velkommen

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere og tabere

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Ugens vindere

Oprejsning til Lundbeck-boss

Efter massiv medvind på aktiemarkedet løb danske Lundbeck og topchef Kåre Schultz ind i uventet modgang i slutningen af september, da man måtte sande, at selskabets store håb inden for Alzheimers havde floppet i et helt centralt studie.

I denne uge var der så lidt tiltrængt genoprejsning til medicinalvirksomheden i Valby, der kunne opjustere for tredje gang i træk. Hvad virksomheden mangler af succes i forhold til at få nye produkter igennem nåleøjet, har man i stedet, når det handler om at vride salg ud af selskabets eksisterende portefølje af lægemidler.

Samtlige fem af Lundbecks nøgleprodukter klarer sig bedre end ventet, ligesom ‘Hard-Kåre’ formår at hente indtjening fra flere af selskabets gamle lægemidler, der ellers mere eller mindre har overladt spillepladen til kopiproducenter.

Hele 14 procent steg Lundbeck-aktien på to dage, og for de investorer, der stadig tvivler på kontante Kåre Schultz, kan medicinalselskabets seneste regnskab meget vel være medvirkende til, at man smider den sidste tvivl over bord og igen køber Lundbeck-aktier.

Hollandsk topchef leverer igen varen

Der må efterhånden være en del af de helt store globale biotekmastodonter, der følger nøje med i, hvad der foregår i Bredgade 34, hvor Genmab har hovedkvarter.

Virksomheden og den selvsikre topchef Jan van de Winkel har i hvert fald igen formået at overraske med langt bedre salgstal end ventet for biotekselskabets lovende kræftmiddel Darzalex, der især i USA sælger langt bedre end ventet.

Samtidig kunne den hollandske topchef på en telekonference med analytikerne også løfte sløret for, at man snart vil præsentere nye data for et af selskabets potentielle lægemidler i form af Daratumumab samt opdatere markedet for virksomhedens nuværende pipeline ved den kommende kapitalmarkedsdag.

For aktiemarkedet er det gode nyheder, da Genmab-aktien på godt og ondt er meget afhængig af storsællerten Darzalex, der indtil videre spurter frem. Aktiemarkedet har dog længe sukket efter, at Genmab fik lidt flere strenge at spille på, hvilket meget vel kan være på vej, hvis man skal tro Jan van de Winkel, der traditionelt har været særdeles optimistisk på virksomhedens vegne.

Ugens tabere

Søren Skou i modvind

Efter fyringen af Nils Smedegaard Andersen før sommer, er det nu op til den mangeårige Mærsk-mand Søren Skou at genrejse det kriseramte konglomerat.

Indtil videre har Skou dog ikke haft den bedste start på livet som topchef i landets største virksomhed. Først var der den store strategiplan, der endte som lidt af en fuser. Onsdag måtte Skou så sande, at selskabets vigtigste forretning, Maersk Line, bløder voldsomt.

Netop det pressede containerrederi var den helt store skuffelse i koncernens regnskab, og aktionærerne var bestemt ikke tilfredse og sendte Mærsk-aktien ned med 7 procent. Lidt af en bet for den nye Mærsk-direktør, der selv overtog roret i rederiet efter Eivind Koldings exit og siden har ført rederiet fremad takket være et benhårdt fokus på omkostninger. Det er bare ikke nok, for hele branchen bløder, og for Mærsk-toppen må det give anledning til en del dybe panderynker, at det selskab, man vil bygge fremtidens Mærsk på, ryster i sin grundvold.

Ny aktielussing til Pandora-topchef

Fra en omgang klø på aktiemarkedet til en anden. Også Pandora med topchef Anders Colding Friis i spidsen fik tirsdag noget af en hård medfart på børsen, da man løftede sløret for regnskabet for årets først ni måneder. Det er især manglende vækst på nøglemarkeder som USA, Storbritannien samt Australien, der fik smykkeselskabets investorer til at se rødt. Pandoras regnskab bød ellers på en mindre opjustering, da selskabet tjener flere penge end tidligere, men det var altså ikke nok til at formilde det nervøse aktiemarked, hvor investorerne hurtigt begyndte at spejde efter udgangen.

For de hedgefonde, der spekulerer i en brat nedtur i Pandora, vil regnskabet være et kærkomment klap på skulderen.

Det gode spørgsmål er blot, om både investorer og analytikere simpelthen ikke forstår regnskabet, eller om Pandora rent faktisk er på gale veje.

Umiddelbart har smykkeselskabet i hvert fald en udfordring med at forklare aktiemarkedet, hvad der rent faktisk foregår. En stor del af den tilbagegang, man kan læse om i virksomhedens regnskab, skyldes nemlig, at man sammenligner forskellige markeder på en måde, så nedgangen ser mere brat ud, end den er.

Nu er det så op til Anders Colding Friis at forklare tallene til markedet, så selskabet igen kan komme ind i varmen hos investorerne.