falck-web

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Tidligere Novo-kronprins får livline i Falck – Svensk regering kommer endelig Nordea i møde

Peter Nyholm & Morten Johnsen giver dit et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Vinder 

Tidligere Novo-kronprins får livline i Falck

Det har været en helt igennem forfærdelig investering for både Lundbeckfonden, Tryghedsgruppen og Lego-pengetanken Kirkbi, at man i 2011 overtog aktierne i Falck fra Nordic Capital. Talrige opkøb af stærkt svingende kvalitet og en fejlslagen ekspansion inden for olieindustrien har ramt den danske redningskoncern hårdt.

Først røg tidligere DSB-direktør Jesper Lok efter et internt opgør med selskabets mangeårige direktør Allan Søgaard Larsen, og i marts blev topchefen så selv sendt på porten og erstattet af Novo Nordisks vragede kronprins, Jakob Riis.

De velpolstrede aktionærer bag Falck har allerede nedskrevet milliarder på deres fejlslagne investering, og i går vedtog pengetankene på Falcks årlige generalforsamling at konvertere gæld og samtidig skyde yderligere 1 milliard kroner i den pressede virksomhed.

Mens de store pengetanke kan glæde sig over, at ingen stiller dem til ansvar for deres elendige investering, kan Jakob Riis omvendt glæde sig over, at han har fået arbejdsro. Samtidig kan Riis glæde sig over, at han set i lyset af investorernes massive nedskrivninger de senere år kun kan overraske positivt. Han starter således fra nul og kan næsten ikke undgå at gøre det bedre end sin forgænger.

Det store spørgsmål er nu, hvor længe Falcks nuværende ejerkreds kan enes, for der er ingen tvivl om, at situationen i baglandet ikke er holdbar. Den detroniserede direktør Allan Søgaard Larsen og den fyrede finansdirektør Morten R. Pedersen sidder via deres fælles selskab Liberation stadig på omkring 10 procent af aktierne i Falck og spørgsmålet er, hvor længe de to nu forhenværende direktører har penge til at bakke økonomisk op om deres tidligere arbejdsgiver.

 

Vinder

Svensk regering kommer endelig Nordea i møde 

De omstridte flytteplaner for Nordea-koncernen har nu endelig fået den svenske regering op af stolen. Nordens største bank har nemlig flere gange truet med at flytte hovedsædet til København eller Helsinki, såfremt omfattende nye skatteregler træder i kraft.

Men nu tilbyder den svenske regering altså en mere spiselig pakke til Nordea og bankerne repræsenteret på det svenske marked. Det betyder, at Svenska Bankföreningens direktør, Hans Lindberg, er meget tilfreds:

”Det er godt, at regeringen har taget den massive og brede kritik til sig,” siger han til SvD Näringsliv.

Den svenske regering fastholder dog, at man ønsker et højt niveau af den såkaldte afviklingsskat på 0,125 procent af bankernes samlede dækkede indskud, men nu er der lagt op til, at skatten falder til 0,09 procent i 2020 og til 0,05 procent i 2025. Og det er nok til, at i hvert fald den svenske bankanalytiker Andreas Håkansson fra Exane BNP Paribas over for SvD Näringsliv giver udtryk for, at det bør få Nordea til at overveje at blive.

Til gengæld ser det ud til, at den svenske stat vil ramme andre udenlandske banker – eksempel Danske Bank – som agerer på det svenske marked.

Igen ser de hårde hunde i Nordeas top repræsenteret ved bestyrelsesformand Björn Wahlroos ud til at have fået deres vilje ved at spille højt spil.