BEC-Havsteensvej-A-4032x2312-1-scaled

Ugens vindere og tabere

Ugens vindere: Datacentral endelig i god gænge – Pengetank giver kollegerne baghjul

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Ugens vindere: Datacentral endelig i god gænge

Det er ikke en hemmelighed, at vi i InsideBusiness har været lidt efter BEC. Både fordi man i perioder har haft en høj vækst i omkostningerne, og fordi man synes at have været lidt bagud med app-udviklingen i forhold til rivalerne i SDC og Bankdata. Der synes i branchen at have været en opfattelse af, at BEC var ved at drukne sig selv i compliance.

Derfor er det også på sin plads at læse lidt dybere ned i det årsregnskab, der kom i sidste uge.

Her ser det ud til, at administrerende direktør Jesper Nielsen har fået styr på forretningen. Det er i hvert fald et regnskab med en behersket vækst i omsætningen (den skal helst være så lav som muligt i en datacentral, som jo finansieres af sine medlemsbanker). Her steg omsætningen fra 2.214 millioner kroner til 2.269 millioner kroner, hvilket ikke er alarmerende i et år med høj inflation. BEC oplyser selv, at man i 2023 reducerede sine enhedsomkostninger til it-drift med 3 procent og it-udvikling med 4 procent.

”I 2023 blev BEC igen mere effektiv. Vi har holdt vores ejeres omkostninger til BEC i ro, mens vi har taget markante strategiske skridt frem, der frigiver endnu flere kræfter til it-udvikling – i et år, hvor inflation fortsat bankede på,” siger Jesper Nielsen, ceo i BEC.

Samtidig har det været et år med fuldt tryk på for BEC, idet man blandt andet har skabt en ny organisation, som trådte i kraft 1. januar. Den betyder, at 53 specialister fra BEC er flyttet ud i den selvstændige innovations- og udviklingshub Scoutz sammen med 61 medarbejdere fra de store kunder Nykredit, Arbejdernes Landsbank og Spar Nord.

I Scoutz skal de afsøge nye veje til at accelerere it-udviklingen af fælles løsninger til alle BEC-pengeinstitutter. Man har desuden outsourcet flere opgaver til JN Data, ligesom Jesper Nielsen har kunnet sende 938 millioner kroner tilbage til sine 17 medlemsbanker. Det er nok heller ikke noget, der gør Jesper Nielsen mindre populær i ejerkredsen.

Vi vender tilbage med en lidt dybere sammenligning af datacentralernes nøgletal, men regnskabet udløser en ugens vinder til Jesper Nielsen og BEC.

 

Pengetank giver kollegerne baghjul

For trofaste læsere af InsideBusiness kan det næppe komme som en overraskelse, at afkastet i landets største private pengetanke ofte er i den sløje ende.

Store aktører som Novo Holdings, Kirkbi har trods enorme ressourcer leveret skuffende afkast på de investeringer, de hvert år foretager i håb om at øge den formue, der automatisk bliver tildelt.

Det samme må siges om Mærsk-pengetanken A.P. Møller Holding, hvis store sats på vind og plastik indtil videre synes at være sket på et noget skævt tidspunkt.

Fællesnævneren for de store pengetankes afkastproblemer er, at det især er på det unoterede marked, mange brænder fingrene.

Derfor må det siges at være en stærk præstation, at den ’lille’ Lego-pengetank Kirk Kapital i denne uge kunne løfte sløret for et regnskab, hvor man selv i et svært 2022 har leveret et afkast på 14 procent. Altså omkring det dobbelte af, hvad mange andre formåede. Og over en femårige periode liger snittet endda endnu højere

I det forgangne år er det blandt andet Gro Capitals salg af svenske Tacton, der skæpper godt kassen hos pengekassen og direktør Kim Gulstad, der ser ud til at have fundet en skudsikker formel for, hvordan man skal skabe et konkurrencedygtig afkast.

Måske hemmeligheden i virkeligheden er noget så simpelt som at investere i solide danske og nordiske selskaber ud fra et hensyn til resultater frem for floskler om grønne opkøb, bæredygtige investeringer og andre politiske floskler, der mange steder i dag synes at veje tungere end noget andet.