Ugens vindere
BEC skyder Schantz af til udlandet med kæmpe profit
Det gik snorlige med BEC og formand Kurt Nørrisgaards salg af pensionssoftwareleverandøren Schantz, som InsideBusiness skrev om godt en uges tid siden. Køberen blev hollandske Keylane, der skal sende vækstkometen Schantz ud over Danmarks grænser.
Salgsprisen er ikke offentliggjort, men der er næppe tvivl om, at BEC og Kurt Nørrisgaard har gjort en strålende handel. Da BEC i 2007 købte Schantz, var det en virksomhed med 30 medarbejdere – siden har BEC udviklet virksomheden til et selskab med 160 medarbejdere, der gik ud af 2016 med en omsætning på 200 millioner kroner, et resultat før skat på 15 millioner kroner og en egenkapital på 117 millioner kroner.
Salget begrundes i, at BEC ønsker at holde sit fokus på at servicere pengeinstitutter, der opererer i Danmark, samt andre virksomheder i den danske finansielle infrastruktur. I den sammenhæng passer Schantz’ fokus på at ekspandere til udlandet ikke ind.
Schantz vil dog forsat være underleverandør til BEC, som dels udvikler egne it-løsninger, dels indkøber og integrerer tredjepartsløsninger fra specialister som Schantz. BEC servicerer ligesom Bankdata og SDC en række mindre og større banker – og stadig flere højtstående bankfolk peger på, at det vil være naturligt med en sammenlægning af disse tre bankcentraler. Men fusionstankerne er gået i stå for nu.
En anden spekulation er, at BEC skal sælges til en kapitalfond, der kan forestå den vanskelige opgave med at samle datacentralerne. Det er dog blevet afvist af BEC’s formand, Arbejdernes Landsbanks Gert Jonassen.
BEC leverer også individuelle løsninger til særlige finansielle aktører som Danmarks Nationalbank, Finanstilsynet og PensionsInfo.
Kapitalfonds guldæg stormer frem
Kapitalfonden Catacaps lovende guldæg GSV Materieludlejning varmer op til et potentielt salg med et regnskab, der viser voldsomt vækst. Det er primært en perlerække af opkøb, der indtil nu har sikret selskabet og Dan Protin medvind i en branche, der først så småt er ved at finde fodfæste igen efter mange år med svigtende resultater som følge af den fastfrosne byggebranche.
Omsætningen i det dugfriske regnskab lyder på godt 860 millioner kroner, mens GSV på bundlinjen kan notere sig et overskud på 60 millioner kroner. Fremgangen skyldes blandt andet talrige opkøb, og Catacap har ud over god timing også formået at få konsolideret en meget fragmenteret branche.
Koncernens årsregnskab lander, netop som investeringsbanken Carnegie så småt er ved at forberede et salg af den fremadstormende virksomhed, der er den absolutte raket i Catacaps portefølje. Med en nært forestående fundraising vil et salg af GSV til over 1 milliard kroner være en kærkommen fjer i hatten både på kapitalfonden og storinvestoren Danica. Og det vil sandsynligvis gøre det noget lettere for tidligere Axcel-partner Vilhelm Hahn Petersen at rejse endnu en fond.
Spørgsmålet er nu blot, om de industrielle købere og kapitalfonde vil betale prisen for GSV. Erfaringen fra netop den del af byggebranchen er, at alle købte op med arme og ben før finanskrisen, hvilket mange af de store udenlandske spillere har brændt fingrene voldsomt på.