novo fruergaard web 1

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Ny lussing til Novo-topchef – IC-topchef ofret i opsplitning

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv. 

Ny lussing til Novo-topchef

Man må sige, at Novo Nordisks nye topchef, Lars Fruergaard, har været i modvind fra start. Ud over retssager anlagt af vrede investorer kæmper direktøren med et amerikansk marked, der har udviklet sig fra en guldgrube til en dundrende hovedpine.

Da medicinalgiganten fra Bagsværd torsdag fremlagde sit årsregnskab, var tidligere års skåltaler og rosende ord fra investorer fuldstændig glemt, og udsigten til et særdeles vanskeligt 2017 fik aktionærerne til at sende Novo i frit fald.

Aktien er dermed faldet næsten 40 procent de sidste 12 måneder, og det bliver nu yderst interessant at se, om Lars Fruergaard har de rette værktøjer til igen at få insulinkæmpen på rette spor.

Valget af Donald Trump i USA har heller ikke gjort tingene lettere for den danske gigant, for ligesom Trumps rival, Hillary Clinton, havde varslet et opgør med de stigende medicinpriser, gør den iltre præsident nu det samme.

2017 bliver et skæbneår for Novo.

Topchef ofret i opsplitning

Den børsnoterede modekoncern IC Groups mærker Peak Performances, Tiger of Sweden og By Malene Birger bliver nu selvstændige enheder, og det koster topchef Mads Ryder jobbet.

Formand Henrik Heideby meddeler, at man har planer om at skabe en mere smidig struktur, hvor man kan fokusere bedre på de enkelte brands, og i den øvelse er den tidligere Royal Copenhagen-chef altså blevet fundet overflødig.

Der er ingen tvivl om, at Mads Ryder selv er noget skuffet over beslutningen, ligesom han er overrasket over, at bestyrelsen ikke længere mente, han var den rette mand for selskabet.

»Jeg kommer til at savne virksomheden, og jeg kommer især til at savne brands og medarbejderne. Så synes jeg ikke, jeg vil sige mere,« lød det fra Mads Ryder til Business.dk torsdag eftermiddag.