OMX billede

Leder

Velkommen til InsideBusiness #34 

Der er helt nye tider på vej på inden for aktiehandel i Norden. Nu åbnes der for konkurrencen mellem clearingcentraler på tværs af landegrænser, og det betyder, at storbanker som Danske Bank og Nordea og slutbrugeren kan spare penge ved køb og salg af aktier 

VP spiller en hovedrolle i det nye setup. Spilleren på Amager er i den grad på charmeoffensiv overfor de store banker – og mener selv at være langt foran konkurrenterne i Norden. Men der er også interne spændinger i VP. Nordea har tidligere forsøgt at sælge cleraringcentralen, der ejes af en række aktører med bankerne i front. Nationalbanken ejer en fjerdedel, og man vil meget gerne skippe sin aktiepost af sted. VP kan således ses som spændende mulighed for en kapitalfond i lighed med Nets. 

En af landets kendteste iværksættere bliver også sat under lup i denne uge. Forfatter og serieiværksætter Jonathan Løw er nemlig en af landets mest anvendte eksperter inden for iværksætteri og har ifølge eget udsagn adskillige firmaer på samvittigheden.  

Vi går tæt på den kendte iværksætter og løfter sløret for, hvorvidt den driftige Løw nu også er den serieiværksætter, han giver udtryk for at være. 

Denne uges kommentar kommer fra KPMG’s chef for newtech, Michael Birkebæk, der sætter fokus på de interessante perspektiver ved ansigtsgenkendelse i detailhandlen. 

Vi har i denne uge også set nærmere på nogle af de svære kunder i bankerne, der i dag vender tilbage som guldfugle i bankerne, ligesom vi kigger på byggevaregiganten, der efter flere års modgang nu er blevet et ombejlet opkøbsemne for fonde som CVC, Bain og Lonestar. 

Vi følger også den spændende udvikling i det stærkt kritiserede styresignal til realkreditten om at skrue ned for såkaldt risikable lån for at bremse boligboblen. Tanken er fostret i Det Systemiske Risikoråd, men videreført af erhvervsminister Brian Mikkelsen. Men Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er bestemt ikke enige i, at den slags voldsomme tiltag skal gennemføres uden politisk debat. LA taler sågar om at lukke risikorådet.

Denne uges boganmeldelse er af ’Ledelse af marketing’, som sætter fokus på indflydelse af marketing internt og eksternt i virksomheder.