Henrik Andersen vestas web

Redaktørens analyse

Vestas-bestyrelse har svigtet med valg af topchef

Topchef i Vestas Henrik Andersen er en målrettet og kontant direktør, men ikke nødvendigvis den rette leder af vindmøllekoncernen. Der er mere murren i krogene end som så, skriver Morten Johnsen i denne analyse.

Der var en vis begejstring blandt Vestas’ største investorer, da koncernen i foråret 2019 annoncerede, at den tidligere ISS- og daværende Hempel-chef, Henrik Andersen, skulle afløse svenske Anders Runevad.

Den lune, svenske topchef havde mere eller mindre trukket vindmøllegiganten væk fra afgrunden, efter at koncernen i løbet af de sidste år med Ditlev Engel i front var kørt med høj fart i den gale retning. Runevad satte sig helt ned i maskinrummet, fokuserede på driften og fik relativt hurtigt styr på de basale ting i Vestas, herunder finanserne, i en sådan grad, at man nu ikke længere skulle bekymre sig om bankernes kolde ånde i nakken.

Nu skulle der tryk på væksten, og til den opgave anså mange Henrik Andersen som det helt oplagte valg. En jysk terrier, der ud over Hempel også havde en lang karriere i ISS bag sig, hvor han havde skabt sig et navn som en kompromisløs problemknuser, der aldrig gav op.

Samtidig var det hurtigt tydeligt for enhver, at der blæste nye vinde over Vestas. Hvor den nærmest overforsigtige Runevad ofte havde tendens til at tale et godt regnskab ned og pege på alle de ting, der potentiel kunne spolere festen, var Henrik Andersen en helt anden type. Langt mere optimistisk, både hvad angår egne evner og den virksomhed, han repræsenterer.

Barsk stil

I dag, lidt over to år senere, sidder både investorer og nøglefigurer i vindmøllebranchen med en noget ambivalent følelse. For ganske vist har Vestas-aktien haft medvind under Henrik Andersen. Resultaterne derimod har været noget mere beskedne, blandt andet fordi den danske gigant har været hårdt ramt af en række udfordringer.

Coronaens mange restriktioner verden over kombineret med voksende udfordringer i forsyningskæden og stigende omkostninger har sat indtjeningen under pres og givet anledning til en del kritiske spørgsmål fra især de hjemlige analytikere og investorer, der følger vindmølleproducenten tæt.

Værre er det dog, at tingene internt i Vestas er ved at køre helt af sporet. Enkelte taler sågar om en virksomhed, der risikerer at implodere. For Henrik Andersens kontante og til tider barske stil er langtfra blevet godt modtaget af mange af topchefens nærmeste ledere i landets grønne fyrtårn. Det kunne InsideBusiness løfte sløret for i sidste uge, men det store spørgsmål er, hvor Vestas’ bestyrelse er henne i alt det her.

De kan umuligt have undgået at bemærke, at en række erfarne profiler har forladt koncernens hovedkvarter uden for Aarhus. Og det kan ligeledes ikke være gået ubemærket hen, at en række af Henrik Andersens nærmeste ledere i en række interne undersøgelser har udtalt sig stærkt negativt om topchefen og hans måde at styre forretningen på.

Har sovet i timen

Når tingene nu er ved at køre af sporet, er det kun rimeligt at kaste et kritisk blik på bestyrelsen i Vestas. For har de egentlig gjort deres hjemmearbejde ordentligt?

Som det fremgik af InsideBusiness’ artikel om balladen i vindmøllegiganten, gjorde virksomhedens bestyrelse ikke brug af eksempelvis en headhunter, da man skulle finde en afløser for Runevad.

Det er i sig selv bemærkelsesværdigt i en børsnoteret koncern med en markedsværdi på over 250 milliarder kroner. Men selv uden ekstern hjælp fra en af landets skarpeste headhuntere burde de temaer, der nu rumler i Vestas, have været på bestyrelsens agenda, allerede før man udnævnte Henrik Andersen som CEO.

Et hurtigt tjek fra direktørens tidligere ansættelser, en fortrolig snak med et par forhenværende kolleger kunne hurtigt have rejst det helt relevante spørgsmål, nemlig hvorvidt Henrik Andersen er den rette mand for Vestas?

Hamrende dygtig, en problemknuser, der ynder at være dybt inde i alle centrale aspekter i en forretning. Det er evner, som mange virksomheder sukker efter. Men der er også nogle, der ikke gør, simpelthen fordi det ikke passer ind og slet ikke harmonerer med den øvrige ledergruppe.

Henrik Andersen har en række åbenlyse styrker og en stærk profil, der ville passe godt til en virksomhed med en kapitalfond som EQT, Nordic Capital eller Axcel i ryggen. Fondene stræber ofte efter en kort ejerperiode, hvor der ikke er plads til den store slinger i valsen. Her skal være en stærk topchef, der sætter sin vej og kun den. Men i Vestas har det indtil videre været et mismatch.

Når man taler med garvede headhuntere herhjemme, er de fleste da heller ikke overraskede over, at der er problemer internt i Vestas. Faktisk er de fleste overraskede over, det ikke er sket noget før.

 

Læs mere

Uro i toppen af Vestas

Advokatgigant rydder afdeling hos rival 

Uro i kulissen i kølvandet på milliardhandel  

Topadvokat vil sikre eliteinvesteringer til bredt publikum

ATP strammer krav til milliardfond og åbner for investorer