Mogens Nørgaard Mogensen

Ugens Insider

Væksten løjer af hos revisionskæmpe

For andet år i træk er væksten løjet af hos revisionskæmpen PwC. Sidste år formåede PwC lige akkurat at øge den samlede omsætning, hvilket især skal tilskrives fremgang i revisionsforretningen, mens jurasatsning også trækker op. Omvendt har PwC med egne ord måttet justere og tilpasse sin konsulentforretning.

Landets næststørste revisions- og rådgivningshus, PwC, må for andet år i træk konstatere, at væksten er aftagende.

Mens ærkerivalen Deloitte sidste år øgede omsætningen med hele 12 procent, stod PwC mere eller mindre stille med en omsætningsvækst på blot 1 procent, som betød, at omsætningen i PwC lige akkurat har passeret 3,4 milliarder kroner.

Ifølge PwC er væksten i den danske forretning dog på 4 procent, hvis man medregner den omsætning, som PwC’s danske medarbejdere og partnere har genereret i udlandet.

Alligevel tyder meget på, at PwC endnu en gang må se rivalerne vokse mere, selv om det endnu kun er Deloitte, der har løftet sløret for sine resultater for sidste regnskabsår.

Samtidig er det andet år i træk, at PwC voksede mindre på toplinjen end året forinden. Det samme var tilfældet i 2021/2022, hvor PwC rapporterede en vækst på 5 procent mod 6,5 procent året forinden.

PwC erkender i regnskabet, at revisionshuset gik ind til året med forventninger til væksten, der var højere end det, revisionshuset i sidste ende formåede at levere.

Ifølge revisionshuset blev forventningerne dog indfriet i dele af forretningen. Det gælder især i revisions- og skatteforretningen samt i PwC’s M&A-afdeling, mens PwC med egne ord ”investerer i andre dele med henblik på fremtidig vækst”.

Alligevel erklærer topchef i PwC Mogens Nørgaard Mogensen sig tilfreds med årets resultater.

“Det er PwC’s strategi at have en førende revisions-, skatte- og rådgivningsforretning og skabe profitabel vækst, og den strategi holder vi fast i. Vi har i 2022/23 investeret i vores konsulentforretning, hvor vi har tilpasset og fokuseret vores kompetencer yderligere i forhold til de markedsmæssige agendaer, som vores kunder i særlig grad har behov for rådgivning om,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Revisionsforretning vil komme under pres

At omsætningen trods alt voksede i PwC, skal først og fremmest tilskrives PwC’s store revisionsforretning.

PwC har i årevis været markedsleder i Danmark, når det kommer revision af de allerstørste og børsnoterede virksomheder.

Ifølge PwC er en stor del af sidste års vækst funderet i netop revisionsforretningen, som oplevede en tilgang af mange nye kunder og en stor efterspørgsel på ydelser relateret til dette område.

PwC varsler dog, at den store revisionsforretning ser ind i nogle år, hvor væksten bliver udfordret.

Det skyldes lovpligtige rotationskrav, som blandt andet betyder, at store børsnoterede virksomheder skal skifte revisor hvert tiende år. Ifølge PwC står et ”stort antal” af revisionshusets allerstørste kunder for at skulle skifte revisor på grund af reglerne.

”Det vil naturligvis påvirke væksten i vores revisionsforretning i de kommende år, men vi har samtidig formået at vinde revisionen for flere store selskaber, ligesom det giver nye muligheder for, at vi kan rådgive og samarbejde med vores kunder om andre relevante problemstillinger,” skriver PwC regnskabet.

Store ændringer i konsulentforretning

Mens revisionsforretningen fortsat trækker en stor del af væksten i PwC, har revisionshuset sidste år med egne ord ”tilpasset og investeret” i konsulentforretningen.

Hvad tilpasningerne dækker over, sætter PwC ikke ord på. For godt et år siden annoncerede PwC dog en ny ambition om at fordoble omsætningen i konsulentforretningen til en milliard kroner inden for fem år.

I den ombæring blev Mads Nørgaard Madsen udpeget som ny direktør for konsulentforretningen. Han fik i ved samme lejlighed en plads i PwC’s direktion.

En anden større ændring fandt sted i foråret, da den daværende chef for PwC’s strategihus Strategy&, Amdi Hansen, forlod posten efter uenighed om den strategiske retning. Efter afskeden meddelte PwC, at man har valgt at knytte Strategy& tættere til revisionshusets deals- og operationsafdeling.

”Vi har i 2022/23 investeret i vores konsulentforretning, hvor vi har tilpasset og fokuseret vores kompetencer yderligere i forhold til de markedsmæssige agendaer, som vores kunder i særlig grad efterspørger. Vi ønsker på consultingområdet at være førende inden for transformationsagendaen,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Står på spring for at erobre advokatopgaver

I lighed med konkurrenterne har PwC i flere år stået på spring for at æde sig ind på markedet for juridiske ydelser, som i dag er beskyttet på grund af strikse regler for blandt andet ejerskab og brug af advokattitlen.

Især big four-husene, der foruden PwC tæller Deloitte, EY og KPMG, har stor appetit på markedet for juridiske ydelser og har over de seneste år oprustet på området.

Som InsideBusiness tidligere har afsløret, lykkedes det sidste år PwC at kapre en af Deloittes mest prominente partnere på det juridiske område. Det drejede sig om Ulrik Laustsen, som var chef for Deloittes juridiske afdeling i København, hvor han rådgav om M&A.

I foråret styrkede PwC det juridiske ben yderligere med to nye partnere i skikkelse af Cathrine Søndergaard Byrne, der kom fra en stilling som advokat hos Labora Legal, og advokat René Lykke Wethelund, der i mere end ni år var partner hos Njord.

Især kapringen af Ulrik Laustsen var en fjer i hatten for PwC’s legal-forretning, der havde en svær begyndelse, da afdelingen blev lanceret i 2018. PwC måtte dengang vente næsten et år på chefen for afdelingen, Henrik Kany, der var låst af en kontrakt med EY.

Siden har PwC udvidet til det jyske med en afdeling i Aarhus, og medarbejderantallet er i dag fordoblet til godt 25 ansatte.

Og Mogens Nørgaard Mogensen lægger ikke skjul på, at PwC har store ambitioner på området.

“Det er fortsat vores strategi at være ambitiøse på disse områder,” siger han.

 

Læs mere

Deloitte forbereder sig på opbremsning efter nyt år med kraftig vækst

Uroen ulmer i toppen af KPMG. Flere medejere er stoppet

Revisionskæmpe opruster på M&A og jurasatsning

Revisionskæmper på opkøbsjagt. Her er de næste mulige opkøbsemner

Revisionskæmpe opruster med tidligere dansk landechef i amerikansk konsulenthus

Chef for PwC’s konsulentsats fortid efter uenighed 

PwC vil tage opgør med revisions-model. Men løsningen er ikke den samme som rivalens

PwC blæser til angreb på konsulentmarkedet. Vil fordoble omsætning til 1 milliarder kr. på fem år