Jakob Ellemann

Ugens vindere og tabere

Ugens tabere: Salgsdrømme kuldsejler for energiudvikler og M&A-rådgiver – Hvem smadrede blå bloks regeringsdrømme?

InsideBusiness giver dig et overblik over ugens vindere og tabere i dansk erhvervsliv.

Salgsdrømme kuldsejler for energiudvikler og M&A-rådgiver

Det tegnede til at blive en af årets helt store virksomhedshandler, da den fremadstormende energiudvikler European Energy hyrede FIH Partners til at hjælpe med at sælge en del af selskabet til en minoritetsaktionær.

Med en forventet ebita på 1 mia. kr. i år og medvind til sol- og vindmarkedet, der er European Energys hjemmebane, talte meget for, at hovedaktionær Knud Erik Andersen stod til en gedigen gevinst ved at sælge ud af selskabet. Helt oplagt som køber var en af de større danske pensionskasser.

Men som så mange andre før har Knud Erik Andersen og FIH Partners måttet sande, at kapitalmarkederne er voldsomme, og appetitten på især de største virksomhedshandler er voldsomt udfordret. Det har fået Knud Erik Andersen til at droppe salgsplanerne for nu, siger han til Børsen.

I et relativt åbenmundet interview med Erhvervsavisen fortæller han, at salgsprocessen er kuldsejlet, fordi hans og de potentielle køberes forventninger til prisen ikke matcher.

I stedet tyer han og de øvrige til plan B med et lån på 75 mio. euro. via en børsnoteret obligation, indtil kapitalmarkerne vender.

Lånet er et plaster på såret, men ændrer ikke ved, at en af ugens tabere er European Energy.

 

Hvem smadrede blå bloks regeringsdrømme?

På InsideBusiness vinder og taber-redaktion søger vi også svar på det spørgsmål, som alle i det politiske miljø i disse dage stiller sig selv: Hvem fik de blå partiers regeringsdrømme til at gå op i røg?

Egentlig så det jo meget godt ud, hvis vi bare går en måneds tid tilbage, da Søren Pape var på den grønne gren. Dengang pressede minksagen stadig Mette Frederiksen.

Men nu har vælgerne stemt hende til magten igen med støttepartierne i ryggen, endda selv om der trods myriaden af nye partier i blå blok ikke opstod stemmespild af betydning.

Vi kan starte med at udelukke de blå partier, som faktisk gjorde det godt: Liberal Alliance, Moderaterne, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige. Det efterlader Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti.

Men selv om mange nok klandrer sovevognspolitikeren Søren Pape, der burde være forblevet i dyb søvn uden at kaste sig ind i statsministerkampen, tabte de konservative faktisk kun 20 procent i forhold til stemmerne til sidste valg. Til sammenligning tabte Venstre 46 procent, mens DF tabte svimlende 70 procent.

Det gør umiddelbart DF-formand Morten Messerschmidt til den største blå taber, om end det vel ikke er helt fair, da Inger Støjbergs projekt jo i den grad ramte DF.

Det efterlader Jakob Ellemann-Jensen som valgets største taber i den blå lejr. Og den analyse er vel god nok, fordi hans kampagne viste, at han trods alt stadig er en amatør i forhold til en dreven spiller som Lars Løkke Rasmussen – ikke mindst med tanke på blå bloks katastrofale pressemøde i modlys.

Jakob Ellemann Jensen skal virkelig oppe sig, hvis Venstre skal gøre sig håb om at erobre statsministerposten. For Mette Frederiksen lærer også af sine fejl – og næste gang har blå blok næppe en minkskandale og påstand om magtfuldkommenhed at læne sig op ad.