lifestyle-14

Lifestyle

Vi jagter billig sensommercabriolet på bilauktion

Det er pludselig blevet muligt at købe specialbiler som investering i hele verden, hvis man benytter sig af bilauktioner som Catawicki, men også det danske bilauktionshus Autocom giver privatkunder mulighed for at gøre gode handler på onlineauktioner. Peter Nyholm gør forsøget

Det siges, at efteråret er det bedste tidspunkt at købe en billig cabriolet på. For de fleste åbne biler handles lige omkring påske. Derfor ved de garvede forhandlere, at man skal have nogle stykker på lager, når solen begynder at titte frem. Omvendt er det også lang tid at have en vogn stående i udstillingen fra september og frem til april.

Som den jyske bilkrejler jeg, undersøger jeg naturligvis sagen. Jeg har brug for en bil nummer to, hvor tages kan tages af. Budgettet er op til ca. 250.000 kroner, og jeg gider ikke at lease, fordi min erfaring er, at cabrioleter er rimelig værdifaste. Om bilen koster 80.000 kroner eller 240.000 kroner betyder ikke så meget. Det er vigtigere, at bilen er sund, har kørt få kilometer og er sjov at køre i.

Men det er lettere sagt end gjort. Der er meget få fine cabrioleter til salg i Danmark. Endnu færre er fornuftigt prissat. Derfor beslutter jeg mig for at gøre forsøget på bilauktion. Dem er der tre udbydere af herhjemme. Den første er den, som kører på Bilbasen.dk, der ejes af Ebay, men den er helt lukket, hvis man ikke er en godkendt forhandler. Hertil kommer BCA Bilauktioner, som er primært for rigtige fysiske bilauktioner. Men det har jeg ikke tid til.

Så er der Autocom.dk, som i udgangspunktet også er lukket for private. Medmindre man opretter et selskab med et cvr-nr. med den rigtige branchekode inden for bilbranchen eller får en bilforhandler til at købe som stråmand. Men det er også for omfattende for mig. Heldigvis findes der et afsnit for køb af biler, som ikke er blevet solgt på auktionen. Det kaldes for ”udvidet auktion”.

En billig Audi A5 cabriolet

Her kan private godt handle, og jeg finder da også efter par forsøg noget af det, jeg leder efter. Først falder jeg over en Audi A5 cabriolet med under 40.000 på tælleren. Men den har den mindste motor og ingen læder. Men til en pris på omkring 270.000 kroner er den interessant, når jeg frem til.

Men pludselig er den væk. En må have købt den for næsen af mig. Så finder jeg en sportsvogn af typen BMW Z4 3,0 SI. Jeg byder en ret lav pris, som ikke bliver accepteret, og jeg opgiver. Blot for at vende tilbage nogle dage senere. Jeg undersøger kort tid derefter prisen på en lignende bil på Bilbasen.dk. Til min overraskelse finder jeg den selvsamme bil, og jeg ringer ham op for at undgå at betale de 3.000-4.000 kroner til bilauktionen. Men vi kan ikke blive enige om prisen.

Det overordnede billede er dog, at der er mange interessante biler til salg med tag, og priserne ser rigtig gode ud, selv om der i sagens natur er et mismatch mellem de priser, sælgerne vil sælge til, og så de bud, som fremgår af sitet.

Ifølge salgsdirektør Thomas Friis hos det danskejede bilauktionsfirma Autocom.dk forsøger man at løse problemet mellem forskellen på det opgivne bud på sitet og en salgspris, som sælger vil acceptere.

”Hvis du har budt på en bil, og vi vurderer, at det er et seriøst bud, så tager vi fat i ham, der har bilen til salg, for at høre, om prisen kan komme lidt ned. Vi prøver det samme med køberen for på den måde at få enderne til at mødes.”

Thomas Friis har ikke tal på, hvor mange private der køber på bilauktioner i forhold til professionelle bilhandlere. Men det er meget få. Det interessante er snarere at sælge sin bil på auktion, hvis man er privat.

”Mange tror fejlagtigt, at de kan få en meget billig bil på auktion. Men det er faktisk ikke rigtigt, for typisk får du gode priser for din bil på en auktion. Især hvis to byder om kap,” lyder det fra Thomas Friis.

Juridisk er der imidlertid også en hage ved at købe en bil på onlineauktion. For du kan som privatperson ikke købe af professionelle sælgere, medmindre sælger accepterer at give garanti og reklamationsret på bilen. Og det vil være usædvanligt, da de ofte har sat bilen på auktion for netop at undgå det.

Jeg vender tilbage til bilauktionen

Jeg opgiver indtil videre mit forehavende på Autocom.dk, men blot for at vende tilbage næste uge. Bilen og den gode handel skal nok komme, tænker jeg.

Og der er også mulighed for at kigge lidt ud i verden, hvis man bliver utålmodig og interesserer sig for biler som investering. Et af de steder, hvor man kan forsøge sig med gode handler inden for alt fra veteranbiler til moderne bilklassikere er på auktionssiden Catawicki, hvor der på ugentlig basis kører auktioner på klassiske biler.

Jeg kan ikke lade være med at byde fra tid til anden. Problemet er bare det bøvl, der opstår, når bilen skal hentes hjem fra Holland eller et andet sted, og der så skal betales dansk afgift.

Læs mere

Tag med på biljagt i Tyskland

Vi henter italiensk skønhed med mangler

Her kan du tjene penge på Porsche 911