danica

Redaktørens analyse

Uhyre svært at rekruttere: Kom tæt på ledige topstillinger i pension og forsikring

Det er skiftetid på øverste hylde for en række topchefer, men headhunterne er i den grad udfordret af Finanstilsynets regime. Vi går tæt på kandidatfeltet til Danica og ATP, ligesom vi ser nærmere på baggrunden for Anne Mette Toftegaards overraskende skifte fra LB til Alm. Brand.

Det er en uhyre vanskelig tid at rekruttere topchefer til pensionsbranchen i på grund af Finanstilsynets fit & proper-krav, som flere branchefolk opfatter som alt for rigide og omgærdet af hemmelighedskræmmeri. Vi sætter fokus på de åbne topchefstillinger, som er stadig mere vanskelige at besætte.

Det er en mere og mere åbenlys realitet, hvis omfang blev endnu tydeligere, da Finanstilsynets bestyrelsesformand og næstformand, henholdsvis Nina Legind og Preben Lund Hansen, i en fælles kronik i Berlingske mandag forsøgte at forklare sig ud af, at deres praksis møder stadig større kritik fra branchen, som undrer sig over utidig – og indimellem ukvalificeret – indblanding i rekruttering af nøglepersoner.

Det gælder f.eks. Forsikring & Pension, som i flere omgange har blandet sig i det krasse fit & proper-regime, efter at det ifølge branchefolk og vordende topchefer i især pensionsbranchen er blevet meget svært at rekruttere. Således havde PFA mere end svært ved at få godkendt egne kandidater til jobbet, før topchefjobbet gik til Ole Krogh Petersen som erstatning for Allan Polack.

I kronikken afviser Finanstilsynet selv, at de danske regler er mere rigide end i andre lande, selv om det er, hvad folk i headhunterbranchen mener, at de er. Det er især kravet om ti års erfaring, herunder en væsentlig del på ledelsesniveau for administrerende direktører i SIFI-institutter, som volder kvaler for headhunterne at opfylde. Frygten er, at stillingerne nærmest kun kan besættes af seniorfolk med styr på risikodelen, mens profiler, der kan skabe vækst og ny forretning, nærmest er umulige at få godkendt.

Finanstilsynet påpeger dog, at man har godkendt profiler med kortere erfaring.

Se kandidater til ATP-topjob

Den del er yderst relevant i besættelsen af topchefstillingen for ATP, som p.t. står ledig, nu hvor Bo Foged er på vej videre.

Det mest oplagte er, at den viceadministrerende direktør, Martin Præstegaard, får lov til at tage teten, men kan han få en fit & proper-godkendelse efter bare 2,5 år i direktionen? Det kan blive svært.

En del af problemet ved de rigide regler er nemlig, at man ikke umiddelbart kan overføre ledelseserfaring fra et sted til et andet. Og Martin Præstegaards ledelseserfaring kommer primært fra fem år som departementschef i Finansministeriet.

Omvendt handler en stor del af ATP’s virke om politisk tæft og styring af en politisk organisation, og flere headhuntere undrer sig over, at man ikke anser en direktions kompetencer som et samlet hele, ligesom man gør med bestyrelser.

Det giver problemer som det, der ramte koncerndirektør i PFA Camilla Holm, som heller ikke kunne få godskrevet sin mangeårige erfaring fra stillingen som administrerende direktør for Totalkredit.

I stedet kan konsekvensen blive, at de godt prøvede seniorfolk får en ekstratjans. Det kan f.eks. være 57-årige Laila Mortensen fra Industriens Pension, som også synes at være et oplagt match som første kvindelige topchef for ATP.

Topchef med kommerciel indsigt til Danica?

De kommercielle spillere med aktionærer, som kræver vækst og afkast, har om muligt endnu sværere ved at rekruttere under Finanstilsynets regime. Det skyldes, at de fleste børsnoterede virksomheder jo helst ser, at en virksomhed klarer sig godt på markedspladsen – og der ønsker man sig altså en profil med kommerciel indsigt, drivkraft til at høste kunder hos konkurrenterne snarere end en compliance-profil.

Den problemstilling står Danica midt i, efter at man mistede Ole Krogh til PFA. For Danica er på en vækstrejse – og hvordan får man fyret endnu mere op under kedlerne?

Et bud kunne være den garvede pensionsmand Lars Ellehave-Andersen, hvis han får lyst til at forlade sin naturskønne bopæl for at tage endnu et topjob. Men selv han med mange års erfaring fra pensionsbranchen kan ikke være sikker på godkendelse. Bl.a. også fordi der fortsat ligger en uafklaret konkurrencesag med et ulovligt samarbejde mellem PKA og Danica og ulmer. Og den slags huer heller ikke Danske Bank i disse år.

