51901801648_1261a6e8b7_c

Inside story

Ukraine-krig ændrer forsikringsbilledet totalt. Pris på cyberforsikringer skyder i vejret

Krigen i Ukraine har skabt en ny, usædvanlig situation på forsikringsmarkedet. Den såkaldte krigsklausul er i spil, og det har stor betydning for virksomheder med aktiviteter i området. Krigen har samtidig pustet til prisen på cyberforsikringer og kan ultimativt også presse priserne på hele markedet op.

Der er krig i Europa, Putins Rusland har invaderet Ukraine, og det har skabt et helt ny, usædvanlig situation på forsikringsmarkedet.

For første gang i mange år er den såkaldte krigsklausul i spil i Europa. Det betyder, at talrige virksomheder risikerer ikke at være dækket på en lang række områder, fordi de almindelige vilkår og dækninger i mange tilfælde er undtaget.

Det har stor betydning for eksempelvis udstationerede medarbejdere i Ukraine eller virksomheders fabrikker, butikker eller andre bygninger, hvis de bliver bombet eller på anden vis ødelagt under krigshandlingerne i Ukraine. Det samme gælder også i nogle tilfælde forsikringer mod cyberangreb, som på begge sider er et våben i krigen.

Situationen betyder altså med andre ord, at krigsklausulen kan sætte en del af de normale forsikringsbetingelser ud af spillet.

”Da vi i 2014 oplevede annekteringen af Krimhalvøen, var det ikke en krigslignende handling på samme måde, som vi ser nu. Allerede dengang indførtes i marts 2014 sanktioner mod Rusland som reaktion på den ulovlige annektering. Det er samme tema, der nu gør sig gældende, men i en anden eskalering, og vi overvåger nøje udviklingen såvel som vores kunder med eksponering i området. Langt de fleste policer indeholder særlige bestemmelser om krigslignende situationer, og flere har generelle undtagelser som en del af de forsikringsaftaler, der er indgået,” siger Rasmus Jørgensen, administrerende direktør i HDI Global Specialty i Danmark.

Hos Topdanmark bekræfter Monica Diaz, direktør for landbrug og erhverv, at krigsklausulen indgår i forsikringsbetingelserne.

”Vi følger naturligvis situationen, der er trist, kompleks og kan være forbundet med udfordringer, men vi har en dialog med både berørte kunder og myndigheder for at sikre, at vi håndterer situation og hjælper kunder bedst muligt inden for de rammer, som sanktioner udstikker. Samtidig er forhold som krig allerede indarbejdet i eksisterende betingelser på en lang række produkter. Spørgsmålet er også i høj grad et, der er aktuelt for hele branchen, og som derfor bliver adresseret i F&P-regi,” siger Monica Diaz.

”Situationen er helt uden forbillede i Europa”

Krigsklausulen har stor betydning for mange danske virksomheder, som på den ene eller anden måde har aktiviteter i Ukraine. Hos landets største forsikringsmægler, WTW, tidligere kendt som Willis Tower Watson, har man, siden krigen brød ud i sidste uge, haft usædvanlig travlt med at tale med kunder og rådgive om situationen og dens konsekvenser for virksomhedernes forsikringer.

Ud over krigsklausulen er de mange sanktioner, som Vesten har indført mod Rusland, på dagsordenen.

”Danske virksomheder med interesser i Ukraine bør ud over forsikring også være særdeles opmærksomme på de forskellige sanktioner, der pålægges løbende af f.ek.s FN eller EU. Disse sanktioner kan yderligere påvirke virksomhedens forsikringer negativt. Situationen er helt uden forbillede i Europa i nyere tid,” siger Jesper Jesper Danvad, chief broking officer og partner i WTW.

En konsekvens af krigen kan ifølge flere betyde, at priserne på forsikringer stiger. Priserne har ellers været mere eller mindre stabile siden årsskiftet, men krigen i Ukraine kan betyde, at forsikringsselskaberne skærer i kapaciteten, hvilket vil presse priserne op.

