Uroen ulmer i den danske del af revisionskæmpen KPMG.
I foråret mistede revisionshuset sin administrerende direktør og seniorpartner, da Morten Mönster trak sig fra posten af personlige årsager. Men fem måneder efter at Morten Mønster trak sig, har KPMG endnu ikke udpeget en permanent afløser på den vigtige topchefpost.
Samtidig er flere ledende skikkelser og medejere af KPMG’s danske forretning stoppet inden for kort tid.
Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er der tale om mindst fire såkaldte equitypartnere, der er stoppet i KPMG inden for de seneste ni måneder. I nogle tilfælde er der tale om afskedigelser, erfarer InsideBusiness, mens andre har valgt at forlade KPMG frivilligt.
Blandt de prominente navne, der er stoppet i KPMG, er equitypartnerne Flemming Lund og Bo Johansen, der igennem en årrække har været toneangivende navne i KPMG’s rådgiverforretning på hver deres felter inden for technology advisory og cfo advisory.
Flemming Lund var desuden en del af bestyrelsen i KPMG frem til sin afsked, mens Bo Johansen sad i KPMG’s bestyrelse i en længere periode fra 2015 til 2021.
Hverken Flemming Lund eller Bo Johansen har ønsket at kommentere deres exit, og det har heller ikke har været muligt at få en kommentar fra KPMG inden deadline.
På LinkedIn har Flemming Lund dog skrevet, at han ”er meget ked af” at forlade KPMG, hvor han ifølge eget udsagn har stået i spidsen for et af de ”højeste performende” teknologiteams.
De to equitypartneres afsked med KPMG sker, efter at Jakob Blicher-Hansen, der ligeledes var equity partner, forlod KPMG for knap ni måneder siden. Han er i dag seniorpartner i Implement.
Afskeden med equitypartnerne er opsigtsvækkende, fordi det langtfra er hverdagskost i big four-husene, at man tager afsked med flere medejere af forretningen inden for så kort en periode.
Fjerde topchef på ti år
Den ulmende uro forstærkes af, at KPMG endnu ikke har lukket hullet efter sin tidligere topchef Morten Mönster, der samtidig var equitypartner.
I det centrale virksomhedsregister er Mads Raahede, der er equitypartner og leder af KPMG’s rådgivningsforretning, opført som administrerende direktør, mens bestyrelsesformand i KPMG Klaus Rytz er midlertidig seniorpartner.
Samtidig vil en ny topchef være den fjerde på blot ti år, efter at KPMG måtte genopfinde sig selv efter bagholdsangrebet fra rivalen EY i 2013, hvor den danske afdeling i KPMG meldte sig ud af det globale KPMG-netværk for at fusionere hele butikken med EY.
At KPMG ser frem til sin fjerde topchef på ti år, hænger især sammen med, at de seneste to topchefer ikke nåede at sidde på posten i deres fulde periode.
Mens Morten Mønsters bratte afsked med KPMG efter to år skyldtes familiære årsager, var der tale om en regulær fyring af hans forgænger, Henrik Mulvad, som KPMG hentede hos Deloitte.
Ligesom Morten Mønster fik Henrik Mulvad kun to år på posten, inden han blev fyret med den officielle begrundelse, at bestyrelsen og han havde udviklet et ”forskelligt syn på linjen i den daglige drift af virksomheden”.
Dermed er det kun det nye KPMG’s første topchef, Thomas Hoffmann-Bang, der for alvor nåede at sidde på posten i en længere periode. Fem år sad den tidligere NKT-topchef, der med en stor pose penge og hjælp fra det globale KPMG-netværk fik til opgave at få KPMG tilbage på det danske revisorlandkort.
Ny topchef skal videreføre strategi
Selv om afstanden fra KPMG til de tre andre rivaler i big four, Deloitte, PwC og EY, fortsat er stor, har KPMG i dag formået at genetablere sig selv i firkløveret med en omsætning, der igen befinder sig på den sjove side af 1 milliard kroner.
Sidste år satte KPMG endda rivalerne til vægs, hvis man alene måler på væksten i forretningen, der i KPMG’s tilfælde voksede med hele 23 procent.
Det er især rådgivnings- og skatteydelserne, der driver den massive vækst i KPMG. Disse forretningsområder voksede nemlig henholdsvis 28 og 25 procent.
Omvendt formåede hverken Morten Mønster eller hans forgængere at løse KPMG’s helt store problem med at opbygge en slagkraftig revisionsforretning. Med en omsætning i 2022 inden for revision på 273 millioner kroner er KPMG fortsat milevidt fra de øvrige big four-konkurrenter, der alle har en revisionsomsætning på over 1 milliard kroner.
Morten Mønster nåede også flere gange at understrege, at han gerne så, at afstanden blev mindsket.
Med strategien ’Together and for better’ – som KPMG i forbindelse med Morten Mønsters afsked har understreget, at man viderefører – er det ambitionen, at revisionsforretningen skal fordobles inden 2027. Det skal bl.a. ske ved at opbygge en større forretning i Jylland, hvor man i første omgang koncentrerer sig om Aarhus og Trekantsområdet.
Samlet set er ambitionen, at KPMG’s omsætning skal runde 2 milliarder kroner i 2027 fra en omsætning på 1,37 milliarder kroner i dag.
Læs mere
Revisionskæmpe opruster på M&A og jurasatsning
Revisionskæmper på opkøbsjagt. Her er de næste mulige opkøbsemner
Revisionskæmpe opruster med tidligere dansk landechef i amerikansk konsulenthus
Chef for PwC’s konsulentsats fortid efter uenighed
PwC vil tage opgør med revisions-model. Men løsningen er ikke den samme som rivalens
PwC blæser til angreb på konsulentmarkedet. Vil fordoble omsætning til 1 milliarder kr. på fem år
Revisionskæmper løber med væksten, mens mindre huse hænger i bremsen
Revisionshuse intensiverer M&A-kampen
EY opruster M&A-forretning. Køber specialiseret techrådgiver