;
Bert Nordberg web

Redaktørens analyse

Vestas-formand i komisk udbrud

Vestas-formand Bert Nordberg hader kapitalfonde. Han ved dog ikke rigtig, hvad en kapitalfond egentlig er.

I fodbold er der tacklinger, hvor man rammer bolden rent. Så er der dem, hvor man både rammer bold og mand, og endelig risikerer man en marchordre fra dommeren, hvis man misser bolden og blot saver modstanderen midt over.

Vestas-formand Bert Nordberg kastede sig i sidste uge ud i en hæsblæsende tackling, hvor den bramfri svensker formåede at misse både bold og mand og i stedet pløje en dyb fure i grønsværen.

I et interview med Berlingske Business tordnede Nordberg nemlig mod kapitalfonde. De er ”det værste skidt i samfundet,” som den svenske erhvervsmand elegant formulerede det.

En af de værste i flokken er ifølge Vestas-formanden svenske Cevian, der solgte en aktiepost i svenske Volvo til kinesiske Geely. En handel, der ifølge Nordberg tangerer landsforræderi. Sjovt nok indgik Vestas med Nordberg ved roret for nogle år siden et omfattende samarbejde med japanske MHI i kampen for overlevelse. Men det er åbenbart noget andet.

Endnu mere forvirrende er det, at Nordberg åbenbart tror, at Cevian og dens leder, Christer Gardell, er en kapitalfond på linje med EQT, CVC, Bain m.fl. Her kunne den svenske erhvervsmand med fordel lige have læst op på tingene, inden mikrofonen blev tændt, for Cevian har nu i mange år gjort sig bemærket ved at være en aktivistisk investor, der køber mindre poster i børsnoterede selskaber og forsøger at påvirke virksomheden på forskellige måder.

Det skete blandt andet, da man for nogle år siden købte sig ind i Danske Bank. Hvorvidt Cevian er en flok slyngler eller ej, må vi lade andre om at bedømme. Men en kapitalfond er de trods alt ikke.

Muligvis har Bert Nordberg i kampens hede fået blandet kapitalfonde, aktivistfonde og hedgefonde sammen i en cocktail af spruttende raseri og foragt. Der er da heller ingen tvivl om, at især de mange udenlandske hedgefonde efterhånden er blevet en noget anstrengt størrelse på det danske marked, hvor de konstant skaber uro ved at spekulere i kursfald i en række selskaber.

Alt tyder på, at det er den slags, som Nordberg vil undgå i Vestas. Formanden kan da også konstatere, at der gennem de seneste 12 måneder er blevet skåret over en fjerdedel af vindmølleproducentens aktiekurs, så derfor kunne det sagtens tænkes, at både hegde- og aktivistfonde havde det jyske selskab i kikkerten.

Hvorvidt en aktivistfond som eksempelvis Cevian eller britiske Parvus ville være en gevinst for Vestas, er indtil videre usikkert. Faktum er dog, at aktivisterne ofte tør tage nogle af de kampe, de almindelige pengetanke ikke orker eller tør kaste sig ud i. I Vestas tilfælde kunne det måske afstedkomme, at der fra det børsnoterede selskabs side kom lidt mere fokus på at kommunikere tydeligere med aktiemarkedet. En disciplin, som den ellers dygtige direktør Anders Runevad har haft visse vanskeligheder med, og han får nok ikke meget ud af at spørge sin formand til råds lige på det område.

Rådgiver for investeringsbank

Spørgsmålet er nu blot, om Nordberg har så meget imod rigtige kapitalfonde, at han nægter at lave forretninger med dem. Vestas-formanden fremhæver her danske TDC som skrækeksempel på, hvordan fondene agerer, men selv om kapitalfondens køb af telegiganten næppe vinder en pris for årtiets bedste handel, er der nok alligevel eksempler, hvor det er gået væsentlig mere galt.

Men er Nordberg virkelig så indigneret, at han kategorisk går en bue uden om kapitalfonde? Meget tyder på, at det ikke er tilfældet, for ifølge InsideBusiness’ oplysninger har Vestas-formanden gennem tiden været i dialog med flere nordiske fonde, hvor han ikke havde samme reservationer.

Det samme var heller ikke tilfældet i 2015, da den britiske investeringsbank Rothschild stolt kunne annoncere, at den anerkendte svensker var blevet en del af bankens nordiske advisory board. Netop Rothschild må siges at drage stor nytte af kapitalfonde, da en stor del af bankens forretning er at købe og sælge virksomheder for kapitalfonde. Banken har tilmed sin helt egen fond i form af Five Arrows, der blandt andet ejer dansk-svenske Karnov, som man netop nu er ved at sælge.

Hvorvidt Nordberg udelukkende er blevet rådgiver for Rothschild for at styre banken ud af kapitalfondens jerngreb, vides ikke, men man kan blot konstatere, at investeringsbanken på det danske marked var en af de mest succesfulde aktører herhjemme sidste år, hvilket i høj grad skyldes talrige salgsmandater, man havde fået tildelt fra … kapitalfonde.

 

LÆS MERE

Pengetank sikrer kritiseret Falck-top udsigt til lukrativ bonus 

Giganter står på spring for at sælge fra  

Mærsk-direktørens revolution fejler

Nordic Capital jagter genrejsning med ny fond 

Kapitalfond snupper tidligere Mærsk-topchef

Her er Danmarks bedste kapitalfond