vækstfonden web

Inside story

Vækstfonden i centrum for dramatisk opgør

Længere tids strategiske uenigheder hos et fremadstormende modefirma om blandt andet et lån fra Vækstfonden, eksploderede i weekenden i en sådan grad, at en af firmaets bærende kræfter og medejere nu sidder fængslet for vold og trusler. Situationen er opstået efter Vækstfonden før har lånt ud til foretagender, som senere er kollapset.

Det var blandt andet et lån fra den statslige pengetank Vækstfonden, der i sidste uge fik et ophedet opgør i et dansk modefirma til at kulminere på voldsom vis.

InsideBusiness er i besiddelse af dommen, der i weekenden sendte en af den københavnske modevirksomheds medejere og bærende kræfter i fængsel i indtil videre 14 dage.

Centralt i den voldsomme strid er blandt andet et lån fra Vækstfonden, der blev taget i forbindelse med etableringen af selskabet, som har haft masser af medvind de senere år og også har fået et noget uventet rygstød fra coronapandemien.

De seneste 12 måneder har der således været talrige strategiske diskussioner mellem den daglige ledelse og ejerkredsen i virksomheden om fremtidens strategi, herunder selskabets finansielle situation og hvordan man kan finansiere en større offensiv samt lanceringen af en række nye forskellige produkter.

Især modevirksomhedens daglige direktør, der også er medejer af selskabet, har i den forbindelse haft flere ophedede diskussioner med en anden af firmaets aktionærer, der var med til at grundlægge selskabet. Navnene er InsideBusiness bekendt, men vi har af hensyn til blandt andet privatlivets fred undladt at oplyse dem.

De uenigheder fik fatale følger i slutningen af november, hvor den ene storaktionær ifølge sigtelsen overfalder virksomhedens direktør på åben gade midt i København.

Sagen bliver naturligt nok meldt til politiet, der efterforsker sagen, mens de øvrige aktionærer og direktøren fortsat forsøger at finde en løsning for modevirksomhedens fremtid.

En af mulighederne er blandt andet at sælge virksomheden til en større spiller, hvilket direktøren har stor erfaring med, da han selv tidligere har både været frontfigur og partner i en yderst succesfuld dansk virksomhed, der i flere omgange er blevet solgt til en kapitalfond.

Det anspændte forhold i selskabets ejerkreds kulminerer dog i sidste weekend, hvor den nu voldssigtede aktionær møder op på firmaets kontor fredag eftermiddag og ifølge udskrifter fra retsbogen igen fremsætter trusler mod virksomhedens direktør.

Han bliver derefter anholdt den følgende dag og er nu sigtet efter en paragraf i straffeloven, der kan give op til 8 år fængsel. Indtil videre skal aktionæren sidde fængslet frem til midten af februar, fordi der ifølge dommen blandt andet er frygt for, at han vil begå lignende kriminalitet eller opsøge vidner.

Ifølge retsdokumenterne arbejder ejerkredsen bag det skandaleramte modefirma nu på at sælge selskabet, da den nuværende ledelse ikke har ressourcer til at drive det på egen hånd. Samtidig fremgår det, at ejerne er meget bekymrede for, hvorvidt den voldsomme historie vil brede sig i branchen og markedet generelt, da man frygter, at det vil påvirke mulighederne for et salg.

Ikke første gang

Flere kilder tæt på sagen udtrykker over for InsideBusiness en vis undren over, at Vækstfonden overhovedet valgte at indgå et samarbejde med modefirmaet og dets nu fængslede medejer.

Således har aktionæren, der var med til at starte virksomheden, tidligere været på kant med loven, ligesom hans erfaring med at etablere og drive virksomheder må siges at være relativt begrænset.

InsideBusiness er bekendt med navnene på samtlige involverede partner, men har valgt at anonymisere dem. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den forurettede direktør.

Det er dog ikke første gang, at Vækstfondens udlån og statens finansieringsfonds due diligence bliver sat i et kritisk lys.

Tidligere kunne InsideBusiness således fortælle, at Vækstfonden havde ydet et lån til etableringen af leasingselskabet WinLeasing, som InsideBusiness kunne afsløre reelt var styret af den konkursramte og dømte ejendomsfallent Steen Bryde.

En afgørende hjælp

Dengang var det ikke muligt at få Vækstfonden til at forholde sig til sagen, da statens investor ligesom landets banker henviser til, at man ikke kan udtale sig om konkrete kundeforhold.

Også i denne omgang ville InsideBusiness gerne have svar på, hvilken due diligence fonden havde foretaget forud for at yde lån til den ombruste modevirksomhed, samt hvorvidt man er bekendt med medstifterens tidligere dom.

Den økonomiske håndsrækning var nemlig ifølge Vækstfonden en helt central brik i etableringen af modevirksomheden, da den sigtede ejer ikke selv rådede over store mængder kapital.

Således skød han oprindelig blot omkring 50.000 kroner i virksomheden, hvorfor en finansiel håndsrækning var helt central i forbindelse med udviklingen af virksomhedens produkter.

 

LÆS MERE

Ringkjøbing Landbobank, dømt fallent og Vækstfonden spiller nøgleroller i skandaleramt leasing-firma

Danske Bank lukker ned for udskældt leasing af luksusbiler

Alvorlig kriminalitet knyttes til leasingbranchen. Nu skal de brodne kar fjernes

Minister går ind i bilsvindelsag. Vil stramme op på synskontrol

Forsikringsselskab slår svindelalarm: Stadig flere leasingbiler ‘forsvinder’

Storstilet svindelskandale rammer leasingbranchen

Danske Banks leasingselskab taber nok en bilimportøraftale på gulvet