De senere år er fokus på compliance og fit & proper-regler vokset massivt, og kravene til topfolk i den finansielle sektor, herunder hos banker og pensionskasser, er skrappere end nogensinde.
Set i det lys må Vækstfondens formand, Tue Mantonis, rolle siges at være bemærkelsesværdig. Ud over at stå i spidsen for den statslige investor, er han nemlig også næstformand for kriseramte Joe & The Juice, hvori har investeret en del af sin personlige formue.
Den danske juicekoncern har gennem de senere år haft store økonomiske udfordringer på grund af blandt andet en dyr amerikansk ekspansion og effekterne af covid-19, og det har flere gange bragt den kapitalfondsejede koncern på kant med de største långivere, der ud over den svenske storbank SEB tæller netop Vækstfonden.
Som tidligere beskrevet i InsideBusiness påpeger Joe & The Juice selv i selskabets årsrapport, at gælden til de to kreditorer forfalder næste år, og at man på nuværende tidspunkt ikke har den finansielle styrke til at imødekomme de forpligtelser.
Derfor venter nu det, der meget vel kan blive hårde forhandlinger mellem ledelsen i Joe & The Juice og dens ejerkreds og SEB og Vækstfonden, der har henholdsvis omkring 1 milliard og 75 millioner kroner i klemme.
Tue Mantoni formand for Vækstfonden og næstformand i Joe & The Juice
Her sidder Tue Mantoni i en noget speciel rolle, idet han ud over at være formand for Vækstfonden også har været en del af bestyrelsen i Joe & The Juice siden 2016, hvor han blev indsat som formand, kort efter at den amerikanske kapitalfond General Atlantic havde købt en stor del af aktierne fra blandt andre svenske Valedo. I dag er Tue Mantoni næstformand i Joe & The Juice.
I den forbindelse investerede den tidligere Bang & Olufsen-topchef også en pænt beløb i kæden, der på det tidspunkt havde store planer om en markant ekspansion i form af en række nye butikker. Det er helt almindeligt, at kapitalfonde kræver, at ledelse og bestyrelsesmedlemmer investerer direkte i de virksomheder, de repræsenterer, da fondene gerne ser, at frontfigurerne i de enkelte investeringer har samme interesser som ejeren og i sidste ende også arbejder hen imod et salg af virksomheden.
Bankforsker Lars Krull fra Aalborg Universitet understreger, at Vækstfonden ikke er underlagt samme stramme regler i forhold til fit & proper som landets pengeinstitutter, men han betegner alligevel sagen som opsigtsvækkende.
”I en bank ville et bestyrelsesmedlem være tvunget til at trække sig i det sekund, vedkommende eller nærtstående partner var i risiko for at give banken tab. Vækstfonden er en anderledes aktør, da man jo blandt andet er sat i verden for at låne penge ud til danske opstartsvirksomheder og ekspansioner, men det ændrer ikke ved, at det her er en kompliceret sag at håndtere,” siger Lars Krull.
Krull peger på, at selv om Tue Mantoni går uden for døren, hvis udeståendender med Joe & The Juice behandles, løser det ikke nødvendigvis dilemmaet.
”Der vil sidde folk nede i organisationen, der skal behandle det her, og de ved med stor sandsynlighed godt, at deres formand er involveret her. Det er bestemt ikke let at håndtere,” siger Lars Krull.
Står efter SEB
For Tue Mantoni og Joe & The Juice er situationen i skrivende stund dog meget usædvanlig på grund af den tilspidsede økonomi i kæden, der har tabt over 1 milliard kroner siden 2018 og flere gange har været tvunget til at bede ejerne bag skyde friske penge i kæden.
Samtidig har storbanken SEB ifølge InsideBusiness’ oplysninger allerede sat sig tungt på aktierne i både Joe & The Juice Holding samt en række datterselskaber i et forsøg på at sikre sit eget udlån. Langt hovedparten af SEB’s udlån er nemlig foretaget via ren bankgæld, hvorfor banken har haft behov for sikkerhed i aktierne.
Det betyder, at Vækstfonden sidder noget mere yderligt på stolen i forhold til banken, hvorfor den statslige investors gæld til juicekoncernen er omgivet af betydelig mere usikkerhed.
Hos Vækstfonden skriver man i en mail til InsideBusiness, at fonden klare og nedskrevne politikker på området, der blandt andet sikrer bestyrelsesmedlemmernes habilitet.
“Reglerne i Bestyrelsens Forretningsorden om habilitet er således med til at sikre, at ingen bestyrelsesmedlemmer deltager i behandling af sager, hvor de er inhabile, eller i øvrigt får viden om virksomheder, hvor de har personlige eller økonomiske interesser,” skriver Vækstfondens kommunikationschef Katrine Villarreal Villumsen, der samtidig understeger, at der ikke er samme krav om “Fit & Proper” i Vækstfonden som eksempelvis i en bank.
“Krav om fit & proper gælder kun for bestyrelsesmedlemmer i finansielle virksomheder, der er omfattet af ’lov om finansiel virksomhed’. Vækstfonden er ikke omfattet af ’lov om finansiel virksomhed’, men derimod ’lov om Vækstfonden’. Der er ingen krav om fit & proper i ’lov om Vækstfonden’,” skriver hun
I sidste uge udtrykte Vækstfonden samtidig opbakning til Joe & The Juice trods de senere års voldsomme tab og selskabets skrøbelige finansielle situation.
”Joe & The Juice er en dansk forankret virksomhed med globalt potentiale. Virksomheden har et stærkt brand og koncept, der skiller sig ud på det voksende globale food & beverage-marked. Virksomheden har også bevist, at det har kunnet lade sig gøre at udvikle og ekspandere konceptet yderligere ude i verden. Det kræver kapital og tålmodighed at vækste, og derfor er det langtfra ualmindeligt at se, at vækstvirksomheder har underskud i kortere eller længere perioder – derfor er der brug for tålmodige og langsigtede investorer,” skrev Jonas Kristiansen, senior director i VF Udlån via investorens presseafdeling.
Læs mere
Kapitalfondes væksthåb på kant med kreditorer
Her er kapitalfondenes største guldæg
Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg
Detailkæmpe arbejder på stort frasalg
Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma