velkommen

Ugens vindere og tabere

FLS og Nykredit er vindere, mens Vestas og Lars Larsens Jysk er ugens tabere. Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens op og nedture i dansk erhvervsliv.

Ugens vindere

Tiltrængt oprejsning til tysk topchef

De seneste år har bestemt ikke været en sjov tid for hverken FLS-topchef Thomas Schulz eller virksomhedens investorer. Den danske ingeniørkoncern er efter årevis med voldsom ekspansion under Jørgen Huno Rasmussen nu presset af mere tilbageholdende kunder i både mine- og mineralindustrien. Det har gjort ondt på aktiekursen, men i denne uge var der lidt tiltrængt oprejsning til den tyske topchef.

Valbyvirksomhedens regnskab for tredje kvartal viste sig at være langt bedre end ventet, og kombineret med Donald Trump valgløfter om igen at sætte gang i de amerikanske miner fløj FLS-aktien til vejrs til glæde for både Lundbeckfonden og Novo A/S, der begge har købt kraftigt op i aktien.

FLS er alene i denne uge steget med næsten 20 procent, og investorerne håber nu på, at Thomas Schulz kan forsætte de gode takter og skræmme de sidste hedgefonde, der gennem længere tid har spekuleret i, at FLS vil komme yderligere under pres, væk.

Ejendomssalg hjælper Michael Rasmussen tættere på børsen

Nykredit-topchef Michael Rasmussen har haft rigelig modgang i 2016, efter at koncernen tidligere på året blev lagt for had blandt de danske boligejere.

Nykredit vil hæve de forhadte bidragssatser for at polstre koncernen, men samtidig lægger man ikke skjul på, at indtjeningen i finansgiganten skal i vejret for at gøre koncernen mere spiselig for investorer, når Nykredit efter planen bliver børsnoteret i 2017 eller 2018.

I denne uge kunne Michael Rasmussen så løfte sløret for et regnskab med fremgang på bundlinjen. Men endnu vigtigere er det, at det er lykkedes for den tidligere Nordea-chef at afhænde realkreditkæmpens ene hovedsæde på Kalvebod Brygge.

Salgsprocessen har ellers trukket ud længere end forventet på grund af tvivl om afmatning på det københavnske marked for erhvervsejendomme, men med salget til Dades kan Nykredit bogføre en gevinst på 400 millioner kroner. Samtidig har man fået slanket balancen betydeligt, og for Nykredit er det altafgørende, hvis drømmen om en børsnotering skal blive til virkelighed.

 

Ugens Tabere

Jysk købmand i modvind

JYSK-grundlægger Lars Larsen har gennem mange år skabt sig et velfortjent ry som købmand af Guds nåde. Og hans sengetøjskæde er da også et rigtig dansk iværksættereventyr om, hvordan man trods grydehår og kiksede reklamer kan skabe en milliardforretning.

For nogle år siden valgte Lars Larsen så med købet af den kriseramte møbelkæde IDDesign, der omfatter de to kæder IdeMøbler og Ilva, at udvide sin forretning. Kapitalfonden Axcel havde i årevis kæmpet med at få en forretning ud af de to virksomheder, men måtte give op. Alle forventede, at Lars Larsen med sin jyske flid og veludviklede kræmmermentalitet hurtigt kunne få IDDesign på ret køl, men sådan er det langtfra gået.

Forretningen har været fanget i et sandt logistisk mareridt, og pengene fosser ud af kassen. Det seneste regnskab, der blev afleveret i denne uge, viste et dundrende underskud på over 150 millioner kroner.

Ganske vist forsøgte kæden at fokusere på, at man havde erobret markedsandele, men tilbage står, at IDDesign indtil videre har været en helt igennem elendig investering for Lars Larsen, og på InsideBusiness glæder vi os meget til at se, hvordan ’dynekongen’ har tænkt sig at få en god forretning ud af sin kriseramte møbelkæde.

Tæv til sejrsvant svensker

Vestas-topchef Anders Runevad har været den helt rigtige medicin for det tidligere så kriseramte Vestas. Der er nu kommet fokus på forretningen. Væk er forgængeren Ditlev Engels luftige budskaber og massive lobbyindsats. Nu handler det om at producere og sælge vindmøller.

Indtil nu har det virket for Vestas, men selskabet kom pludselig i uvant modvind efter et lunkent regnskab for tredje kvartal. Anders Runevad, der i forvejen er kendt som lidt af en forsigtigper, måtte skuffe investorerne med en melding om, at 2017 tegner til at blive et udfordrende år for verdens førende vindmølleproducent.

Kombineret med den nyvalgte amerikanske præsident Donald Trumps foragt over for grøn energi som sol og vind gav det investorerne bange anelser, og de solgte derfor voldsomt ud af Vestas. Selv forsøgte vindmøllegiganten efterfølgende at nedtone alvoren, og meget tyder da også på, at investorerne for tiden opfører sig lidt som en flok lemminger.

Alligevel er et kursfald på over 8 procent ikke til at tage fejl af, så mens Novo-investorerne åndede lettet op ved udsigten til fire år med Trump, må Anders Runevad sande, at det amerikanske nøglemarked igen giver grå hår – både internt i Vestas og blandt selskabets investorer.