”Jeg kan godt forestille mig, at kapacitet fortsætter med at være en knap faktor. Og hvis vi begrænser kapaciteten, så stiger priserne. Men det er for tidligt at spå om” siger Rasmus Jørgensen, der dog varsler, at HDI’s snak med kunder og mæglere om fornyelser i de kommende år vil være meget fokusereret på tilstanden i Østeuropa.

Samtidig har forsikringsselskaber som HDI Global Specialty haft travlt med at skabe sig et overblik over forsikrede aktiviteter i Ukraine og Rusland. Især sanktionerne mod Rusland og russiske interesser er problematiske.

”Konkret har vi måttet kontakte kunder og fortælle, at vi kan se, at en del af deres forsikringsprogram er i et sanktioneret område. Ultimativt er vi nødt til at træde ud af de dækninger, fordi vi ikke må indgå i dem,” siger Rasmus Jørgensen.

Flere virksomheder går forgæves efter cyberforsikringer

Krigen har desuden pustet til de priserne på cyberforsikringer, som længe har været stigende. Det skyldes, at både Rusland og Ukraine har varslet, at cyberangreb kan blive en del af krigen. Dertil kommer, har andre hackergrupper såsom den berygtede og velkendte gruppe Anonymous allerede blandet sig i krigen.

Ifølge WTW er priserne på cyberforsikring steget eksplosivt de seneste år, i takt med at forsikringsselskaber har lidt store tab. Et af de mest velkendte eksempler er NetPetya-angrebet i 2017. Angrebet, som Rusland menes at stå bag, var målrettet Ukraine, men endte med at sprede sig til andre dele af verden.

Det danske rederi A.P. Møller–Mærsk var en af de virksomheder, der blev hårdest ramt af angrebet. Mærsk har selv anslået, at angrebet endte med at koste rederiet næsten 2 mia. kr.

Sagerne betyder ifølge WTW, at færre og færre forsikringsselskaber tilbyder cyberforsikring. Derfor får priserne nu et nøk op.

”Situationen i Ukraine skubber til en i forvejen negativ spiral. Kun virksomheder, der kan dokumentere deres cyberberedskab via eksponeringsanalyser, vil fremover kunne forvente at kunne tegne de større cyberforsikringer. Hos WTW oplever vi stigende efterspørgsel på disse analyser fra vores kunder, der både tæller private og statslige virksomheder,” siger Jesper Danvad.

Hos HDI Global Specialty i Danmark løser stigende priser på cyberforsikringer dog ikke hele problematikken.

”Prisknappen er irrelevant. Det er ikke et spørgsmål om, at vi fordobler prisen, og så går det nok. Det handler mere om, at vi håndterer risikoen eller går ud af risikoen. Merpræmien står ikke mål med, hvis skaden sker. Der er springet for stort. Det er mere et spørgsmål om at være temmelig afventende og temmelig informationssøgende,” siger Rasmus Jørgensen.

Læs mere

Stressepidemi rammer pensionsbranchen. Se vindere og tabere på vækst

Alm. Brand skuffer investorer. Fejler nu på eget vækstmål

Endelig morgenluft efter svær tid for ledelsesansvarsforsikring

Her er vinderne og taberne i forsikringsbranchen i 2021

Udenlandske forsikringsselskabers indtog på arbejdsskade vækker bekymring

Tysk familie spinder guld på fremadstormende, omstridt forsikringsprodukt

Forsikringskæmpers slingrekurs på lønsikring undrer

Her er forsikringsbranchens guldæg og smertensbørn

Lukrative bilforsikringer: Selskaber beholder næsten halvdelen af præmierne

Hårdt forsikringsmarked fortsætter med stigende priser. Ofte må mæglere afvise udbud

Alm. Brands store Codan-satsning har vind i sejlene

Hårdt udskilningsløb i forsikringsbranchen: Grønne biler er kamppladsen

Forsikringsselskaber tørner sammen med pensionsbranche i ophedet SUL-debat

Halvvejs inde i 2021. Her er vinderne og taberne i forsikringsbranchen

Forsikringsselskaber på slingrekurs med kontroversielt forbud

Nøgleprofiler forlader Codan til fordel for konkurrent