Den mest oplagte vej er derfor, at Danske Bank søger i egne rækker og tager en profil som Claus Harder, der i dag sidder som leder af markets og transaction banking, fordi den ligeledes kommercielle profil Heidi Verup, direktør for privat hos Danica, nok er lige grøn nok. Men man kan også lade den garvede Søren Lockwood køre videre nogle år endnu – og så modne en yngre profil i håb om at få pågældende godkendt senere.

Alternativer kunne være Bo Normann Rasmussen fra AP, men han vil nok næppe tage et trin ned i en mere mellemlederagtig rolle i Danica. Andre bud kunne være tidligere Skandia-direktør Frank Mortensen, som i dag sidder i Arbejdernes Landsbank, ligesom Jens Munch Holst fra Akademikerpension, Karsten Kjeldsen fra Lærernes Pension, Kim Johansen fra ATP eller Sune Schackenfeldt fra Pædagogernes Pension kunne være bud. Sidstnævnte er dog måske mere oplagt til at overtage efter Torben Möger Pedersen i PensionDanmark.

Man kunne også grave den tidligere topchef i AP Pension Søren Dal Thomsen ud af Secure Spektrum frem.

Hvad er agendaen i Alm. Brand?

En anden vigtig læring fra Finanstilsynets fit & proper-regime er imidlertid, at selskaberne selv skal lære at dyrke interne profiler til ledelsen. På det felt er det blandt headhuntere mere oplagt, at virksomhederne selv har fejlet. Nu må man finde en vej videre.

Det synes at være højaktuelt i Alm. Brand, hvor LB-direktør Anne Mette Toftegaard noget overraskende tiltræder som viceadministrerende direktør på papiret under Rasmus Werner Nielsen, om end det er en smule uklart, om hun skal referere til bestyrelsen eller til ham. Den sag rejser talrige problemstillinger.

For det første er det svært ikke at se udnævnelsen som en potentiel presbold for Werner Nielsen, som trods en unik evne til at eksekvere med frasalgene af Alm. Brand Bank og Alm. Brands pensionsselskab mangler at vise, at han kan eksekvere lige så konsekvent med resultatskabelsen i skadesforretningen. Tværtimod ser det som beskrevet i InsideBusiness ud til, at Alm. Brands skadesforretning halter langt efter konkurrenterne.

Spørgsmålet er så, om Anne Mette Toftegaard er den rette profil til at løse den opgave. For selv om LB Forsikring i den grad har nydt godt af danskernes stigende velvilje over for det gensidige koncept, så har LB Forsikring haft betydelige udfordringer på det seneste. Værst har nok været integrationen af et it-system fra Sapiens, som langtfra er gået som ønsket, men der har også været uro om LB’s prissætning af elbiler. LB Forsikring har tillige mistet samarbejdet med FDM til Tryg.

Det har også været Anne Mette Toftegaards agenda at gøre sig som næstformand i Forsikring & Pension, ligesom hun har lanceret en luftig strategi for LB Forsikring, der fik meget ekstern omtale, hvor man ønskede at gøre forsikringer overflødige med brug af data og teknologi. Spørgsmålet er, om hendes mere politiske profil er den rigtige til at drive en uhyre vanskelig ledelsesopgave med integrationen af de kulturmæssigt ret forskellige Alm. Brand og Codan sammen til en velsmurt børsnoteret maskine, som utvivlsomt kommer til at støde på store udfordringer med integrationen.

Uanset hvad, står der p.t. to topchefjob ledige i de gensidige selskaber LB Forsikring og GF Forsikring, hvor Jan Parner lige er stoppet.

 

Læs mere

PFA giver eksorbitant høje priser til fastlåste kunder

Dansk pensionsspiller lander international kæmpeaftale

PFA hæver omkostninger massivt for kunder. Se pensionsbranchens dyreste og billigste

Endelig godt nyt for PKA og Danica om længe ventet konkurrencesag, opd.

Stress-epidemi rammer pensionsbranchen. Se vindere og tabere på vækst

Forsikrings- og pensionsselskaber i pinefuldt dilemma i ligestillingssag

Vi afdækker storstilet udbudssæson i pension: PFA er jaget vildt

Slagsmål om bøderegn over pensions- og forsikringsbranchen

Pensionskunder snydt for høje afkast

Pensionsselskab øger risikoen for udvalgte kunder

Se bedste og dårligste afkast på pensionen i 2021: Danica udspiller ærkerivalen PFA

Danica ligner ny førerhund i helt nyt konkurrencebillede på pension

Gamechanger på pensionsmarkedet: Velliv hæver priserne markant

Pensionsgigant hæver priserne og ændrer på udskældte forsikringer

Ny bølge af topchefudskiftninger nærmer sig i pensionsbranchen

Kan pensions- og forsikringsbranchen leve op til egen høje moral?

Forsikring & Pension tager opgør med interne stridigheder med stor ændring

PFA-topchef advarer mod nye spillere på pensionsmarkedet

Hårdt udskilningsløb i forsikringsbranchen: Grønne biler er kamppladsen

Se vindere og tabere i pensionsbranchen under nyt regime