarder kroner på aktiemarkedet med stor opbakning fra investorerne.
Kombineret med et forestående salg af aktiver for op mod 2 milliarder kroner giver det for en stund selskabet tiltrængt luft, efter at man har været hårdt presset af en alt for høj gæld i kølvandet på opkøbet af Axcels gamervirksomhed, Steelseries.
Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har Jukka Pertola været den helt centrale tovholder i den vel overståede kapitaludvidelse, og dermed viser den tidligere Siemens-chef, at han modsat sin forgænger rent faktisk formår at tage bestik at markedets indvendinger og ikke mindst lytter til sine ejere.
GN-aktien steg alene torsdag godt 10 procent, hvilket må siges at være et klart vidnesbyrd om, at mange investorer nu ånder lettet op. Ikke blot over at den fremtidige trussel er betydelig mindre, men også ved tanken om, at man måske nu har fået en formand, der tør gøre det nødvendige.