vækstfonden web

Inside story

Vækstfonden i tæt parløb med krakket bank

Den krakkede amerikanske Silicon Valley Bank har gennem flere år haft et tæt samarbejde med Vækstfonden, hvor de to aktører har stillet lån for et trecifret millionbeløb til rådighed for venturevirksomheder.

Krakket i den californiske iværksætterbank Silicon Valley Bank (SVB) sendte hen over weekenden rystelser gennem venturebranchen overalt i verden.

Og mandag var det så bankaktiernes tur til at tage et ordentligt dyk, alt imens investorer havde travlt med at få klarhed over, hvorvidt den amerikanske finanskonkurs kan brede sig, som man så det i 2008 med Lehmann Brothers.

Ganske vist overtages den amerikanske bank af den statslige indskydergarantifond FDIC, som dermed dækker stort set alle indlån.

Ikke desto mindre er der tale om det største bankkrak i USA siden netop Lehmann Brothers, og nervøsiteten har spredt sig til aktiemarkedet, og især blandt ventureinvestorer og fonde er der stor bekymring for, hvorvidt konkursen vil føre til øget usikkerhed i branchen.

I forvejen er især venturefonde og techinvesteringer med store negative cashflow kommet på mange investorers sorte liste i løbet af 2022, i takt med at den stigende rente og frygt for recession har spredt sig som ringe i vandet.

Herhjemme har især den statsejede fond Vækstfonden haft et tæt samarbejde med SVB, der for få år siden etablerede sig i København.

Den statslige fond har derfor over for venturebranchen gjort meget for at promovere den amerikanske bank, der historisk har været stærk inden for især techbaseret venture.

I begyndelsen af 2021 annoncere Vækstfonden, at man havde foretaget sit første udlån side om side med SVB, da man stillede en finansiering på 30 millioner kroner til rådighed for det lille danske softwarefirma Leapwork.

”Med vores første fælles finansiering tager vi nu et vigtigt skridt i et partnerskab, der knytter stærke bånd mellem danske virksomheder og internationale investorer og kompetencer,” lød det dengang fra Vækstfondens daværende direktør, Rolf Kjærgaard.

Siden fulgte blandt andet en markant større finansiering til den danske techvirksomhed Keepit, der i sommer sikrede sig en gældspakke på over 150 millioner kroner fra statens fond og den amerikanske bank.

Virksomheden, der blandt andet udvikler en platform til beskyttelse af data, har i løbet af de seneste år tabt godt 200 millioner kroner, og set i lyset af lånet i den krakkede bank kunne situationen udefra se noget usikker ud.

Direktør og medstifter Frederik Schouboe er dog indtil videre ikke bekymret, idet Keepits lån lå hos den britiske del af SVB, hvis aktiviteter blev overtaget af HSBC for 8 kroner.

”Kreditten ved SVB var primært tiltænkt som en ekstra buffer, og da den engelske afdeling er blevet overtaget, er vi rimelig forskånet, i forhold til hvor galt det er gået for flere andre. Der er nogen, der sidder i saksen,” siger han og udtrykker samtidig bekymring for, hvad konkursen i SVB fremover vil få af betydning for venturebranchen, hvis selskaber er dybt afhængige af at have adgang til risikovillig kapital fra blandt andre investorer fra USA.

”I løbet af det seneste år er risikovilligheden blandt investorer faldet, i takt med at renterne er steget, og mange er bange for at satse for voldsomt på risikovillig kapital. Vi forsøger at navigere i det miljø og sørge for, at vi hele tiden har til driften og ikke henter ekstern finansiering udelukkende til at understøtte vækst,” siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Vækstfonden om, hvor mange lån man har bevilget i samarbejde med SVB, samt hvorvidt den statslige fond bliver ramt økonomisk af krakket.

Nydt godt af kapital fra USA

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har flere danske venturefonde brugt weekenden på at undersøge, hvorvidt man har en eksponering over for SVB.

Hos flere investorer relaterer den største bekymring i øjeblikket sig til, hvordan krakket kommer til at påvirke den danske venturebranche.

”Vi risikerer at gå ind i en periode, hvor venturefonde bliver tvunget til at fokusere på de gode investeringer, ligesom det kan blive markant sværere at rejse penge fremover. Den europæiske venturebranche har de senere år nydt godt af, at man har været i stand til at rejse ny kapital i de enkelte selskaber fra investorer i USA. Det vil sandsynligvis blive markant sværere nu,” forklarer en investor over for InsideBusiness.

En af de danske fonde, der i øjeblikket jagter udenlandske investorer, er den kontroversielle venturefond Nordic Eye, der som beskrevet i InsideBusiness arbejder på at sælge hele sin første fond til internationale investorer. Den proces har der på det seneste været meget stille om, og flere af fondens investorer frygter, at konkursen i SVB vil betyde, at det bliver langt sværere at finde købere til Nordic Eyes portefølje.

Kan ramme alle

Hos vækstfonden Nordic Alpha Partners, der arbejder på højtryk for at etablere sin anden fond, peger partner Laurits Bach Sørensen på, at tingene fortsat går efter planen trods den seneste uro.

”Usikkerheden det seneste år har ikke overraskende medført, at tingene går lidt langsommere end tidligere. Vi er heldigvis begunstiget af, at vores første fond leverer stærke resultater, samtidig med at vores fokus på den grønne omstilling passer rigtig fint i forhold til investorernes ambitioner,” siger han.

Laurits Bach Sørensen understreger endvidere, at man trods konkursen i SVB ikke har nogen eksponering hverken direkte eller indirekte, der ser ud til at kunne påvirke fonden negativt.

”Det er klart, at når vores mange selskaber i porteføljen rammes både af tiltagende usikkerhed og samtidig må slås med leverancekrise og stigende priser, så er det selvfølgelig noget, der kan mærkes og ikke kan undgå at påvirke væksten i de enkelte selskaber. Derfor holder vi naturligvis også øje med, hvilke konsekvenser konkursen i SVB kan have for os alle sammen,” lyder det fra Nordic Alpha Partners, der i sin første fond blandt andet fik finansiel opbakning fra ATP, Vækstfonden, Chr. Augustinus Fabrikker og C.W. Obel.

Fonden har for nylig annonceret, at man sammen med kapitalfonden Verdane vil afnotere Re-Match, som Nordic Alpha Partners sendte på børsen for godt et år siden. Pengene fra noteringen var dog ikke nok til at kunne finansiere de fremtidige vækstplaner, og derfor køber man nu selskabet af børsen til en markant lavere kurs, end investorerne oprindelig betalte.

 

Læs mere

Statens kapitalfondsinvestor har udspillet sin rolle

Uafhængig rådgiver arbejder på milliardsalg

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp

Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel

Storinvestorer dumper historisk milliardhandel

Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival