kurt nørrisgaard

Inside story

Vital dansk pensionsaktør nærmer sig et salg

I løbet af få uger eller måneder ventes Schantz, it-leverandør til pensionssektoren, at blive solgt. Formentlig til en udenlandsk spiller, erfarer InsideBusiness.

En af landets vigtigste leverandører til pensionsindustrien står over for et salg. Det er den store danske bankcentral BEC, som har sat sit datterselskab Schantz til salg, erfarer InsideBusiness.

Schantz – med hovedsæde i København – udvikler software til forsikrings-­ og pensionsselskaber til spillere som Topdanmark, ISP, DIP og JØP, som er de kunder, der har valgt at lægge hele it-løsningen hos Schantz. Men samtidig er Schantz udfordret af, at der ikke er flere af de større pensionsselskaber, der har valgt at lægge hele it-løsningen hos dem. Til sammenligning har konkurrenten Edlund bedre fat i spillere som PFA og ATP.

Formand for Schantz, BEC-direktør Kurt Nørrisgaard, bekræfter, at selskabet er sat til sag.

”Jeg kan bekræfte, at vi er en i en salgsproces, og at vi bruger Atrium Partners som rådgiver, mere kan jeg ikke sige.”

InsideBusiness erfarer dog, at køberen næppe bliver dansk. Et godt bud er en kapitalfond eller en industriel spiller fra for eksempel Holland, der har en stærk tradition på pensionsområdet. Her har Schantz tidligere haft en repræsentation.

Indtil videre er der endnu ikke kommet 2016-regnskab fra hverken Schantz eller fra moderselskabet BEC. Men i 2015 leverede Schantz et EBITDA-resultat på 29 millioner kroner og et overskud på 9 millioner kroner – godt hjulpet af leveringen af et samlet pensionssystem til Topdanmark. Det indikerer en salgspris på en knap 300 millioner kroner.

Heller ikke den vil CEO for Atrium Partners Jan Davidsen kommentere:

”Jeg har ikke kommentarer til igangværende salgsprocesser, men vi er relativt langt.”

I det hele taget går der mange rygter om forestående frasalg fra bankernes aktiver. Et andet salg kunne være den langt større bankdatacentral BEC, som ejer Schantz.

Her man de sidste år brugt tiden på at kapitalisere den bankejede aktør, så man i dag har en egenkapital på mere end 2 milliarder kroner. Men bankerne, der er kunder i BEC, frygter, at en ny ejer vil betyde markant højere priser på udvikling. Derfor er man ikke så opsat på at sælge fra. Formanden for BEC, Arbejdernes Landsbanks Gert Jonassen, afviser da også, at BEC er til salg.

Det har ellers flere gange været luftet, at det er oplagt med en fusion mellem en eller flere af de danske bankdatacentraler som BEC, SDC eller Bankdata, senest af Nykredits direktør, Michael Rasmussen, i InsideBusiness. Men for tiden er alle praktiske forhandlinger sat i stå. En mulighed kunne være at sælge til en kapitalfond, som så kan stå for en konsolidering af de danske bankdatacentraler.

Der er i det hele taget masser af aktivitet i markedet for it-leverandører til pensionssektoren. Sidste år blev Schantz-konkurrenten Edlund solgt til KMD, da stifterne, Erling Edlund Andersen og sønnen Thomas Jøhnk, solgte ud. Edlund sidder på ca. 60 procent af pensionsmarkedet og leverer til blandt andet Forca, PFA og ATP.

 

LÆS MERE

Michael Rasmussen vil udvide Totalkredit-samarbejdet. Mere agilitet nødvendig

Gigantisk hemmeligt it-projekt skal redde Totalkredit-samarbejdet

Danske Bank gør klar til massiv disruption af investeringsområdet

Vi kulegraver Danske Banks store turnaround. Interview med Thomas Borgen

Milliardoprydning i landbruget i 2017. Risiko for nye bankkrak

Hvor er bunden under bankernes lån til landbruget?