stadil EM web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Stadil tromler videre – Kapitalfond slipper endelig af med detailkæde

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Stadil tromler videre

De senere år har Stadil-familiens forretning vist sig at være langtfra lige så harmonisk som buddhismen foreskriver.

Men selv efter talrige dårlige sager og flere opslidende retssager i kølvandet på konkursen i familiens shippingimperium formår Christian Stadil og Thor Stadil fortsat at tjene penge.

Endda i ganske overlegen stil, idet regnskabet for familiens Thornico-koncern i denne uge viste et plus på næsten 1 milliard kroner.

Det er det næstbedste resultat i selskabets historie og kommer vel at mærke i kølvandet på nogle år, hvor de fleste industrivirksomheder har været pressede.

Det tyder dog ikke på at være tilfældet for Stadils guldkalve Lactosan og Sanovo, der fortsat buldrer af sted. Og med sidste års meget omtalte afnotering af Brdr. Hartmann er der udsigt til endnu flere investeringer i netop det segment, der har vist sig yderst resistent over for de mange makroøkonomiske udsving.

Værre ser det ud i tøjklenodiet Hummel, der ligesom mange andre brands lider under forbrugernes mere tilbageholdende adfærd, hvilket giver udslag i et uvant minus på bundlinjen.

Nu mangler familien så blot at få lukket de retssager, der spøger i kulissen, ligesom man nok bør holde sig fra flere uheldige optrædener, hvis det noget blakkede ry skal reetableres.

 

Kapitalfond slipper endelig af med detailkæde

Der er ingen tvivl om, at glansen er gået en smule af Nordic Capital på det danske marked. Især de senere år har det været småt med gode exits, mens sager som Lagkagehuset og kriseramte Bladt, der blev solgt sidste sommer, ikke ligefrem har pyntet på et falmet renommé.

Kapitalfonden har ligesom mange nordiske kolleger været gennem lidt af en udvikling, hvor man har gjort op med store dele af den strategi, som man tidligere investerede ud fra.

For Nordics vedkommende har jagten på højere afkast medført, at man i langt højere grad har satset på farma- og techindustrier, hvor man historisk har været rigtig stærke.

Det betyder også, at man har vendt en gammel yndling som detailområdet ryggen. Hvilket nok ikke er uklogt, set i lyset af hvordan sektoren har det lige for tiden.

Derfor skal der ryddes op i de gamle investeringer, og i denne uge lykkedes det så Nordic Capital langt om længe at få solgt Unisport. Onlinekæden blev oprindelig købt i 2015 og skulle fusioneres med Sportmaster, der var blevet købt nogle år forinden, men de planer måtte man hurtigt skrotte. I stedet kørte selskaberne videre som to enheder, hvor især Sportmaster længe gispede efter vejret og til sidst måtte sælges i en handel, hvor både Nordic Capital og storbanken Nordea tabte penge.

Noget bedre er det trods alt gået Unisport, som man fik omkring en halv milliard kroner for ved salget til polske R-Gol. Der er dog ingen tvivl om, at man efter ni års ejerskab ikke ligefrem har udsigt til en homerun, og selv om kapitalfonden selv hævder, at afkastet har været tilfredsstillende, så overbeviser det nok ikke de kritiske røster, der med rette kan hævde, at Nordic Capitals afkast ikke længere kan matche de bedste i branchen.

Vigtigere er det dog, at man nu får sat punktum og kan fokusere på nyere og markant større investeringer, der potentielt kan sende afkastet noget mere i den rigtige retning.