CIP Tekst Velux Fonden har blandt andet investeret penge i Copenhagen Infrastructure Partners

Inside story

Uroen ulmer i guldrandet fond

Den yderst succesrige forvalter Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) rammes nu af en voksende intern utilfredshed i virksomhedens partnerkreds. Striden førte blandt andet til, at af en fondens bærende kræfter i fredags forlod CIP.

En spirende utilfredshed blandt en række nøglepersoner udspiller sig i øjeblikket bag lukkede døre hos den ualmindelig succesfulde alternative forvalter Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

En række af fondens partnere er utilfredse med, at de trods deres titel fortsat ikke er blevet partnere i ordets bogstavelige forstand og dermed medejere af CIP.

Det er ellers fast kutyme, at en partner i en fond også har aktier i managementselskabet bag og dermed også har andel i de enorme indtægter, der hvert år ruller ind på kontoen hos en forvalter af CIP’s størrelse.

Indtil videre har CIP og ledende partner Jakob Barüel Poulsen og de øvrige tidligere Ørsted-folk valgt udelukkende at sælge en del af deres aktier til vindmøllegiganten Vestas, ligesom forhenværende partner i Bruun Hjejle Mogens Thorninger indtil videre er den eneste partner, der er blevet medejer af CIP på lige fod med fondens stiftende kræfter.

Især med udsigten til en potentiel børsnotering af den succesrige forvalter, der forvalter op mod 120 milliarder kroner på tværs af en stribe fonde, har fået diskussionen om medejerskab til at blusse voldsomt op internt i CIP.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er utilfredsheden så markant, at CIP i værste fald står over for at miste en række nøglefigurer den kommende tid.

Første tegn på det kom i fredags, hvor CIP’s mangeårige partner, Henrik Tordrup, der de senere år har stået i spidsen for forvalterens amerikanske kontor, blandt andet som følge af utilfredshed med skævvridningen i partnerkredsen, forlod CIP. Tordrup, der har en fortid hos blandt andet A.P. Møller-Mærsk, har været en del af CIP stort set siden begyndelsen og har tidligere arbejdet sammen med de fem CIP-grundlæggere i det daværende Dong. Han har gennem årene opbygget en af de absolut vigtigste profiler internt og har samtidig haft en helt central rolle, blandt andet i forbindelse med etableringen af et kontor i New York samt den daglige drift af CIP’s fire såkaldte flagshipfonde.

Selv ønsker Henrik Tordrup ikke at uddybe sit exit fra CIP.

Frygt for flere exits

Hos en række af de store danske pensionskasser som PensionDanmark, Lægernes Pension, AP Pension har man siden etableringen af CIP i 2012 postet milliarder i de tidligere Ørsted-folks nye eventyr, og blandt flere af investorerne er der ifølge InsideBusiness’ oplysninger en vis bekymring over udviklingen i CIP.

Flere frygter således, at Tordrups exit kan være starten på en større partnerflugt, da utilfredsheden internt i CIP er kommet på radaren hos flere investorer.

”Det er helt centralt, at CIP’s partnerkreds står skulder ved skulder, og at alle har samme incitament til at arbejde for at skaffe os investorer det bedste afkast. Derfor giver det naturligvis anledning til bekymring, hvis der blandt centrale figurer i CIP er utilfredshed,” forklarer en investor.

En af de ting, der for alvor giver panderynker hos investorerne, er, at netop de utilfredse CIP-partnere, der ikke har samme muligheder som grundlæggerne for at blive medejere, er helt centrale for den daglige drift af CIP’s efterhånden talrige fonde. Samtidig ser mange investorer det som helt essentielt, at CIP har talentfulde og motiverede yngre kræfter, der kan tage over, i takt med at de fire tilbageværende grundlæggere på sigt vil have et ønske om at trappe ned eller fokusere på andre projekter.

Stiler mod børsnotering

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness er det forventningen fra både rådgivere og investorer, at CIP stiler mod en børsnotering, når markedet igen åbner, og man samtidig har opnået en vis størrelse.

Senest har en kapitalfond som EQT haft stor succes med at børsnotere fondens managementselskab, idet det ikke blot har sikret markant større omsættelighed af partnernes aktier, men samtidig også givet fonden et offensivt redskab.

For CIP’s vedkommende fik man allerede i slutningen af 2020 sat pris på aktierne af virksomheden, da vindmøllegiganten Vestas købte 25 procent af managementselskabet for lidt under 4 milliarder kroner.

Aftalen med Vestas var dog med til at give en del bekymring i CIP’s investorkreds, akkurat som det nu er tilfældet med den ulmende uro i partnerkredsen.

Frygten for investorerne i forbindelse med CIP-partnernes frasalg var, at man både kom for tæt på en leverandør, samtidig med at de fire tidligere Ørsted-folk kunne miste noget af deres incitament til at skabe fremtidige afkast, idet de med handlen blev særdeles velhavende.

Ved den lejlighed argumenterede CIP-partnerne dog for, at de havde øremærket hovedparten af pengene fra Vestas til at investere i fremtidige fonde, hvorfor deres motivation og dedikation var helt uændret.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra CIP.

 

Læs mere

Tikkende bombe under Ørsted  

Ombejlet erhvervsmand solgte stort ud før brat nedtur

Kursfald og mugne investorer i Ørsted: Mads Nipper langt fra ønskestart

Vestas-bestyrelse har svigtet med valg af topchef

Uro i toppen af Vestas

Advokatgigant rydder afdeling hos rival 

Uro i kulissen i kølvandet på milliardhandel