Sponsoreret artikel

Vi ansætter flere udlændinge end nogensinde før

Der har aldrig været så mange udlændinge ansat i Danmark som nu. Vi ser nærmere på tendenserne indenfor rekruttering af udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

Ledigheden er i øjeblikket rekordlav i Danmark. Det har den efterhånden været i et stykke tid. Og i jagten på at tiltrække kvalificerede kandidater er de danske arbejdsgivere derfor i højere grad end tidligere nødsaget til at kigge mod udlandet, hvis de vil gøre sig forhåbninger om at finde den rette kandidat til jobbet.

At danske arbejdsgivere hyrer udenlandsk arbejdskraft, er ikke noget nyt fænomen. Går vi 50 år tilbage til 1960’erne, havde Danmark også dengang mangel på arbejdskraft, og mange gæstearbejdere fra lande som Tyrkiet blev inviteret til Danmark for at arbejde – primært indenfor industri og service. Størstedelen af dem ufaglærte.

Mangel på kvalificeret arbejdskraft på tværs af brancher

Når vi ser på kvalificeret rekruttering af udenlandsk arbejdskraft i dag, er billedet imidlertid et noget andet. Der er stadig mange ufaglærte udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde, men til forskel fra tidligere er også de højtlønnede jobs nu på spil, når udlændinge vender blikket mod Danmark.

Årsagen er ganske enkelt, at det kan være mere end almindeligt svært for danske virksomheder at finde kvalificeret arbejdskraft indenfor landets grænser – også, når det gælder højtlønnede jobs.

Lad os tage de børsnoterede selskaber som eksempel. I det forgangne år er der udskiftet otte direktører ud på de bonede gulve. Ind er der kommet otte nye, og her er seks af de nye udlændinge.

En bekymrende tendens?

Man kan så diskutere, om det er en bekymrende tendens eller ej. På den ene side kan der argumenteres for, at det er positivt, at Danmark er i stand til at tiltrække udenlandske kandidater af absolut topklasse til den hjemlige andedam. Det betyder alt andet lige, at vi i Danmark har formået at skabe nogle rammer, der gør det interessant for udenlandske kandidater at tilvælge Danmark fremfor andre lande, når de står overfor et jobskifte.

Omvendt kan det virke en smule bekymrende, at der ikke er tilstrækkeligt med danske kandidater til topstillingerne i Danmark. For skyldes de manglende danske kandidater i virkeligheden snarere en manglende talentmasse end et reelt underskud af ledige hoveder og hænder?

Om der er grund til egentlig bekymring, kan således diskuteres. Når alt kommer til alt, er det dog positivt, at Danmark er i stand til at tiltrække udenlandske topkandidater til de højtlønnede jobs indenfor landets grænser, og samtidig er det alt andet lige også positivt med en lav ledighed. Tilbage er så kun at håbe, at den danske talentmasse er i stand til at opretholde sit niveau, så ledige danske kandidater stadig vil være i spil til topstillingerne i fremtiden.