velkommen

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere og tabere 

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Vindere

Medvind til Danske Banks købmænd

Danske Banks corporate finance-division er i mange år blevet hængt ud for, at man har haft alt for lidt at lave. Samtidig er ærkerivalen Nordea blevet hyldet for at være Nordens førende investeringsbank, og senest kunne man i Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans læse, at Nordea var helt i særklasse, når det handler om børsnoteringer.

Og ja, på det punkt har Nordea rigtig godt fat, mens Danske Bank ofte havner et godt stykke længere nede på listen af banker i forbindelse med de store børsnoteringer. Men hvad angår regulære M&A-forretninger, har Danske Bank for længst overhalet sin evige konkurrent, ligesom banken nu langt om længe har en afdeling, der kan matche bankens stærke position på lånemarkedet.

Senest kunne InsideBusiness fortælle, at netop Danske Banks corporate finance-division i skrivende stund rådgiver kapitalfonden Nordic Capital i forbindelse med et eventuelt køb af Matas-konkurrenten Normal. Og det er blot den seneste af en række store opgaver, banken har sikret sig i løbet af de sidste 12 måneder.

P.t. hjælper man blandt andet Bagger-Sørensen familien med frasalget af milliardvirksomheden Fertin Pharma, og det bliver særdeles interessant at se, om Danske Bank formår at lukrere på Nordeas uheldige rolle i forbindelse med noteringen af Nets til at udfordre den nordiske storbank på dens hjemmebane.

Danske Banks to chefer for corporate finance Christian Blinkenberg og Christian Lindholm er to af ugens vindere.

 

Nordea Liv får øget konkurrencekraft

PFA er ikke længere alene med det kundeejerskab, som har styrket PFA’s konkurrenceevne massivt. Nu har Foreningen NLP købt 25 procent af aktierne i Nordea Liv & Pension. Dermed bliver 330.000 kunder i Nordea Liv & Pension automatisk medejere af deres eget pensionsselskab. Det er potentielt en forøget konkurrencekapacitet, som Nordea her leverer.

Det bliver spændende at se, om Nordea & Pensions danske topchef, Steen Michael Erichsen, har fået skabt en konstruktion uden alle de børnesygdomme, som har givet PFA talløse kritiske artikler omkring konceptet kundekapital.

Steen Michael Erichsen er ugens vinder, da selskabet også synes at have vendt trafikken, hvor virksomhedskunderne flygtede fra selskabet for at blive kunder hos konkurrenten PFA.

 

Tabere

Endnu en dårlig sag i byggebranchen 

Det er ikke mange år siden, at en række af landets største byggevirksomheder fik klækkelige bøder for omfattende kartelvirksomhed, og nu er den gal i igen. Ifølge Børsen er det denne gang en række nedbrydningsfirmaer, der er mistænkt for at have kigget hinanden lige lovlig meget i kortene i forbindelse med opgaver til flere hundrede millioner kroner.

Netop nedrivningsbranchen har i årevis kæmpet med et noget blakket ry og har de senere år forsøgt at gøre hele sektoren mere stueren, og derfor er sagen ekstra uheldig.

Flere af de involverede selskaber er samtidig involveret i brancheforeningen Dansk Byggeri, hvor Thomas Kingo er formand for nedbrydningssektionen. Hans virksomhed er også mistænkt i sagen, mens konkurrenten Søndergaard Nedrivning med Mads Søndergaard i spidsen har valgt at samarbejde med Bagmandspolitiet i et forsøg på at få en lempeligere straf.

En trist sag for en hårdtprøvet branche, der ud over dårlige sager også har kæmpet med store økonomiske udfordringer de senere år. Derfor er Thomas Kingo denne uges taber.

 

Bo Nilssons Nets bliver mere og mere udfordret

Stadig mere tyder på, at ejerkredsen bag Nets sendte betalingskoncernen på Børsen lige i sidste øjeblik. For verdens tilstand bliver ved med at sætte Nets’s forretningsmodel under pres.

Danske Bank positionerer i stigende grad MobilePay til at overtage rollen som Danmarks førende betalingsmiddel. Det kan ske ved billigere konto til konto-overførsel, hvilket er en billigere model således som beskrevet i InsideBusiness for to uger siden.

Med den bebudede sammenlægning af Swipp med MobilePay får Danske Banks betalingstjeneste endnu nemmere ved at rulle den billigere betalingsmodel ud over Danmark. Meget kommer dog an på butikkerne og detailhandlen. Vi har endnu ikke set, at MobilePay for alvor truer dankortet, men det kan ske, hvis en hurtig og effektiv betalingsmodel under MobilePay-appen optimeres, og det vel at mærke bliver billigere for detailhandlen at benytte MobilePay end dankortet