Steelseries web2

Redaktørens analyse

Usikkerhed tynger Axcels børsplaner

Usikre markeder har fået Axcel og kapitalfondens rådgivere til at udskyde den planlagte børsnotering af gamervirksomheden SteelSeries. Især de danske investorer er fortsat positive, men frygten for en dårlig kursudvikling efter selve noteringen spøger.

Mange danske aktieinvestorer sad for få uger siden klar og ventede forventningsfuldt på, at kapitalfonden Axcel efter flere måneders tilløb endelig officielt ville løfte sløret for børsnoteringen af SteelSeries.

Oprindelig var det planen, at SteelSeries – ansporet af fonden og dens rådgivere fra Danske Bank, Jeffries og ABG – i anden uge af september ville udsende en såkaldt intention to float (ITF), der er det første formelle skridt mod en egentlig børsnotering.

Den ventede meddelelse kom imidlertid aldrig, hvilket har vakt både undren og usikkerhed blandt mange af de danske investorer, der er blevet præsenteret for selskabet de sidste 6 måneder.

Holdningen blandt hovedparten af de hjemlige investorer er ellers, at man opfatter SteelSeries som en ganske spændende case og endda med en vis størrelse i et noget surt marked for nye noteringer.

Med en potentiel markedsværdi på 7-10 milliarder kroner er Axcel-virksomheden da også den største børskandidat målt på markedsværdi herhjemme, siden it-selskabet Netcompany blev noteret i sommeren 2018.

Kapitalfonden og dens rådgivere har da også gennem de seneste måneder haft travlt med blandt andet at tale med en række af landets største aktieinvestorer i håb om at sikre sig et par såkaldte cornerstone-investorer, der kan være med til at sikre den ombejlede gamervirksomhed en god start på livet som børsnotereret virksomhed.

Når man trods et fint halvårsregnskab har valgt at løfte foden fra speederen, skyldes det ifølge InsideBusiness’ oplysninger, at Axcel og fondens rådgivere er yderst fokuseret på, at man gerne vil sikre en positiv oplevelse for både nuværende og kommende ejere. Den aktuelle bekymring går på, hvorvidt det nuværende halvsure aktiemarked kan ende med at påvirke noteringen negativt.

Man er fra Axcels side nogenlunde sikker på, at man kan sikre en godkendt børsdebut til sit guldæg, blandt andet ved at prise SteelSeries-aktien rigtigt og ikke presse citronen alt for voldsomt.

Problemet er i højere grad, at man i skrivende stund frygter et negativt eftermarked, hvor et kursfald i kølvandet på selve børsnoteringen kan ødelægge den gode historie, som Axcel mener at have og gerne vil overbevise markedet om.

Bekymring fra Kina

Ud over de senere ugers tiltagende nervøsitet på markedet har især situationen med den kinesiske ejendomskæmpe Evergrande, der kæmper mod en truende konkurs, lagt sig som en sort sky over de globale markeder. Nogle steder hviskes der sågar om en ’Lehmann-effekt’ med henvisning til den amerikanske storbank Lehmann Brothers, hvis konkurs i september 2008 kastede verden ud i en global finansiel krise.

Indtil videre forventer de fleste eksperter, at den kinesiske regering spænder et økonomisk sikkerhedsnet ud under den vaklende developer, der har en astronomisk gæld på over 300 milliarder dollars. Dermed er Evergrande for stor og vigtig for Kinas økonomi, til at man vil lade den gå ned, lyder meldingen. I øvrigt akkurat som det gjorde, da de amerikanske politikere endte med at trække tæppet væk under Lehmann Brothers for lidt over 13 år siden.

De kinesiske mislyde kommer efter en længere periode med tiltagende usikkerhed på de globale aktiemarkeder, hvilket Axcel og fondens rådgivere uden tvivl holder et skarpt øje med.

Lige nu holder alle omkring SteelSeries forestående noteringer således kortene ualmindelig tæt ind til kroppen. Selv flere af landets store investorer har blot fået en melding om, at de skal holde sig klar uden dog at få nærmere at vide til hvad og hvornår.

Men den generelle holdning i markedet er, at en børsnotering fortsat er planen, men fra flere sider lyder det, at man eventuelt kan blive tvunget til at afvente, at den succesrige producent af gamerudstyr har et regnskab for årets tredje kvartal klar, så investorerne får lidt mere fast grund under fødderne.

Sporene fra Pandora skræmmer

Som InsideBusiness ved flere lejligheder har beskrevet, har der herhjemme været langt mellem de helt store succeser blandt de nye noteringer.

Alene i år har Aquaporin været en katastrofe med et kursfald på næsten 30 procent, mens også Green Hydroggen Systems trods opbakning fra blandt andre A.P. Møller-Mærsk ligeledes har skuffet.

Det samme har i øvrigt EQT’s HusCompagniet, hvis aktie fortsat halter efter det øvrige marked.

Ovenstående er uden tvivl noget, som Axcel-folkene har bemærket, men selv om ingen tør sætte navn på, er der en endnu større elefant i rummet. Den hedder Pandora.

Selv om Pandora ved sin notering i 2010 sikrede landets største kapitalfond et forrygende afkast, som man ikke har været i nærheden af senere, så trak smykkegigantens imponerende børsdebut og efterfølgende kollaps længe lange skygger over Axcel.

De fleste af kapitalfondens folk fra dengang er i dag et helt andet sted, og der er få gengangere. Men historien præger fortsat fonden, hvor Christian Frigast stadig spiller en rolle. Modsat mange af de internationale giganter har Axcel et klokkeklart ønske om at holde sig på god fod med aktiemarkedets store investorer, da mange af dem trofast også smider penge i kapitalfondens egne fonde.

Selv om situationen dengang og i dag er vidt forskellig, så har SteelSeries det fællestræk med Pandora, at casen i høj grad skal sælges på forventningerne til fremtiden. Og selv om et selskab med en vækst på 10 procent i toplinjen er en god virksomhed, er det bare ikke nok, hvis investorerne har betalt for vækstrater, der var dobbelt så høje.

Så det er med god grund, at Axcel lige nu sidder på gærdet og ser tiden an.

 

Læs mere

Usikkerhed tynger Axcels børsplaner

Kriseramt kapitalfond jagter oprejsning med vigtigt frasalg

Rådgivere kæmper om prestigefyldt M&A-mandat

Sky kapitalfond øjner kæmpe frasalg

Kapitalfonde sætter tidligere Mærsk-selskab til salg

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling